Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ρητή καταδίκη της Τουρκίας για Βαρώσια - Ικανοποίηση σε Ελλάδα, Κύπρο

tags :
Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ρητή καταδίκη της Τουρκίας για Βαρώσια - Ικανοποίηση σε Ελλάδα, Κύπρο

Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους ώστε το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ

Σχετικά Άρθρα
Σε ρητή καταδίκη των εξαγγελιών του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για το άνοιγμα των Βαρωσίων προχώρησε το Συμβούλιο Ασφαλελίας των Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο σχετικά με την τελική διατύπωση της δήλωσης.

Συγκεκριμένα, με δήλωση του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, έκανε δήλωση εξ'ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία επιβεβαιώνει εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, λεκτικό που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι διαφορές με την προηγούμενη δήλωση

Οι σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη δήλωση είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας»
Επίσης γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημειώνεται ότι στην δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».

«Όχι» σε μονομερείς ενέργειες

Παράλληλα, στη δήλωση αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο και υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, που εναντιώνονται στις αποφάσεις του. Πρόκειται για αναφορά που «φωτογραφίζει» την τουρκική πλευρά.

Απορρίπτεται η πρόταση της Τουρκίας για το Κυπριακό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποδηλώνει επίσης την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης των Βαρωσίων υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Η σημασία του σημείου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ.
Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού.

Ικανοποίηση σε Ελλάδα και Λευκωσία

Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε έντονος συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η επαφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και ο συνεχής συντονισμός μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία προχθές όσο και κατά τις τηλεφωνικές του επαφές χθες.
Επίσης, συγκρατούν την ενεργή συνεισφορά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν σε τακτική επαφή με τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία, και επισημαίνουν πως έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο στις σχετικές διαβουλεύσεις.
Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι με τις ανωτέρω ενέργειες, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκλητική η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ – Δήλωση Çavuşoğlu

Έντονη είναι η αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στην ρητή καταδίκη εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι δεν αποδέχεται την προεδρική δήλωση, καθώς βασίζεται στη «μαύρη προπαγάνδα» των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για την Αμμόχωστο.

Δήλωση Çavuşoğlu

Τονίζει ότι η Αμμόχωστος είναι «τουρκοκυπριακό έδαφος της "ΤΔΒΚ"» και υποστηρίζει πως το άνοιγμα των Βαρωσίων ήταν μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.
Νωρίτερα, μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlüt Çavuşoğlu ανέφερε πως με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο, ενώ απέδωσε τη διεθνή κατακραυγή στο ότι «δεν θέλει κανένας να αναγνωριστεί το τουρκοκυπριακό κράτος».

Tatar (Κατεχόμενα): Δεν θα υπάρξει ποτέ πισωγύρισμα

Τα ανοίγματα στα Βαρώσια θα συνεχιστούν.
Δεν θα υπάρξει ποτέ πισωγύρισμα», δήλωσε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2021 ο κατοχικός ηγέτης Ersin Tatar , σημειώνοντας για το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ότι πρόκειται «για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στους πρώην κατοίκους και τους δικαιούχους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Αυτό θα υλοποιηθεί, όπως πρόσθεσε, μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας.
Στο πλαίσιο αυτό, καταργήθηκε το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,5% των κλειστών Βαρωσίων, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.

Διεθνές Δίκαιο

Όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα Sigmalive.com, την οποία επικαλειται το δημοσίευμα ο κ. Tatar υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηριζόμενη από την ΕΕ και άλλες χώρες, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει αυτή την πρωτοβουλία, και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι ενήργησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για την ΕΕ: Έλλειψη αρχών

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΕΕ για τα Βαρώσια, ο Tatar είπε ότι η ΕΕ, «η οποία δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκυπρίους και ποδοπατούσε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, αντιτίθεται τώρα στο άνοιγμα των Βαρωσίων, μιλώντας για το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα κρατώντας μια φιλο-ελληνοκυπριακή στάση.
Αυτό αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την υποκρισία και την έλλειψη αρχών από την ΕΕ».

Λύση δύο κρατών

«Δεν θα μάθουμε διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα από εκείνους που περιμένουν ενόσω ο τουρκοκυπριακός λαός σφαγιάζεται, θάβεται σε τάφους σφαγής, αφήνεται χωρίς φαγητό και νερό, και όλα τα δικαιώματά τους καταπατούνται.
Ανεξάρτητα από το τι κάνει ή λέει ο καθένας, η πρόταση μας για λύση που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών που υποστηρίζεται από τη μητέρα πατρίδα την Τουρκία, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεω», κατέληξε ο κατοχικός ηγέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης