Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας: Κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας: Κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς
Στο διάβημα τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα
Σχετικά Άρθρα
Διάβημα διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με αφορμή τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, προχώρησε η Αθήνα προς την τουρκική πλευρά.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και τη διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.
Επιπλέον τονίστησε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Περαιτέρω τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

Το θερμό επεισόδιο Δένδια με Τούρκο πρέσβη

Η ελληνοτουρκική ένταση αποτυπώθηκε και στο «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου Recep Tayyip Erdogan για τα στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά αλλά των δηλώσεων του Mevlut Cavusoglu, για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Ειδικότερα, σε συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο κ. Δένδιας μίλησε για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζοντας μάλιστα και χάρτες τονίζοντας ότι η Τουρκία συνειδητά αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί την Ελλάδα με casus belli από το 1995.
«Η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τότε, τον λόγο πήρε ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία, ο οποίος φανερά ενοχλημένος ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει όσα κάνει ως απάντηση σε «μονομερείς ενέργειες» της Ελλάδας, όπως η συζήτηση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Πρόσθεσε δε ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την οριοθέτηση των ΑΟΖ και την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης