Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποσύρονται τεθωρακισμένα από ελληνικά νησιά; - Επικίνδυνα «παιχνίδια» με εθνική άμυνα - Cavusoglu: Καμία επιείκεια

Αποσύρονται τεθωρακισμένα από ελληνικά νησιά; - Επικίνδυνα «παιχνίδια» με εθνική άμυνα - Cavusoglu: Καμία επιείκεια

Η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο είναι πάγιο αίτημα της Τουρκίας, που συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία

Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Τις τελευταίες ώρες εντείνεται η φημολογία για την απόσυρση τεθωρακισμένων από τα ελληνικά νησιά με... προορισμό την Ουκρανία. Πρόκειται για τα ΒΜΡ1, που -όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό- θα σταλούν στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, τα ελληνικά τεθωρακισμένα θα αντικατασταθούν από τα γερμανικά Marder. Σύμφωνα, ωστόσο, με όλες τις ενδείξεις, τα Marder δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα.
Είναι προφανές πως εάν οι εν λόγω πληροφορίες ευσταθούν, τότε πρόκειται για επικίνδυνα «παιχνίδια» με την άμυνα της χώρας, τη στιγμή μάλιστα, που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως της ελληνική κυριαρχία και επιμένει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως εάν οι πληροφορίες ευσταθούν, η αποστρατιωτικοποίηση έχει αρχίσει...
Το θέμα έχει αναδείξει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ζητά απαντήσεις και εκτοξεύει αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η επίσπευση της απομάκρυνσης και παράδοσης των ΒΜΡ 1, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης από τις υποκλοπές, και εν μέσω της χειρότερης κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών και παράνομων διεκδικήσεων των τελευταίων 25 ετών, δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός θα γίνεται όλο και πιο αδίστακτος όσο τρίζει η καρέκλα του» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Περί... αποστρατιωτικοποίησης

Πολλάκις, η Τουρκία έχει ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ έχει απειλήσει να θέσει θέμα ελληνικής κυριαρχίας.
«Ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πως η κυριαρχία αυτών των νησιών παραχωρήθηκε με τον όρο να είναι αποστρατιωτικοποιημενα. Θεωρώ πως θα το μάθει» δήλωσε τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό το λάθος» είχε δηλώσει τον Ιούνιο, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay.
«Αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας» είχε δηλώσει τον Μάιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu. Κι αυτές οι δηλώσεις είναι μόνο δύο από τις δεκάδες που έχουν εκτοξευθεί από τους Τούρκους και αφορούν την αποστρατιωτικοποίηση και την ελληνική κυριαρχία.

Cavusoglu: Καμία επιείκεια για Ελλάδα

Εξάλλου δριμεία επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε την Πέμπτη (11/8/2022) για το θέμα οCavusoglu.
Μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα της 13ης διάσκεψης των Πρεσβευτών, υποστήριξε εκ νέου ότι η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τόνισε πως ήδη η Άγκυρα έχει απευθυνθεί στον ΟΗΕ για το θέμα.
Παράλληλα σε αυστηρό ύφος ξεκαθάρισε, πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να δείξει καμία επιείκεια προς την Ελλάδα.

Η δήλωση Cavusoglu:

« Πέραν από τις προσπάθειες λόμπι και εκστρατείας που ξεκίνησε η τελευταία Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ακόμη και στη διάσκεψη της Οχρίδας, χαιρετηθήκαμε στο πόδι.
Ο υπουργός Άμυνας μας χαιρετήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, νομίζω, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Και πάλι είδα τον Δένδια στη Μαδρίτη ενώ περνούσε, ακόμη και ο Πρόεδρός μας και άλλοι υπουργοί ήταν εκεί. Ήταν απλώς ένας χαιρετισμός. Πέρα από αυτό, δεν έγινε συνάντηση.
Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar έκανε δηλώσεις για αυτό το θέμα στο συνέδριό μας εκείνη την ημέρα.
Για παράδειγμα, σχετικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι η σειρά μας να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση, αλλά η Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και οι αρμόδιοι δεν έρχονται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν διερευνητικές συνομιλίες, παλαιότερα γνωστές ως συμβουλευτικές συνομιλίες.
Άλλωστε, εδώ είναι ο κ. Sendant ο υφυπουργός μας, η Τουρκία έχει τη βούληση να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα με έναν περιεκτικό τρόπο. Αλλά και η Ελλάδα χρονοτριβεί».
«Αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά που βρίσκονται κοντά μας και που δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκης της Λωζάννης και των Παρισιών του 1947 υπό όρους.
Το φέραμε επίσης στην ατζέντα του ΟΗΕ. Το φέραμε στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας με τον ίδιο τρόπο .
Θα το παρακολουθήσουμε γιατί πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.
Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε επιείκεια σε αυτή την σαφή παραβίαση»

Η ανακοίνωση Scholz για τα τεθωρακισμένα

Ήταν η 31η Μαΐου, όταν ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, είχε ανακοινώσει τη συμφωνία Ελλάδας και Γερμανίας για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους από γερμανικά.
«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια (με εκείνη της Τσεχίας και Γερμανίας) συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης» είχε δηλώσει ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κατόπιν της εν λόγω δήλωσης, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.
Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το υπουργείο Άμυνας, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με αφορμή τις πληροφορίες για εσπευσμένη απόσυρση των τεθωρακισμένων οχημάτων BMP1 από τα νησιά.
Ειδικότερα, σε κοινή δήλωση των Θοδωρή Δρίτσα, Γιώργου Τσίπρα και Πάνου Ρήγα, επισημαίνονται τα εξής: «Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν εσπευσμένη απόσυρση των ΒΜΡ1 από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία. Ειδικά, καθώς ακόμη αναμένουμε τα γερμανικά Marder τα οποία απαιτούν σημαντικό χρονικό διάστημα από την παραλαβή μέχρι να καταστούν επιχειρησιακά, κι ενώ δεν έχει τηρηθεί καμιά θεσμική διαδικασία απόφασης για αντικατάσταση των ΒΜΡ1.
Μόλις δύο μήνες πέρασαν από την ημέρα που πληροφορηθήκαμε από το Γερμανό Καγκελάριο Σολτς ότι η Ελλάδα θα στείλει στην Ουκρανία τα σοβιετικής κατασκευής ΒΜΡ1 τα οποία θα αντικατασταθούν από γερμανικά Marder. Σημειώναμε τότε τα εξής: "Είτε θα στείλουν τα δικά μας ΒΜΡ 1 στην Ουκρανία αφού έχει τελειώσει ο πόλεμος εκεί, ώστε στο μεταξύ να έχουν αντικατασταθεί επιχειρησιακά από τα γερμανικά. Είτε λογαριάζουν να παραδώσουν τα ΒΜΡ 1 πριν καταστούν επιχειρησιακά τα γερμανικά, αποδυναμώνοντας έτσι την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο όπως το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά λογική, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε έγκλημα!".
Η δήλωσή μας εκείνη δέχτηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα καθησυχαστικά και ειρωνικά σχόλια για κινδυνολογία από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
Τωρινά δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί από το Υπουργείο Άμυνας, αναφέρουν εσπευσμένη απόσυρση των ΒΜΡ1 από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αποφασίστηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προμήθεια της τάξης του μισού δις ευρώ για αμφίβια ΤΟΜΑ των οποίων η κύρια σκοπιμότητά είναι η επιχειρησιακή δυνατότητα ανακατάληψης νήσων, έξω από κάθε λογική προτεραιοποίησης αμυντικών αναγκών. Η απουσία λογικής είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα στον αμυντικό σχεδιασμό. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η πλουσιοπάροχη οικονομικά ενίσχυση της δυνατότητας ανακατάληψης νήσων με αμφίβολη σχέση κόστους οφέλους και την ίδια στιγμή, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, να αδυνατίζει επικίνδυνα η ήδη υπάρχουσα άμυνα των νήσων χάριν της Ουκρανίας;
Δυστυχώς ερμηνεία υπάρχει. Είναι η εκτέλεση συμβολαίων και ανάληψη διεθνών "υποχρεώσεων" από τις συνεννοήσεις Μητσοτάκη - Δημητριάδη με αμφίβολη ακόμη και τη σύμφωνη γνώμη ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ της ίδιας κυβέρνησης. Και η αποστρατικοποίηση νησιών προωθείται δια της πλαγίας όπως επιθυμούν διεθνείς παράγοντες, και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία ως μη όφειλε και είχε συμφέρον, και προσφέρει στους ίδιους παράγοντες κοστοβόρα εξοπλιστικά προγράμματα αμφίβολης προτεραιοποίησης για την άμυνα της χώρας, προγράμματα που το κόστος θα επωμισθεί ο ελληνικός λαός όταν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πλέον εδώ. Ο κ. Δημητριάδης ήδη δεν είναι.
Επιπλέον, η απουσία θεσμικών διαδικασιών στην απομάκρυνση των ΒΜΡ1 ξεπερνά κάθε προηγούμενο ακόμη και των πεπραγμένων της παρούσας κυβέρνησης. Έχει προηγηθεί η συμφωνία με τη γερμανική πλευρά για την υποτιθέμενη αντικατάστασή τους με γερμανικά οχήματα ή απομακρύνονται τα ΒΜΡ1 και… βλέπουμε; Έχει υπάρξει σχετικά συνεδρίαση και απόφαση του ΚΥΣΕΑ ή είναι όλα χειρισμοί του Μαξίμου;
Η εξάντληση της τετραετίας προκειμένου να εκτελεστούν τα «συμβόλαια» και οι «υποχρεώσεις» και προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποδεικνύει ότι παραμένει δεδομένος και χρήσιμος, μπορεί να συμφέρει κάποιους από τους διεθνείς παράγοντες όσο διαρκεί η κρίση στην Ουκρανία, και βέβαια τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά δεν έχει τίποτα θετικό για τον ελληνικό λαό και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.
Η επίσπευση της απομάκρυνσης και παράδοσης των ΒΜΡ 1, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης από τις υποκλοπές, και εν μέσω της χειρότερης κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών και παράνομων διεκδικήσεων των τελευταίων 25 ετών, δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός θα γίνεται όλο και πιο αδίστακτος όσο τρίζει η καρέκλα του.
Ο ΥΠΕΘΑ θα ψελλίσει κάτι για αυτά που συμβαίνουν ή και αυτός «απλώς προεδρεύει» όπως ο Πρωθυπουργός με την ΕΥΠ;».

Ελληνική Λύση: Ο πρωθυπουργός πλέον οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα

Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ζητά και η Ελληνική Λύση.
«Σύμφωνα με καταγγελίες η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την απόσυρση των τεθωρακισμένων BMP-1 από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου χωρίς προηγουμένως να τα έχει αντικαταστήσει, παρά τις περί του αντιθέτου "διαβεβαιώσεις" του αρμόδιου υπουργού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πλέον οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα και να απαντήσει στις σοβαρές αυτές καταγγελίες.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η συγκεκριμένη ενέργεια εφ' όσον ισχύει, συνιστά πράξη εθνικής μειοδοσίας.
Η Ελληνική Λύση καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει κάθε αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ειδικά από τη στιγμή που το καθεστώς Ζελένσκι συνάπτει αμυντικές συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων με την Τουρκία.
Προειδοποιούμε δε ότι θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος και για την "τελευταία σφαίρα" που αφαιρέθηκε από το ελληνικό οπλοστάσιο.
Ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων πληρώθηκε από τον ιδρώτα και το αίμα των Ελλήνων για να προστατεύσει την Ελλάδα και τους Έλληνες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης