Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αμερικανοί και ρώσοι διαγκωνίζονται ποιος θα πουλήσει F35 ή Su-35 στην Τουρκία, που κατασκευάζει ναυτική βάση στην Κύπρο

Αμερικανοί και ρώσοι διαγκωνίζονται ποιος θα πουλήσει  F35 ή Su-35 στην Τουρκία, που κατασκευάζει ναυτική βάση στην Κύπρο
Οι αμερικανοί παίζουν σε διπλό ταμπλό - Παρέμβαση και από τον Ρωσικό παράγοντα…
Σχετικά Άρθρα

Τελικά ο αγώνας δρόμου για εξοπλισμούς είναι μάταιος και σίγουρα οικονομικά αιματηρός για την Ελλάδα, απέναντι σε μια Τουρκία που δεν θα επιτρέψει την ελληνική υπεροπλία.
Το πλέον όμως εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τον Macron τον Πρόεδρο της Γαλλίας υπέγραψε μια ανούσια αμυντική συμφωνία και υπερπροβλήθηκε ως ιστορική ενώ επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από μια εκ του ασφαλούς συνεργασία που δεν διακινδυνεύει, ούτε αμφισβητεί τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης προβλήθηκε η συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ ως κάτι σημαντικό με τις 4 βάσεις που διατηρούν στην Ελλάδα οι αμερικανοί αλλά επί της ουσίας… αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ότι οι αμερικανικές βάσεις δεν στοχεύουν στην Τουρκία και στην τουρκική επιθετικότητα αλλά στην Ρωσία και στο πως θα ελεγχθεί ο διάπλους του ρωσικού πολεμικού ναυτικού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αμερικανοί παίζουν σε διπλό ταμπλό

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και ιστορικός διπλωμάτης H. Kissinger είχε αναφέρει ότι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δύο χωρών συμμάχων των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ… οι αμερικανοί θα υποστηρίξουν περισσότερο την Τουρκία λόγω της γεωστρατηγικής της σημασίας και θέσης.
Το δόγμα Kissinger ως είναι γνωστό συνεχίζει να υφίσταται έως τις ημέρες μας.
Ο εκπρόσωπος του State Department o Ν. Price ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια εξέλιξη στα αιτήματα της Τουρκίας για τα F-16.
Ωστόσο το Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για την επίλυση του προβλήματος για τα F-35.
Ο Price είπε ότι η κυβέρνηση Biden γνωρίζει τις διαφωνίες με την Τουρκία αλλά όπως τόνισε δεν θα «προδικάσει το αποτέλεσμα» αυτών των συζητήσεων.
Ο πρόεδρος Erdogan της Τουρκίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για το θέμα είναι σε εξέλιξη.

«Υπάρχει η πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35 και οι ΗΠΑ είχαν μια τέτοια πρόταση σε αντάλλαγμα για αυτές τις πληρωμές», είπε ο Erdogan.
Ερωτηθείς αν ήταν δυνατόν τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την αγορά F-16, ο Price είπε: «Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να ασχολείται με μηχανισμό επίλυσης διαφορών με την Τουρκία για το F-35, αλλά δεν πρόκειται να προδικάσει το αποτέλεσμα ».
Ο αμερικανικός παράγοντας λοιπόν αναγνωρίζει ότι συνομιλεί με την Τουρκία για να πουλήσει τα F-35 τα σύγχρονα 5ης γενιάς μαχητικά παρά τις αναφορές ότι δεν θα πουλήσουν το σύγχρονο μαχητικό… για να μην καταλήξουν οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί στους Ρώσους και αποκτήσουν πλεονέκτημα με τους S-400 ή S-500 που ήδη χρησιμοποιούν.
Ο αμερικανικός παράγοντας συνομιλεί με την Τουρκία ώστε να πουλήσει F-35.

