Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan «διαφημίζει» τη σχέση με Putin: Αυτή είναι η πολιτική ηγετών - Σημαντική απόφαση η αποχώρηση των Ρώσων από Kherson

O Erdogan «διαφημίζει» τη σχέση με Putin: Αυτή είναι η πολιτική ηγετών - Σημαντική απόφαση η αποχώρηση των Ρώσων από Kherson

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα διατηρήσει την τηλεφωνική διπλωματία με το Ρώσο ομόλογο του

Σχετικά Άρθρα
Τη σχέση του με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin, «διαφήμισε» ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στον απόηχο της επανεκκίνησης της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά.
«Αυτή είναι η πολιτική ηγετών. Κάναμε τα απαραίτητα με τον Putin. Αν δεν είχαμε αυτοπεποίθηση, δεν θα ολοκληρώναμε αυτό το βήμα. Η αυτοπεποίθηση και ο σεβασμός ο ένας για τον άλλο μας ενθαρρύνουν να κάνουμε τέτοια βήματα. Η αλληλεγγύη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και τα βήματα που κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία ενθαρρύνουν το σεβασμό.
Πραγματοποιήσαμε πρόσφατα συνομιλίες με την Αρμενία στην Πράγα. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους, όχι να κάνουμε εχθρούς» δήλωσε o Erdogan σε συνέντευξη Τύπου πριν την επίσκεψη του στο Ουζμπεκιστάν.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των Ρώσων από τη Kherson, κάνοντας λόγο για για «θετική και σημαντική» απόφαση. «Η απόφαση της Ρωσίας σχετικά με τη Kherson είναι θετική, μια σημαντική απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Erdogan διεμήνυσε ότι ακόμα κι αν ο Putin δεν συμμετέχει στη σύνοδο του G-20 την Ινδονησία, «θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την τηλεφωνική διπλωματία με τη Ρωσία».

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας

Η Τουρκία παρέχει πολεμικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα στην Ουκρανία, αλλά απέκτησε επίσης από τη Ρωσία το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και ένα πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζεται στη νότια Τουρκία.
Η Άγκυρα άρχισε την Τρίτη (8/11/2022) να πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε συνάψει το περασμένο καλοκαίρι και η οποία αφορά περίπου το ένα τέταρτο των παραδόσεων φυσικού αερίου.
Χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ωστόσο παράλληλα δηλώνει πως υποστηρίζει την Ουκρανία και επιχειρεί να διατηρήσει μια θέση μεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
Ο Erdogan έδωσε επίσης εντολή τον περασμένο μήνα στην κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται για τον «κόμβο αερίου», που του πρότεινε ο Vladimir Putin για την εξαγωγή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Οι εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα επαναλήφθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου έπειτα από μια συνομιλία του Erdogan με τον Putin, ύστερα από μερικές ημέρες αναστολής της συμφωνίας από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης