Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ευθεία απειλή Cavusoglu: Αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας στα στρατικοποιημένα νησιά - Η αντίδραση της Αθήνας

Ευθεία απειλή Cavusoglu: Αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας στα στρατικοποιημένα νησιά - Η αντίδραση της Αθήνας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέβασε τους τόνους απειλώντας την Ελλάδα για την στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Σχετικά Άρθρα

(upd) Απειλές κατά της Ελλάδας για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα στρατιωτικοποιημένα νησιά εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, προκαλώντας -όπως ήταν αναμενόμενο- την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
«Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό (σσ. την στρατιωτικοποίηση), τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κρατικό κανάλι TRT.
Παράλληλα, ο Cavusoglu υποστήριξε ότι μόνο έπειτα από έγκριση της Τουρκίας μπορεί να προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι τα άλλαξαν όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κι όλα αυτά ενώ αναμένεται ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών που -σύμφωνα με τις πληροφορίες- θα πραγματοποιεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου στην Αθήνα, που σε κάθε περίπτωση κρατά μικρό καλάθι. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει έντονη ενόχληση για μια σειρά τουρκικών «λόγων και έργων», καθώς η Άγκυρα επιμένει στη στρατηγική των προκλήσεων, με υπερπτήσεις drone στο Αιγαίο, με απειλές κατά της Ελλάδας, με κατηγορίες για επαναπροώθηση μεταναστών.
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολο τους τις αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «ξεφεύγουν και της απλής λογικής»

Οι απειλές για την ελληνική κυριαρχία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε ευθέως την Ελλάδα με αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών σε περίπτωση που δεν αφοπλιστούν.
«Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση. Η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται… Τι λένε; Ότι αισθάνονται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζουν τον όρο. Θα αποτρέψετε την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετείτε στο νησί; Δεν λένε την αλήθεια. Πάντα λένε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνους. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.

Τίποτα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, ο Cavusoglu επανέλαβε την πάγια θέση της τουρκικής πλευράς ότι κανένα project δεν μπορεί να προχωρήσει στην Ελλάδα, εάν δεν έχει λάβει την έγκριση της Τουρκίας.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας» τόνισε.

Η απάντηση της Αθήνας

Οι απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι οι εν λόγω αιτιάσεις απορρίπτονται στο σύνολο τους και ότι ξεφεύγουν και της απλής λογικής.
Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής: «Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους.
Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.
Η Ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια.
Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού.
Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο "μνημόνιο".
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης