Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε 6 οικόπεδα ξεκινάει έρευνες η Τουρκία, στο επίκεντρο η Κυπριακή ΑΟΖ – «Σοφή επιλογή η συνεργασία με την Ελλάδα»

Σε 6 οικόπεδα ξεκινάει έρευνες η Τουρκία, στο επίκεντρο η Κυπριακή ΑΟΖ – «Σοφή επιλογή η συνεργασία με την Ελλάδα»
Αναμένεται κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τις επόμενες εβδομάδες... ξεκινάει έρευνες η Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Νέα περίοδος εντάσεων αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς καθώς η Τουρκία βγάζει εκ νέου τα σκάφη έρευνας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μπορεί να δηλώνει ότι το Oruc Reis και Barbaros θα παραμείνουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά η παρελθούσα εμπειρία αποδεικνύει ότι η Τουρκία εύκολα παραβιάζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Συν τοις άλλοις υπενθυμίζουμε ότι το Καλοκαίρι του 2020 το Oruc Reis για 100 ημέρες ερευνούσε στην θεωρητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρόδου – Καστελορίζου τονίζοντας ότι βρίσκεται εντός τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας που απέκτησε όψιμα με την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη.
Μια ΑΟΖ όμως που δεν έχει επί της ουσίας αναγνωριστεί….

Τι θα ερευνήσει η Τουρκία;

Νέο γύρο ερευνών ξεκινάει η Τουρκία στα χωρικά της ύδατα, καθώς οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες υπέβαλαν αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαϊκών Υποθέσεων για άδεια εξερεύνησης πετρελαίου στη Μεσόγειο σε έξι ξεχωριστά οικόπεδα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Οι 4 από τις 6 περιοχές βρίσκονται δυτικά της Κύπρου και η μια από τις έξι περιοχές βρίσκονται στις παρυφές με την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε ότι «αναμένεται κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τις επόμενες εβδομάδες.
Η Τουρκία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των διεθνών παικτών.
Οι περισσότεροι διεθνείς και περιφερειακοί παράγοντες στην περιοχή δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις…
Η κυπριακή πλευρά ανησυχεί ότι στόχος των κινήσεων των τούρκων είναι να ακυρώσουν τα σχέδια έρευνας και εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας

Ο Mailsmail Demir, Πρόεδρος Αμυντικών Βιομηχανιών, ανέφερε ότι ο πιο σοφός τρόπος για την Ελλάδα είναι η συνεργασία με την Τουρκία.
Οι ιστορικές μνησικακίες δεν έχουν θέση.
Εάν η Τουρκία ανοίξει αυτό το βιβλίο, θα είναι πολύ πιο επιβλαβές.
Ο αγώνας δρόμου σε εξοπλισμούς θα επιφέρει μεγάλο οικονομικό κόστος που θα βλάψει όλες τις πλευρές και ειδικά την Ελλάδα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης