Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 δισ. ευρώ οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, το 2021

Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 δισ. ευρώ οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, το 2021
Πάνω από €200 δισ. οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες για πρώτη φορά
Οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 δισ. ευρώ, το 2021, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών-μελών του ΕΟΑ.
Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν 6% από το 2020 στα 214 δισ. ευρώ, αναφέρει ο ΕΟΑ στην ετήσια Αναφορά Αμυντικών Δεδομένων του (Defence Data Report), αύξηση που είναι η μεγαλύτερη αφότου η Ευρώπη άρχισε να ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2015, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε το 2004 και η κύρια αποστολή του είναι να υποστηρίζει και να διευκολύνει την αμυντική συνεργασία στην Ευρώπη. Μέλη του είναι όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, οι χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες τους είναι η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία.
«Ανακοινώσεις των κρατών-μελών μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες είναι πιθανό να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια», προσθέτει ο ΕΟΑ.
Μέλη του ΕΟΑ δαπάνησαν επίσης περισσότερα χρήματα για κοινές προμήθειες, οι οποίες αυξήθηκαν από το 11% στο 18%, αν και εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον στόχο, που είναι 35%.
«Το να ξοδεύει μόνη της μια χώρα δεν είναι αρκετό, είναι ανάγκη να το κάνουμε καλύτερα και αυτό σημαίνει να το κάνουμε μαζί», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του ΕΟΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης