Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο λαβύρινθο των τούνελ της Hamas o ισραηλινός στρατός – Ο υπόγειος πόλεμος στη Γάζα

Στο λαβύρινθο των τούνελ της Hamas o ισραηλινός στρατός – Ο υπόγειος πόλεμος στη Γάζα
Αποκαλύφθηκε μια «στρατηγικής σημασίας» σήραγγα μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων και βάθους 50 μέτρων που δημιουργήθηκε προσωπικά από τον Muhammad Sinwar, επικεφαλής της Hamas στη Γάζα
Σε ρόλο Μινώταυρου στο λαβύρινθο των τούνελ της Hamas βρίκονται οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις - IDF καθώς ανακάλυψαν μια «στρατηγικής σημασία» σήραγγα μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων και βάθους 50 μέτρων που δημιουργήθηκε προσωπικά από τον Muhammad Sinwar, το δεξί χέρι και αδελφό του επικεφαλής τη Hamas στη Γάζα Yahya Sinwar, ανακοίνωσε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.
Το τούνελ είναι το στη Γάζα που έχει βρει ποτέ ο Ισραηλινός Στρατός, συνδέοντας απευθείας το άκρο της βόρειας Γάζας με την Jabalia προς το νότιο άκρο της βόρειας Γάζας, ενώ διέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από περιοχές αμάχων.
Πηγές του IDF ανέφεραν ότι σύνδεσαν το τούνελ με τον Muhammad Sinwar από διάφορα στοιχεία πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης του συστήματος ασφαλείας της Hamas, την οποία αργότερα κατέλαβε ο Ισραηλινός Στρατός.
Οι τρομοκράτες της Hamas χρησιμοποίησαν πρόσφατα τη σήραγγα του Sinwar, λέει ο IDF
Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι τρομοκράτες της Hamas χρησιμοποιούσαν τη σήραγγα για να επιτεθούν κατά του Ισραηλινού Στρατού έχοντας τακτική ανταρτοπόλεμου καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης και ακόμη και πριν από λίγες ημέρες.
Οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο IDF από το τούνελ πριν από λίγες ημέρες σκοτώθηκαν.
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε για πρώτη φορά να αναγνωρίζει και να καθαρίζει τη σήραγγα ήδη πριν από περισσότερο από ένα μήνα, αλλά ήταν τόσο εκτεταμένη και είχε τόσα πολλά επίπεδα και εμπόδια, όπως πόρτες παγιδευμένες με εκρηκτικά, που δεν ήταν έτοιμη να παρουσιαστεί στα μέσα ενημέρωσης μέχρι τις τελευταίες ημέρες.
Israel finds large tunnel adjacent to Gaza border, raising new questions  about prewar intelligence | Stars and Stripes
Biggest Hamas Tunnel" With 4-Km Long Network Found Under Gaza, Says Israel
Ανακαλύφθηκε από την μονάδας Yahalom και ομάδες των μηχανικών και του τακτικού πεζικού που συνεργάζονται με διάφορες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη για να χαρτογραφήσουν το πλήρες εύρος του τούνελ.
Ένα από τα φρεάτια από τη σήραγγα πλησιάζει μόλις 400 μέτρα από τη διάβαση Erez.
Εκτός από αυτό το κοντινό σημείο, η σήραγγα χωρίζεται σε πολλές υποσήραγγα, εξοπλισμένες με πιο βαριά μηχανήματα διάνοιξης σήραγγας που δεν είχε συναντήσει στο παρελθόν οι IDF.
Επιπλέον, η σήραγγα έχει μια ποικιλία συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, υδραυλικών εγκαταστάσεων, επικοινωνιών, οχημάτων, εκτεταμένου όπλου και θυρών που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν οποιαδήποτε πρόοδο του IDF.
Η IDF εκτιμά ότι ειδικές μονάδες της Hamas μεταφέρθηκαν από το Khan Younis για να επεκτείνουν τη σήραγγα βαθιά στη βόρεια Γάζα και το συνολογικό κόστος της κατασκευής φτάνει το ύψος των εκατομμυρίων δολαρίων.
IDF says it uncovered a Hamas tunnel hidden beneath baby's crib in north  Gaza | The Times of Israel
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης