Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στα ύψη το θερμόμετρο - Ο Δένδιας ενημερώνει την ΕΕ: Η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία - Ανεβάζει τους τόνους ο Tatar

Στα ύψη το θερμόμετρο - Ο Δένδιας ενημερώνει την ΕΕ: Η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία - Ανεβάζει τους τόνους ο Tatar

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις

Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Στα ύψη παραμένει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στον απόηχο των αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ, η Τουρκία πυροδοτεί το κλίμα σε μια επίδειξη ισχύος αλλά και προκειμένου να δοκιμάσει στην πράξη τα όρια των δύο συμφωνιών.
Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ersin Tatar, ο οποίος ανέφερε ότι μαζί με την Τουρκία αυτό που επιθυμούν είναι η κυριαρχία στο Αιγαίο μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί δύο 24ωρα πριν και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα συνεχίζει να παίζει… άμυνα και να συνεχίζει τις διπλωματικές διεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα. Μάλιστα, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Συμβούλιο έκανε λόγο για παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Οι προκλητικές δηλώσεις Tatar

Στον αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στα γαλάζια νερά, όπως και στις έρευνες υδρογονανθράκων» δήλωσε ο Tatar και συνέχισε «για την κυριαρχία μας από το Αιγαίο μέχρι και τον κόλπο της Αλεξάνδρειας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στους αιθέρες, όταν τα δούμε όλα αυτά μαζί με την Τουρκία, καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι σημαντική για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Όπως και η ΤΔΒΚ είναι σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο 24ωρα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, είχε τονίσει ότι η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 προσθέτοντας ότι στα Βαρώσια «δεν υποχωρούμε» παρά τις συστάσεις της Ε.Ε. να μην προχωρήσουν στο άνοιγμά τους.

Ο Δένδιας ενημερώνει ΕΕ για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία. Όπως επεσήμανε η τουρκική παραβατικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο.
«Προσβλέπω στο σημερινό Συμβούλιο στην ενημέρωση που θα κάνει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, για την τουρκική παραβατικότητα στις κυπριακές Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, αλλά και την παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, αυτό συνδυάζεται με τις παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει, επίσης, τα κατωτέρω θέματα: Εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια υπό το φως της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, σχέσεις ΕΕ - Κόλπου, Ανατολική Εταιρική Σχέση, Αιθιοπία, Τυνησία, Αφγανιστάν, Νικαράγουα, καθώς και κλιματική διπλωματία.
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε πρωινό εργασίας στη Λίβυα ομόλογό του, Najla El Mangoush, με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών ΕΕ.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης