Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιμένει εμπρηστικά και με ύποπτα δημοσιεύματα η Τουρκία: Παράνομα η Ελλάδα μεταφέρει άρματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο

Επιμένει εμπρηστικά και με ύποπτα δημοσιεύματα η Τουρκία: Παράνομα η Ελλάδα μεταφέρει άρματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού κατέγραψαν την ανάπτυξη ελληνικών τεθωρακισμένων στα νησιά του Αιγαίου
Σχετικά Άρθρα

Επιμένει η Τουρκία με «ύποπτα» δημοσιεύματα να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού κατέγραψαν την ανάπτυξη ελληνικών τεθωρακισμένων στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Πλάνα δείχνουν ότι μεταγωγικά μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα που δόθηκαν από τις ΗΠΑ στη Λέσβο και τη Σάμο.
Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, τα drones των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελούσαν πτητική αποστολή πάνω από το Αιγαίο, κατέγραψαν δύο ελληνικά πλοία που κατέπλευσαν σε Λέσβο και Σάμο.
Αποκαλύφθηκε ότι τα πλοία μετέφεραν 23  τεθωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο και 18 στη Σάμο, νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, σύμφωνα με την Άγκυρα.
Τα τεθωρακισμένα ήταν μεταξύ αυτών που έστειλαν οι ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης της Ελλάδας.

ΥΠΕΞ: Ουδέν σχόλιον

Η ελληνική πλευρά δεν σχολιάζει δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, περί παράνομης στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και μεταφοράς αρμάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο.
«Ουδέν σχόλιον», αναφέρουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα σχετικά δημοσιεύματα.
Να σημειωθεί πως οι φωτογραφίες από τα drones είναι πιθανόν προϊόν των παράνομων υπερπτήσεων που πραγματοποιούν καθημερινά τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά.


Οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Σύμφωνα με την τουρκική ηγεσία οι ελληνικές ενέργειες στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη της συνεχιζόμενης στρατιωτικοποίησης των νησιών κοντά στην Τουρκία και της παραβίασης του μη στρατιωτικού τους καθεστώτος.
Επιμένει πως η Ελλάδα αναπτύσσει όπλα που δίνονται ειδικά από τις ΗΠΑ σε νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, αντικαθιστώντας τα με ορισμένα οχήματα στα νησιά.
Οι πράξεις της Αθήνας ενάντια στο διεθνές δίκαιο και το πνεύμα της συμμαχίας παρά τις εκκλήσεις για διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας είναι «απαράδεκτες» ισχυρίζεται η Άγκυρα.
Υπενθύμισαν επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιλύσει τα προβλήματα με διάλογο και βάσει του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Άγκυρας για συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα.
«Το ότι η Ελλάδα δεν παρίσταται καν στις συναντήσεις παρά τις προσκλήσεις και κάνει τέτοιες προκλήσεις δείχνει ποιος αυξάνει την ένταση, ποιος είναι ασυμβίβαστος, επιθετικός και παράνομος», ανέφεραν.
Yunanistan'dan Adalara hukuka aykırı zırhlı araç sevkiyatı

Akar: Δικαίωμα αυτοάμυνας

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 24/9 ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar δήλωνε στην Hurriyet ότι η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών καθιστά αμφισβητούμενη την κυριαρχία τους και δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα αυτοάμυνας
«Αποκαλύφθηκε πως η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα στα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων διαπίστωσαν πως η Αθήνα έστειλε στη Λέσβο 23 και στη Σάμο 18 τεθωρακισμένα οχήματα», γράφει η Hurriyet.
«Πηγές του Υπ. Άμυνας αναφέρουν πως μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν αυτές οι εικόνες. και δείχνουν πως η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών.
Τονίζουν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να παραβιάζει το καθεστώς αυτό, εδώ και πολλά χρόνια, εγκαθιστά οπλικά συστήματα και στις τελευταίες ενέργειες μεταφέρθηκαν τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχώρησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για να αντικαταστήσουν κάποια άλλα», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Τουρκία: Ελληνικές παραβιάσεις

Από τις αρχές του 2022, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 256 φορές και παρενόχλησαν τουρκικά αεροσκάφη σε 158 περιπτώσεις, ενώ σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασαν επίσης τα τουρκικά χωρικά ύδατα 33 φορές, ισχυρίζεται η Daily Sabah.
Μεταξύ των πιο πρόσφατων εξελίξεων που ενέτειναν την ένταση ήταν η παρενόχληση από δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής που άνοιξαν πυρ σε φορτηγό πλοίο σε διεθνή ύδατα, καθώς και η παρενόχληση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ από Ρωσικής κατασκευής S-300 της Ελλάδας.
Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι τουρκικά αεροσκάφη σε αναγνωριστική αποστολή, που πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο, είχαν παρενοχληθεί από ελληνικό αμυντικό σύστημα που σταθμεύει στην Κρήτη.
Η Τουρκία σχεδιάζει να υποβάλει στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του τα ημερολόγια ραντάρ που δείχνουν πώς ένα ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 «κλείδωσε» τα τουρκικά αεροσκάφη F-16 κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στον διεθνή εναέριο χώρο, ανέφεραν πηγές.
Η Τουρκία έχει επίσης καταθέσει διαμαρτυρία και ζήτησε εξηγήσεις και έρευνα από την Ελλάδα για ένα περιστατικό που «αντιβαίνει πλήρως τους διεθνείς νόμους», γράφει η Daily Sabah.
Capture_207.JPG


daily_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης