Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Ρώσοι αποχώρησαν από Kherson πριν ξεκινήσει η επίθεση των Ουκρανών… ακολουθεί η Zaporizhia, μετά η συνθήκη ειρήνης

Γιατί οι Ρώσοι αποχώρησαν από Kherson πριν ξεκινήσει η επίθεση των Ουκρανών… ακολουθεί η Zaporizhia, μετά η συνθήκη ειρήνης
Οι Ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται ανατολικά του ποταμού Δνείπερου αφού αυτό φαίνεται να είναι το νέο φυσικό σύνορο μεταξύ της Ουκρανιάς και των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρώσοι στην Ουκρανία...

(upd 2) Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Kherson δεν αποτελεί έκπληξη… αφού πάνω από 117.000 πολίτες είχαν μεταφερθεί από την μια πλευρά του ποταμού Δνείπερου που διασχίζει την πόλη Kherson στην άλλη πλευρά…
Οι Ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται ανατολικά του ποταμού Δνείπερου αφού αυτό φαίνεται να είναι το νέο φυσικό σύνορο μεταξύ της Ουκρανιάς και των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρώσοι στην Ουκρανία...

Οι ρωσικές δυνάμεις επικαλούνταν το φράγμα Kakhovka και τον κίνδυνο να χτυπηθεί και να πλημμυρίσουν χιλιόμετρα οικισμών προκαλώντας μεγάλες απώλειες αμάχων… αλλά φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις…. ακολουθούν ένα νέο σχέδιο…
Οι ρώσοι αποχώρησαν από την Kherson πριν ξεκινήσει η επίθεση των Ουκρανών, φαίνεται ότι ο επόμενος στόχος είναι η Zaporizhia και μετά… είναι πιθανόν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί να οδηγηθούν σε συνθηκολόγηση…
Αν και οι Ουκρανοί μιλούν για πλήρη απελευθέρωση της Ουκρανίας και μετά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ρώσους… ωστόσο φαίνεται ότι ασκείται πίεση από την Δύση στην Ουκρανία ώστε μετά την Kherson και την Zaporizhia να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ρωσία…
Συν τοις άλλοις η ανατολική πλευρά του Δνείπερου ποταμού αποτελεί τον στόχο των ρωσικών δυνάμεων… ότι βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Δνείπερου είναι εύκολος στόχος... για τις ουκρανικές δυνάμεις…
Υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν οι Ρώσοι να παραδίδουν την Kherson, τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia και ακολούθως Ρώσοι και Ουκρανοί να προβαίνουν σε συνθηκολόγηση...
Εάν αυτό συμβεί τότε όλες οι πλευρές θα δηλώσουν... ότι πέτυχαν τους στόχους τους... εάν αυτό δεν συμβεί θα είναι ήττα για τους ρώσους...
Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί είναι δύσπιστοι... θεωρούν ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι παγίδα... για τα Ουκρανικά στρατεύματα... οι ρώσοι κάνουν ότι αποχωρούν για να παγιδεύσουν τους Ουκρανούς... αλλά φαίνεται ότι η απόσυρση δεν είναι παγίδα αλλά γεγονός για τις ρωσικές δυνάμεις...

Τι συνέβη και οι ρώσοι αποχωρούν από την Kherson στην Νότια Ουκρανία;

Στις 9 Νοεμβρίου, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη Kherson η οποία είναι μια από τις 4 περιοχές της Ουκρανίας όπου διεξήχθη δημοψήφισμα και εγκρίθηκε η προσάρτηση της στην Ρωσία….
Οι άλλες περιοχές ήταν Zaporizhia, Donetsk και Luhansk.

Ο διοικητής της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, Ρώσος στρατηγός Surovikin, παρουσίασε στον Υπουργό Άμυνας Shoigu ένα σχέδιο απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων σε νέες αμυντικές γραμμές κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας το ενέκρινε.
Η μεταφορά των ρωσικών δυνάμεων από την μια όχθη του ποταμού από την Δυτική προς την ανατολική θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Όλες οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται αριστερά – όπως κοιτάμε τον χάρτη – του Δνείπερου ποταμού θα αποσυρθούν στην δεξιά πλευρά του ποταμού…

Τι ακριβώς συνέβη;

Η κατάσταση στην περιοχή της ειδικής επιχείρησης είναι γενικά σταθεροποιημένη, οι μαχητικές δυνατότητες των ρωσικών δυνάμεων έχουν αυξηθεί σημαντικά, μετά την πρόσφατη στρατιωτική κινητοποίηση. Τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν εκ νέου τις επιθετικές επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές.
Όλες οι προσπάθειες επιθετικών ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις κατευθύνσεις Kupyansk και Krasnolimansk έχουν σταματήσει.

Γίνονται οδομαχίες στα ανατολικά προάστια του Bakhmut.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξεκίνησαν εκ νέου τις επιθετικές επιχειρήσεις, o Ουκρανικός στρατός ηττήθηκε στη δεξιά όχθη του ποταμού Bakhmutka στην κατεύθυνση του Donetsk.

Από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, ο Ουκρανικός στρατός έχασε πάνω από 9.500 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην κατεύθυνση Kherson.
Τον Οκτώβριο, ο ουκρανικός στρατός έχασε πάνω από 12.000 στρατιώτες.
Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι 7-8 φορές λιγότερες ή 1.700 στρατιώτες.

Λόγω των συνεχών βομβαρδισμών, η Kherson και οι παρακείμενοι οικισμοί δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν και να λειτουργήσουν, οι ζωές των ανθρώπων βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο.
Η πιο κατάλληλη επιλογή είναι να οργανωθεί η άμυνα κατά μήκος της γραμμής του ποταμού Δνείπερου.
Η απόφαση να λάβουμε αμυντικές θέσεις στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου (δεξιά όπως κοιτάμε τον χάρτη) δεν είναι εύκολη, ταυτόχρονα, θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτικών μας και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων.

Η 3η μεγάλη στρατιωτική ήττα των ρωσικών δυνάμεων... και δεν έδωσαν μάχη... 

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή Kherson είναι ήδη η 3η μεγάλη στρατιωτική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την απώλεια των πόλεων Kharkiv και Krasny Lyman.
Ένας από τους λόγους της παράδοσης της περιοχής ήταν η αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να παράσχουν προμήθειες και να εξασφαλίσουν την επιμελητεία στη μια πλευρά του ποταμού Δνείπερου.
Σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απενεργοποιήσουν ή να διακόψουν σοβαρά τις ρωσικές γραμμές επικοινωνίας μέσω του Δνείπερου.
Τα ρωσικά στρατεύματα έπρεπε να υπερασπιστούν μια μεγάλη περιοχή στις παρατεταμένες γραμμές του μετώπου.
Συνεχώς απέκρουαν τις ουκρανικές επιθέσεις, αλλά ο κίνδυνος να περικυκλωθούν παρέμενε υψηλός.

Η απόσυρση στην μια όχθη στις νέες γραμμές άμυνας φαίνεται να είναι μια δύσκολη, τραγική και αμφιλεγόμενη απόφαση, αλλά, προφανώς, υπαγορεύτηκε από μια στρατιωτική αναγκαιότητα.
Μια πιθανή μάχη μεγάλης κλίμακας στη μια όχθη του ποταμού Δνείπερου θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες και, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη μαχητική ικανότητα ολόκληρου του ρωσικού στρατού.
Η άμυνα της πόλης Kherson ήταν δυνατή, αλλά θα συνοδευόταν από βαριές απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων θα υπονομεύσει την ασφάλεια πολλών στρατηγικά σημαντικών μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovskaya, της γέφυρας Antonovsky, του καναλιού υδάτων Βόρειας Κριμαίας που άνοιξε ξανά μετά από χρόνια υδάτινου αποκλεισμού της χερσονήσου της Κριμαίας.
Μέχρι στιγμής, πολλοί πολίτες έχουν εκκενωθεί από την επικίνδυνη περιοχή στην άλλη πλευρά του ποταμού.
Από τις 9 Νοεμβρίου, οι άνθρωποι μπορούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη με δικά τους μέσα.

Η απόφαση του ρωσικού στρατού συνεπάγεται επικίνδυνες στρατιωτικές απειλές για τη ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με πηγές, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει τουλάχιστον οκτώ ταξιαρχίες στην κατεύθυνση Kherson, οι οποίες έχασαν πρόσφατα μέρος του επιθετικού τους δυναμικού, αλλά εξακολουθούν να είναι ετοιμοπόλεμες. Περιλαμβάνουν την 28η, 60η, 61η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, 59η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού και 35η πεζοναυτών, 46η αεροπορική ταξιαρχία, 128η ορειβατική και 17η ταξιαρχία αρμάτων μάχης, καθώς και τουλάχιστον τρεις ταξιαρχίες της λεγόμενης εδαφικής άμυνας.
Δεδομένου ότι ο ρωσικός στρατός έχασε τη δυνατότητα να ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή στο εγγύς μέλλον, οι περισσότερες από αυτές τις ουκρανικές μονάδες θα μεταφερθούν στις πρώτες γραμμές σε άλλες κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές.

Επόμενος στόχος η Zaporizhia... αλλά δεν θα εγκαταληφθεί εύκολα... 

Αναμένεται ότι μια άλλη περιοχή της ουκρανικής επίθεσης θα μπορούσε να είναι η περιοχή Zaporozhie ή Zaporizhia όπου ο Ουκρανικός στρατός μπορεί να επιχειρήσει να προχωρήσει προς τη Μαριούπολη για να κόψει ολόκληρη τη ρωσική ομάδα στην Ουκρανία, καθώς και να κόψει το δρόμο από την ηπειρωτική Ρωσία προς την Κριμαία.

Η ρωσική στρατιωτική απόσυρση από τη Kherson είναι επίσης ένα βαρύ επικοινωνιακό πλήγμα για τη Ρωσία.
Η Δύση και η Ουκρανία δηλώνουν ότι η ρωσική υποχώρηση είναι μια άνευ όρων νίκη των ουκρανικών δυνάμεων.
Ως αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης εκστρατείας των δυτικών μέσων ενημέρωσης, η απόφαση της Ρωσίας θα αυξήσει σημαντικά τη ροή των δυτικών όπλων στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, αφού φέρεται να απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης.

Ο σύμβουλος του επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak, ισχυρίστηκε επίσης ότι η «απελευθέρωση» της Kherson ή μιας άλλης σημαντικής πόλης από τους Ουκρανούς δεν θα ήταν αφετηρία για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
«…Η Kherson δεν είναι το σημείο μετά το οποίο η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα είναι πραγματικά δυνατή.
Είναι ανοησία να μιλάμε για μια σοβαρή διαδικασία διαπραγμάτευσης μετά την απελευθέρωση της Kherson, μετά την απελευθέρωση του Luhansk και άλλα παρόμοια.
Όχι.
Ο Πρόεδρος Zelensky εννοεί ξεκάθαρα: Να φύγουν από το έδαφος της Ουκρανίας – μετά από αυτό, φυσικά, είναι δυνατή μια διαδικασία διαπραγμάτευσης», είπε ο Podolyak.

Απέτυχε η χειρονομία καλής θέλησης;

Εάν η παράδοση της Kherson ήταν μια ακόμη χειρονομία καλής θέλησης της Ρωσίας και μια προσπάθεια έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τότε απέτυχε υποστηρίζουν ορισμένοι....

Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την απόσυρση από τη μια όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή της Kherson. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές από την περιοχή, οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν πρόσφατα την άμυνά τους στο μέτωπο της Kherson.
Με τη σειρά τους, οι ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη σημάδι για την επικείμενη ρωσική υποχώρηση.
Το καθεστώς της Ουκρανίας αντιδρά προσεκτικά, φοβούμενο να πέσει στη ρωσική παγίδα πληροφοριών.
Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση θα δηλώσει ανοιχτά τα σχέδιά της στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή, γεγονός που θα παρείχε στην ουκρανική πλευρά τον απαραίτητο χρόνο για να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις Ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν.

Τι ανέφερε ο Ρώσος στρατηγός Surovikin

«Κατανοώ ότι αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη απόφαση. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσουμε, που είναι το πιο σημαντικό, τις ζωές των στρατιωτών μας και, συνολικά, τη μαχητική ικανότητα μας.
Επιπλέον, αυτό θα απελευθερώσει ένα μέρος των δυνάμεων και των δυνατοτήτων που θα εμπλακούν σε ενεργές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε άλλες κατευθύνσεις στη ζώνη της επιχείρησης», ανέφερε ο στρατηγός.

Έχουν εκκενωθεί πάνω από 115.000 άμαχοι από την Kherson

Περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από την περιοχή Kherson και ο ρωσικός στρατός κατέφυγε στις μέγιστες προσπάθειές του για να εξασφαλίσει την ασφαλέστερη εκκένωση.
«Η περιφερειακή διοίκηση έλαβε απόφαση να εκκενώσει τους ανθρώπους από την μια όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Kadyrov: Δύσκολη αλλά σοφή επιλογή

Επικροτεί ο ηγέτης των Τσετσένων, Ramzan Kadyrov, την απόφαση του στρατηγού Sergei Surovikin, του διοικητή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο οποίος αποφάσισε να αναδιατάξει την άμυνα κατά μήκος της αριστερής όχθης του Δνείπερου.
Αν και δύσκολη είναι η πλέον σωστή επιλογή, υπογράμμισε.
Έπρεπε να επιλέξει μεταξύ ανούσιων θυσιών και ζωών ανθρώπων, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσετσενίας στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Kadyrov η Kherson είναι μια δύσκολη περιοχή όπου δεν υπάρχει δυνατότητα τακτικής προμήθειας πυρομαχικών.
«Γιατί δεν έγινε αυτό από τις πρώτες μέρες της ειδικής επιχείρησης; Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα.
Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο στρατηγός πήρε μια σοφή και διορατική απόφαση.
Εκκένωσε πολίτες και διέταξε τα στρατεύματα να ανασυνταχθούν», σημείωσε.

Kherson: Θα την ανακαταλάβουμε

H αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου ήταν μια δύσκολη απόφαση, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Περιφέρειας Kherson, Vladimir Saldo σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Δούμας.
Πρόσθεσε πάντως ότι στο μέλλον θα ανακτηθεί ο έλεγχος σε ολόκληρη την επικράτεια των νέων περιοχών της Ρωσίας.
«Για άλλη μια φορά, ο τόπος μας, ποτισμένος με το αίμα πολλών γενεών, βρίσκεται σε αναταραχή. Για άλλη μια φορά, πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.
Αλλά ξέρουμε σίγουρα: η δικαιοσύνη θα αποδοθεί, γιατί αξίζει να αγωνιστούμε. Και ξέρουμε Σίγουρα αυτό που κάνουμε είναι για δίκαιο σκοπό», ανέφερε ο Saldo
Τόνισε ότι η σωστή αιτία ήταν επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που θα επέτρεπαν την ανάκτηση του ελέγχου σε ολόκληρη την επικράτεια των νέων περιοχών της Ρωσίας στο μέλλον

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Kirill Stremousov

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Περιφέρειας Χερσώνας Kirill Stremousov σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 9 Νοεμβρίου 2022… την ημέρα που ανακοινώθηκε η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Kherson….
Η πραγματική αιτία πίσω από το περιστατικό δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.
Πιθανολογείται ότι ο ένοχος του δυστυχήματος ήταν οδηγός φορτηγού που έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό.
Ο οδηγός του Stremousov έχασε τον έλεγχο προσπαθώντας να αποφύγει την σύγκρουση.
Str-2-768x1024.jpg

Str-1-768x1024.jpg
Ο ίδιος είχε ανακοινώσει στις 6 Νοεμβρίου ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές χρησιμοποιώντας HIMARS στον HPP Kakhovka κατά την εκκένωση των κατοίκων της Novaya Kakhovka, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα πιο κάτω από το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού.
Η οργανωμένη εκκένωση από την Kherson διήρκεσε τρεις εβδομάδες και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Για λόγους ασφαλείας, οι αρχές αποφάσισαν να σταματήσουν προσωρινά την κυκλοφορία στον ποταμό Δνείπερο, αλλά όσοι επιθυμούν μπορούν να περάσουν στην άλλη πλευρά του Δνείπερου με βάρκα.
Οι φορτηγίδες συνέχισαν να μεταφέρουν μηχανοκίνητα οχήματα.


Οι ρώσοι καταλαμβάνουν εδάφη στην Zaporizhia

Η κατάληψη εδαφών κοντά στη Vremevka περιπλέκει την ουκρανική προέλαση στην Zaporozhye.
«Η κατάληψη των υψωμάτων κάνει την ουκρανική επίθεση πολύ πιο δύσκολη και προβληματική στην υλοποίηση και ενισχύει πολύ τις ρωσικές θέσεις.
Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα καθώς επιβραδύνει τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στις κατευθύνσεις Ugledar και Zaporozhye, ή, πιο συγκεκριμένα, στις κατευθύνσεις Pologi και Gulyaypole».
Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοίμαζαν μια επίθεση στην κατεύθυνση Zaporozhye ακριβώς στην περιοχή "από τους οικισμούς Orekhov και Gulyaypole μέχρι την περιοχή Vremevka.
KhersonBridge_1.jpg

Map-of-Kherson-battlefield_1.jpg

Kherson_photo_1.jpg
C565FA86-BF70-4CD1-9F88-CC7CA03A9CE7_1.jpeg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης