Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ελληνογαλλική συμμαχία, χωρίς ΑΟΖ στο Αιγαίο, συμφωνία χωρίς αντίκρισμα – Η Τουρκία απαντάει με Αίγυπτο, Πολωνία, Nautical Geo

Ελληνογαλλική συμμαχία, χωρίς ΑΟΖ στο Αιγαίο, συμφωνία χωρίς αντίκρισμα – Η Τουρκία απαντάει με Αίγυπτο, Πολωνία, Nautical Geo
Διπλωμάτες και πολιτικοί έντυσαν την συμφωνία με την Γαλλία με ένα ωραίο περιτύλιγμα της αμυντικής συμφωνίας αλλά απουσιάζει η ουσία…η Τουρκία από την άλλη αναπτύσσει σχέσεις με Πολωνία, Αλγερία, Αίγυπτο ενώ μπλοκάρει και το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που η Ελλάδα πολυδιαφημίζει – λανθασμένα – την ελληνογαλλική συμμαχία και την αμυντική συμφωνία η Τουρκία ανταπαντάει όχι μόνο με τους S-400 αλλά ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με την Αίγυπτο, ισχυροποιεί τους δεσμούς με την Αλγερία ενώ επεκτείνεται έως την Πολωνία και Ρουμανία.
Την ώρα που η Ελλάδα πολυδιαφημίζει – λανθασμένα – την συμμαχία με την Γαλλία στην επίμαχη θαλάσσια ζώνη του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Νοτίως της Κρήτης επίσης η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη κατά τα άλλα τρέφονται αυταπάτες, για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία…
Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως μαριονέτα στο Αιγαίο από τους Γάλλους που προσπαθούν να αναστήσουν την μεγάλη ιδέα του pax Mediterranean και η μόνη σύμμαχος χώρα… σε αυτό τον Γαλλικό σχεδιασμό είναι η Ελλάδα που έσωσε οικονομικά την Naval Group αγοράζοντας τις 3 φρεγάτες…
Ακολούθως διπλωμάτες και πολιτικοί έντυσαν αυτή την συμφωνία με ένα ωραίο περιτύλιγμα της αμυντικής συμφωνίας αλλά απουσιάζει η ουσία…η Τουρκία από την άλλη αναπτύσσει σχέσεις με Πολωνία, Αλγερία, Αίγυπτο ενώ μπλοκάρει και το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo

Ποια είναι η απάντηση της Τουρκίας;

1)Στόχευσε στην Αίγυπτο με την οποία έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας.
Αυτή την περίοδο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και κατά τα λεγόμενα των Αιγυπτίων, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας.

2) Οι εξελίξεις στην Αλγερία και η ένταση στις σχέσεις Γαλλίας και Αλγερίας, δεν θα πρέπει να απομονωθούν και να αυτονομηθούν από την πρόσφατη συμφωνία – φιάσκο της Ελλάδος με την Γαλλία υπογράφοντας αμυντική συμφωνία, αγοράζοντας 3 φρεγάτες και διασώζοντας την Naval Group.
Φαίνεται ότι η Γαλλία έψαχνε συμμάχους για να ισορροπήσει τις επερχόμενες εξελίξεις στην Αλγερία.
Η συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας δεν έγινε προφανώς για την Αλγερία αλλά αποδεικνύει δόλο από πλευράς Γάλλων.
Η Γαλλία έχει σχέδιο για την Μεσόγειο το Pax Mediterranean και η Ελλάδα ως μαριονέτα δέχεται να υιοθετήσει χωρίς σαφή στρατηγική τα γαλλικά συμφέροντα.
Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση της Γαλλίας να μειώσει 50% την έκδοση βίζας στους αλγερινούς και η αντίστοιχη αντίδραση της Αλγερίας ήταν να υπάρξει διπλωματικό επεισόδιο.
Η Γαλλία έχει ιστορικά αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων στην Αλγερία η οποία ήταν γαλλική αποικία.
Οι μάχες για ανεξαρτησία της Αλγερίας ήταν ιστορικές.
Στην Le Monde ο Γάλλος Πρόεδρος Macron κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα της Αλγερίας πυροδοτώντας νέα ένταση.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το αλγερινό σύστημα ήταν «κουρασμένο», λέγοντας ότι το κίνημα διαμαρτυρίας Χιράκ που ξεκίνησε το 2019 το αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Πρόσθεσε ότι έχει έναν καλό διάλογο με τον Πρόεδρο Tebboune (Αμπντελμεντζίντ Τεμπουνέ), προσθέτοντας:
«Αλλά βλέπω ότι έχει εγκλωβιστεί σε ένα σύστημα που είναι πολύ δύσκολο».
Από την ανεξαρτησία το 1962, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN), η κορυφαία ομάδα υπέρ της ανεξαρτησίας με μεγάλη έμφαση στον αραβικό και αλγερινό εθνικισμό και τον αντιμπεριαλισμό, κυριάρχησε στην πολιτική της Αλγερίας μαζί με τον στρατό.
Στην Αλγερία ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των κρατικών δυνάμεων και των εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών μετά τις εκλογές στα τέλη του 1991.
Η ένταση μειώθηκε εν μέρει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατά την προεδρία του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για 20 χρόνια πριν παραιτηθεί εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων τον Απρίλιο του 2019.
Ο Μπουτεφλίκα, που ήδη αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας κατά την διάρκεια της τελευταίας του θητείας, πέθανε πρόσφατα τον Σεπτέμβριο του 2021 σε ηλικία 84 ετών.
Ο διάδοχός του ήταν και πάλι από την κυρίαρχη ελίτ της χώρας.
Ο Tebboune, πρώην υπουργός και πρωθυπουργός που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2019, λόγω του covid 19 οι διαμαρτυρίες σταδιακά ατόνησαν.
Ωστόσο, οι Αλγερινοί ξεκίνησαν νέες διαμαρτυρίες στις αρχές του 2021 και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις για μήνες, γεγονός που ώθησε τον Tebboune να προχωρήσει σε ευρύτατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του.

3) Η Τουρκία λαμβάνει στήριξη από την Πολωνία.
Η βελτίωση και η εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Πολωνίας θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άρθρο του στην πολωνική εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna, πριν από την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Πολωνία δηλώνει ότι η Τουρκία είναι μεγάλη και σημαντική σύμμαχος ενώ πρόσφατα αγόρασε από την Τουρκία μη επανδρωμένα drones.
Να σημειωθεί ότι Τουρκία, Πολωνία και Ρουμανία έχουν αναπτύξει τριμερή αναπτύσσοντας κοινές δράσεις….

4)Τι συνέβη με το Nautical Geo;

Με βάση την τουρκική πλευρά, το τουρκικό ναυτικό απώθησε ένα ελληνοκυπριακό ερευνητικό σκάφος που παραβίασε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, δήλωσαν πηγές του υπουργείου Άμυνας στις 4 Οκτωβρίου 2021.
Το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo με σημαία Μάλτας είχε εκδώσει τέλεξ πλοήγησης (Navtex) στις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά η Τουρκία την είχε απέρριψε.
Το σκάφος επιχείρησε να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου, παρά την προειδοποίηση ότι οι δραστηριότητες στην περιοχή πρέπει να διεξαχθούν σε συντονισμό με την Τουρκία.
Η Τουρκία ξεκίνησε επίσης διπλωματικές διαβουλεύσεις με τη Μάλτα και την Ιταλία στην οποία ανήκει το Nautical Geo.
«Παρά αυτές τις πρωτοβουλίες από την Τουρκία, το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo προσπάθησε να περάσει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς άδεια.
Μετά από αυτό, τουρκικό πλοίο που ανήκε στο τουρκικό ναυτικό προειδοποίησε το Nautical Geo, ανέφερε η Τουρκική πλευρά.
Η Τουρκία μπλόκαρε τις έρευνες του Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης την περασμένη εβδομάδα για τον ίδιο λόγο.

Η Ελλάδα συρόμενη μαριονέτα των γαλλικών σχεδίων

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει «την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία ως ιστορική» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα έχει την στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση… ξεκινάει η Ελλάδα τον 63ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία στις 6 Οκτωβρίου.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Άγκυρα την πρωτεύουσα της Τουρκίας ώστε να διεξάγουν νέο γύρο συνομιλιών.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και ενώ διαφωνούν σε πλήθος ζητημάτων, θαλάσσιες δικαιοδοσίες, Κύπρος κ.α. η πραγματικότητα είναι ένοπλη σύρραξη δεν πρόκειται να υπάρξει…
Κάποιοι μπορεί να αναφέρονται στο ενδεχόμενο αλλά είναι πιο πιθανό η Ελλάδα ή η Τουρκία να δεχθούν επίθεση από εξωγήινους παρά να εμπλακούν σε ένοπλη σύρραξη.
Και ενώ αυτό αποτελεί πικρή αλήθεια, απέναντι σε μια ανούσια προπαγάνδα, η ελληνική κυβέρνηση διέσωσε τον Macron τον Γάλλο Πρόεδρο μετά το φιάσκο με την συμφωνία AUKUS και μαζί διέσωσε και οικονομικά την Naval Group την γαλλική εταιρία κατασκευής οπλικών συστημάτων με ειδίκευση σε πολεμικό ναυτικό και υποβρύχια.
Την ίδια στιγμή η Γαλλία προσέφερε την αμυντική συμφωνία εκ του ασφαλούς και για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός να δικαιολογήσει την συμφωνία με τις φρεγάτες…
Παραδόξως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τις νέες φρεγάτες, γενικώς οι πωλήσεις των Γάλλων δεν πάνε καλά εσχάτως καθώς μετά τις ακυρώσεις των 12 υποβρυχίων, ούτε φρεγάτες μπορούν να πουλήσουν… όπως στο παρελθόν.
Έτσι λοιπόν ανακάλυψαν… τον εχθρό την Τουρκία, παρουσίασαν ένα δόγμα περί αμυντικής συμφωνίας, χωρίς αντίκρισμα και έτσι οι φρεγάτες…. θα έρθουν στην Ελλάδα το 2025.
Ενώ η χρεοκοπημένη οικονομικά Ελλάδα, αγοράζει φρεγάτες από την Γαλλία, κατασκευάζοντας φανταστικούς εχθρούς και φανταστικές ένοπλες συρράξεις, ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος, συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin και συμφώνησαν… προσέξτε συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων.
Η εξέλιξη αυτή που πέρασε στα ψιλά γράμματα, αλλά η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν από κοινού συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων…
Δηλαδή η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ και με την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμετοχή συμφωνεί με την Ρωσία… να κατασκευάσουν από κοινού οπλικά συστήματα και κινητήρες αεροσκαφών…
Προσέξτε με την Ρωσία, όπου το ΝΑΤΟ την θεωρεί εχθρική χώρα και επιχειρηματολογεί κατά της εχθρικής Ρωσίας…

Οι πικρές αλήθειες για την αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδος

Παρουσιάστηκε ως η συμμαχία του αιώνα, η αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδος αλλά πίσω από τα επικοινωνιακά show κρύβεται η ωμή πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι μια οι Γάλλοι έχασαν την μεγαλύτερη παραγγελία 12 υποβρυχίων αλλά η Γαλλική εταιρία Naval Group κατασκευάζει υποβρύχια με συμβατούς κινητήρες… οι Αυστραλοί άλλαξαν άποψη και αγόρασαν πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, παραγκωνίζοντας την Γαλλία… ενάντια στον κινεζικό επεκτατισμό είχε ως συνέπεια μεταξύ άλλων και να ναυαγήσει η μεγάλη παραγγελία 12 υποβρυχίων στην οποία πόνταρε οικονομικά η Γαλλική Naval.
H συμφωνία AUKUS αποτελεί την συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας απέναντι στον κινεζικό επεκτατισμό στον ειρηνικό.
Οι απομονωμένοι Γάλλοι αρχικά αντέδρασαν αποσύροντας τον πρέσβη τους από τις ΗΠΑ… αλλά άμεσα η απόφαση ανακλήθηκε…

Τι συνέβη;

Ο αμερικανικός παράγοντας δέχθηκε η Γαλλία να πουλήσει στην Ελλάδα τις 3 φρεγάτες παρέμβασης FDI HN, οι οποίες θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο της Naval Group στις Lorient.
Για να γίνει αντιληπτό τι έχει συμβεί η Ελλάδα θα γίνει ο δεύτερος πελάτης αυτής της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών, ανεβάζοντας τον αριθμό των μονάδων που έχουν κατασκευαστεί από πέντε για το Γαλλικό Ναυτικό σε 8 συνολικά μαζί με τις 3 ελληνικές φρεγάτες.
Η Ελλάδα πήρε τις 3 φρεγάτες FDI HN οι οποίες φέρουν κυρίως πυραύλους ASTER 30 B1 και Exocet MM40 Block 3C επειδή έπρεπε η Naval Group να καλύψει την ζημία από την ακύρωση 12 υποβρυχίων από την Αυστραλία.
Για να καταστεί πειστική αυτή η συναλλαγή, όπου η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα πληρώσει την Γαλλία για τις 3 φρεγάτες με σχεδόν 5,5 δισεκ. ευρώ ντύθηκε με το περίβλημα της αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας και Ελλάδος… και εδώ στην Ελλάδα πίστεψαν πολλοί λανθασμένα ότι η Γαλλία εάν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση θα είναι δίπλα για να στηρίξει…
Προφανώς και αυτή η επιχειρηματολογία είναι ανούσια, είναι φαιδρό επιχείρημα να θεωρείται ουσιώδης η αμυντική συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας

Οι 5 λόγοι

1)Η Ελλάδα, η Γαλλία και η Τουρκία ανήκουν στην βορειοατλαντική συμμαχία ή ΝΑΤΟ.

Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συμπλοκή μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ και να μην παρέμβει το ΝΑΤΟ ώστε να εκτονώσει την ένταση ακόμη και εκδηλωνόταν ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο.
Οπότε πρώτα το ΝΑΤΟ και όχι η Γαλλία θα παρενέβαιναν ώστε να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σε ένα υποτιθέμενο θερμό επεισόδιο.

2)Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν υπογράψει συμφωνία και συμμετέχουν σε κοινή ομάδα αποφυγής εντάσεων στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Οι κοινές αυτές ομάδες έχουν συνεδριάσει αρκετές φορές και αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες ότι αποδίδουν.
Πρόκειται για ένα μηχανισμό πρόληψης θερμού επεισοδίου.

3)Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλους τους τόνους αναφέρει ότι πρέπει να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες με την Τουρκία με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Η έννοια αμοιβαία υποχώρηση δεν σημαίνει σύρραξη, δεν σημαίνει ένταση και δεν σημαίνει πόλεμο.

4)Η Ελλάδα μετά την απόφαση – επικοινωνιακό show να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια με την Ιταλία – κίνηση εκ του ασφαλούς – ανέκρουσε πρύμναν και δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης…που ερευνούν τουρκικά ερευνητικά σκάφη ενώ εκτείνεται και η αμφισβητήσιμη ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη.
Η Ελλάδα προέβη σε μια κίνηση εκ του ασφαλούς αλλά στην πράξη έχει αποδεχθεί ότι είναι γκρίζα ζώνη για την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

5)Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου και αναφερόταν προφανώς νοτίως του Καστελόριζου και Δυτικά της Κύπρου.
Ωστόσο είναι προφανές επειδή δεν ανακάλυψαν οι Τούρκοι φυσικό αέριο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
Η Ελλάδα όμως… νοτίως της Κρήτης έχει απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Συμπέρασμα
Παρουσιάζεται η αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδος ως ιστορική.
Είναι μια ανούσια επικοινωνιακή φιέστα όπου η Ελλάδα με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα διασώζει την Γαλλική Naval Group και εκτονώνει την ένταση Γαλλίας και ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->