Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αγία Σοφία: Θριαμβολογίες Erdogan και τουρκικού ΥΠΕΞ για τον ένα χρόνο από τη μετατροπή του ναού σε τζαμί

Αγία Σοφία: Θριαμβολογίες Erdogan και τουρκικού ΥΠΕΞ για τον ένα χρόνο από τη μετατροπή του ναού σε τζαμί
«Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της αναβίωσης του πολιτισμού μας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος 
Σχετικά Άρθρα

Θριαμβολογεί η Τουρκία για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη μετατροπή του συμβόλου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τέμενος ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έγραψε στο Twitter:
«Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της αναβίωσης του πολιτισμού μας.
Ελπίζω αυτές οι φωνές του καλέσματος της προσευχής, των salawats (χαιρετισμοί στον Μωάμεθ) και του Κορανίου δεν θα χαθούν από τους θόλους αυτού του μεγάλου ναού».
Ο Erdogan δημοσιοποίησε και ένα βίντεο που δείχνει την πρώτη προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια.
Υπενθυμίζεται, πως Το 1985, η Αγία Σοφία προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ μία ημέρα μετά την απόφαση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, αναφορικά με την μετατροπή σε τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία προκλητική ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «μετατράπηκαν σε τζαμιά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» και πως «αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και οι ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες τους προστατεύονται επιμελώς. Το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς για προσευχή πριν από έναν χρόνο ακριβώς, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.
Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή και αδιάκοπη επικοινωνία και συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από την αρχή αυτής της διαδικασίας.
Η επίσκεψη της Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη δύο φορές, μετά από πρόσκληση της Τουρκίας, καταδεικνύει σαφώς την εποικοδομητική και διαφανή προσέγγιση της χώρας μας.
Αυτό τονίζεται επίσης στις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής.
Η συνεχιζόμενη αποκατάσταση και άλλες ρυθμίσεις και στις δύο μνημειακές δομές δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά τα πρότυπα της UNESCO, αντίθετα, στοχεύουν στη διατήρηση της πρωτοτυπίας και της ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας και της Χώρας, όπως φαίνεται στις αποστολές της UNESCO που πραγματοποιήθηκαν το 2019, 2020 και 2021.
Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την 44η εκτεταμένη σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στην οποία η χώρα μας εξακολουθεί να είναι παρατηρητής, περιέχει δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής και την κατάσταση επί τόπου”.

Η απόφαση της UNESCO

Η απόφαση της UNESCO, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.
Εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.
Τέλος, η απόφαση, ζητά από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα

Η Τουρκία με πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνουν πως η Τουρκία απέρριψε τόσο τη δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.
Αμφότερες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες, όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων.
Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός, τονίζουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές.


recep.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης