Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan (13/3): Η ουκρανική κρίση, οι «κόκκινες γραμμές», η ενεργειακή συνεργασία και ο …Scholz

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan (13/3): Η ουκρανική κρίση, οι «κόκκινες γραμμές», η ενεργειακή συνεργασία και ο …Scholz
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι κόκκινες γραμμές είναι αμετακίνητες αλλά εύλογες είναι οι απορίες για τον χρόνο διεξαγωγής της συνάντησης
Σχετικά Άρθρα

Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη στις 13:00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση (με τη μορφή γεύματος) ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται με αναβαθμισμένο προφίλ λόγω και της διαμεσολαβητικής προσπάθειας στην ουκρανική κρίση.
Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Erdogan, στην προεδρική κατοικία.
Αυτή θα είναι η τέταρτη συνάντησή τους μέσα σε τρία χρόνια.
Στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Οι κόκκινες γραμμές

Ο πρωθυπουργός αναμενόταν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο -μια επίσκεψη που αναβλήθηκε δυο φορές λόγω της πανδημίας αλλά η συνάντηση με προέκυψε …στην πορεία.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι κόκκινες γραμμές είναι αμετακίνητες αλλά εύλογες είναι οι απορίες για τον χρόνο διεξαγωγής της συνάντησης εν μέσω μάλιστα μίας πολεμικής σύγκρουσης και με τη ρητορική να παραμένει έντονη.
Για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι επιβεβλημένη «γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις.
Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης»…
Σε μία πιο προσεκτική όμως ανάγνωση, είναι καιρό που η Άγκυρα, αλλά και η Αθήνα σε όλες σχεδόν τις «επιθετικές ή προκλητικές» δηλώσεις και ανακοινώσεις της διελκυστίνδας, σημειώνουν ότι η επίλυση των διαφορών με διάλογο είναι εφικτή, αλλά είναι και θέμα βούλησης.
Βέβαια η βούληση που εκφράζεται είναι δύσκολο να διακριθεί στην πράξη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά ακόμη και σήμερα στην ρητορική.

Το ενεργειακό στο τραπέζι

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον ΣΚΑΪ ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα συνεργασίας με την Άγκυρα στο ενεργειακό πεδίο, είτε μέσω μιας «αναβίωσης» του East Med με τουρκική συμμετοχή, είτε μέσω κάποιας άλλης μορφής συνεργασίας, είτε μέσω μιας αμοιβαίας μεταφοράς φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και κατά το τετ α τετ που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με το Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.
Επρόκειτο για ουσιαστική συζήτηση σύμφωνα με πηγές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την επομένη μέρα 14/3 ο Scholz επισκέπτεται και αυτός την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Erdogan.
Προφανώς εν μέσω πολέμου και προσπάθειας απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο το ενεργειακό και η «συνεργασία» Ελλάδας – Τουρκίας έχουν τις ευλογίες του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Είναι η πρώτη φορά που ο Scholz επισκέπτεται την Τουρκία και προφανώς αποτελεί ένα ακόμη παράγοντα αναβάθμισης της Τουρκίας στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι η καγκελάριος Merkel διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Erdogan και την Τουρκία, υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία διαμένουν σχεδόν 4 εκατ τούρκοι.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ

Η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας θα ανοίξει δύο νέα ζητήματα, συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και Παλαιστινιακό.
Για το σκέλος της ενέργειας η Τουρκία που σαμπόταρε από την πρώτη στιγμή το διάτρητο σχέδιο EastMed το υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, αντιπροτείνει την δημιουργία αγωγού που θα διέρχεται την Τουρκία και μέσω αυτού θα προωθείται το φυσικό αέριο του Ισραήλ που εξορύσσεται από το υποθαλάσσιο κοίτασμα Leviathan.

Βενιζέλος: Θα ήταν λάθος να μη γίνει η συνάντηση

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει θετική τη συνάντηση, ιδιαίτερα υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει για τη ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει μάλιστα ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να μη συνομιλήσουν η Ελλάδα και η Τουρκία.
Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στα «Νέα», «όλοι συνομιλούν με όλους, αναπτύσσονται πολλές μεσολαβητικές προσπάθειες, αποκαλύπτονται νέες ή λανθάνουσες σχέσεις και δυνατότητες.
Η Τουρκία και το Ισραήλ, για παράδειγμα, δείχνουν να έχουν προνομιακές επαφές με τη Ρωσία, που είναι καθοριστική για την ασφάλειά τους και συνδέει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον πόλεμο στη Συρία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα θα ήταν μεγάλο λάθος να μη συνομιλήσουν η Ελλάδα και η Τουρκία, δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ήδη από το 1952 υπό σκληρές συνθήκες Ψυχρού Πολέμου, κρίσιμες για τη λειτουργία της λεγόμενης παλιότερα νοτιοανατολικής πτέρυγας, δυο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που, παρά τα γνωστά προβλήματα στις σχέσεις τους, έχουν πολλές συνάφειες».


Borrell: Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας

Ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell ανέφερε από την Αττάλεια ότι «η κατάσταση τώρα είναι πολύ καλύτερη, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε κάποιες δυσκολίες στη σχέση μας με την Τουρκία, οι οποίες είναι πολύ γνωστές».
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, ανέφερε ότι « σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία μπορεί να γίνει μία χώρα με πολύ περισσότερη επίδραση» και σημείωσε ότι «μπορεί να είναι μία γέφυρα, ένα μέρος όπου η Ουκρανία και η Ρωσία μπορούν να συναντηθούν.
Έγινε ήδη και ελπίζω να συνεχίζουν να το κάνουν».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης