Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χριστοδουλίδης: Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ

Χριστοδουλίδης: Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Szijjártó, στη Βουδαπέστη
Στην άποψη ότι οι τουρκικές προκλήσεις αποτελούν ευρωπαϊκό πρόβλημα επιμένει η Κύπρος.
Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα, επηρεάζουν ζωτικά και τα συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ και των κρατών-μελών της, αφού στόχο έχουν και την ακύρωση των όποιων προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί ως εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την ΕΕ, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από συνάντηση με υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Szijjártó, στη Βουδαπέστη.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ως εταίροι στην ΕΕ, οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές ανησυχίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. «Η ένταξή μας το 2004, αποτέλεσε σημείο καμπής για την περαιτέρω πορεία των διμερών μας σχέσεων. Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες φορές διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα, ωστόσο, κυρίαρχη είναι η ισχυρή επιθυμία να εργαστούμε από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών και την εξεύρεση λύσεων μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού στα καλώς νοούμενα συμφέροντα και επιδιώξεις εκάστου κράτους-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και της ΕΕ στο σύνολο της».
Ειδικότερα, είπε, στο μεταναστευτικό, παρά κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ως αποτέλεσμα και διαφορετικών δεδομένων στις χώρες μας, συμφωνούμε ως προς το ότι η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται η λήψη μέτρων έναντι των τρίτων χωρών που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε ότι το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ -ομόφωνα- συμφώνησε στην ετοιμασία κειμένου επιλογών για λήψη απόφασης ως αντίδραση στην αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Δυστυχώς, είπε, η Τουρκία ενισχύει τις παράνομες, επιθετικές και προκλητικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε πλήρη αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.
Οι δε παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε, επηρεάζουν ζωτικά και τα συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ και των κρατών-μελών της, αφού στόχο έχουν και την ακύρωση των όποιων προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί ως εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την ΕΕ.
Ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα που θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να τερματίσει τις οποίες παράνομες ενέργειες, τόσο επί εδάφους όσο και επί θαλάσσης, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το Κυπριακό, στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 899

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 899

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 899