Παρέμβαση και από τον Ρωσικό παράγοντα…

Ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των εξοπλισμών επειδή η Αυστραλία άδειασε την Γαλλία και την Naval Group και ακύρωσε την παραγγελία για κατασκευή 12 σύγχρονων υποβρυχίων με συμβατικούς κινητήρες.
Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια στην Αυστραλία και έτσι η Γαλλία έχασε 66 δισεκ. δολάρια.
Λόγω αυτής της εξέλιξης βρέθηκε ξαφνικά η Ελλάδα στο επίκεντρο, οι Γάλλοι αναζητούσαν εναλλακτικό σενάριο για να καλύψουν την ζημία και μετά τις σχετικές εγκρίσεις από τις ΗΠΑ… η Ελλάδα πήρε τελικά τις 3 γαλλικές φρεγάτες έναντι 6,5 δισεκ.
Και ενώ η Ελλάδα αγοράζει οπλικά συστήματα… από καραμπόλες, για την Τουρκία διαγκωνίζονται οι υπερδυνάμεις.
Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να πουλήσει τα F-35 στην Τουρκία και ο Ρωσικός παράγοντας θέλει να πουλήσει τα Su-35 και Su-57
Ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγιεφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει μαχητικά Su-35 και Su-57 στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την πώληση αεροσκαφών Su-35 και Su-57 εάν η Τουρκία αποφασίσει να αγοράσει»

Η Τουρκία κατασκευάζει ναυτική βάση στην Βόρεια Κύπρο

Ναυτική βάση στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο σχεδιάζει η Τουρκία.
Η ναυτική βάση που θα δημιουργηθεί, θα δώσει στα Τουρκικά πλοία την δυνατότητα να αποκτήσουν μεγάλη ευελιξία στην περιοχή.
Κατά τους Τούρκους η αποτελεσματικότητά στην Ανατολική Μεσόγειο της Τουρκίας θα αυξηθεί.
Χρησιμοποιώντας 108 στρέμματα στην ακτή του Καρπάζ θα δημιουργηθεί η τουρκική ναυτική βάση που παραχωρήθηκε στη Διοίκηση των Σωμάτων Ασφαλείας για 30 χρόνια.
Επίσης βάση Logistics για την εξυπηρέτηση του τουρκικού ναυτικού θα κατασκευαστεί στην περιοχή

Σε 6 οικόπεδα ξεκινάει έρευνες η Τουρκία, στο επίκεντρο η Κυπριακή ΑΟΖ – «Σοφή επιλογή η συνεργασία με την Ελλάδα»

Νέα περίοδος εντάσεων αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς καθώς η Τουρκία βγάζει εκ νέου τα σκάφη έρευνας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μπορεί να δηλώνει ότι το Oruc Reis και Barbaros θα παραμείνουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά η παρελθούσα εμπειρία αποδεικνύει ότι η Τουρκία εύκολα παραβιάζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Συν τοις άλλοις υπενθυμίζουμε ότι το Καλοκαίρι του 2020 το Oruc Reis για 100 ημέρες ερευνούσε στην θεωρητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρόδου – Καστελορίζου τονίζοντας ότι βρίσκεται εντός τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας που απέκτησε όψιμα με την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη.
Μια ΑΟΖ όμως που δεν έχει επί της ουσίας αναγνωριστεί….

Τι θα ερευνήσει η Τουρκία;

Νέο γύρο ερευνών ξεκινάει η Τουρκία στα χωρικά της ύδατα, καθώς οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες υπέβαλαν αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαϊκών Υποθέσεων για άδεια εξερεύνησης πετρελαίου στη Μεσόγειο σε έξι ξεχωριστά οικόπεδα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Οι 4 από τις 6 περιοχές βρίσκονται δυτικά της Κύπρου και η μια από τις έξι περιοχές βρίσκονται στις παρυφές με την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε ότι «αναμένεται κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τις επόμενες εβδομάδες.
Η Τουρκία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των διεθνών παικτών.
Οι περισσότεροι διεθνείς και περιφερειακοί παράγοντες στην περιοχή δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις…
Η κυπριακή πλευρά ανησυχεί ότι στόχος των κινήσεων των τούρκων είναι να ακυρώσουν τα σχέδια έρευνας και εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας

Ο Mailsmail Demir, Πρόεδρος Αμυντικών Βιομηχανιών, ανέφερε ότι ο πιο σοφός τρόπος για την Ελλάδα είναι η συνεργασία με την Τουρκία.
Οι ιστορικές μνησικακίες δεν έχουν θέση.
Εάν η Τουρκία ανοίξει αυτό το βιβλίο, θα είναι πολύ πιο επιβλαβές.
Ο αγώνας δρόμου σε εξοπλισμούς θα επιφέρει μεγάλο οικονομικό κόστος που θα βλάψει όλες τις πλευρές και ειδικά την Ελλάδα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης