Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

European Policy Center: Παρά τα προβλήματα, η Τουρκία είναι αξιόπιστος και κρίσιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ

European Policy Center: Παρά τα προβλήματα, η Τουρκία είναι αξιόπιστος και κρίσιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ

Αναλύτρια από το think tank των Βρυξελλών, European Policy Center επισημαίνει ότι εάν επιλυθεί το Κυπριακό, δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχετικά Άρθρα

Τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ επισημαίνει η Amanda Paul από το think tank των Βρυξελλών, European Policy Center.
«Υπάρχουν κάποια προβλήματα, αρκετά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας που έχουν αντιμετωπιστεί.
Αλλά η άποψη μου είναι ότι η Τουρκία ήταν και συνεχίζει να είναι ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.
Η Paul υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στον «ρωσικό επεκτατισμό» στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ρόλος αυτό δεν έχει εκτιμηθεί σωστά.
Όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η ίδια τόνισε ότι η συμβολή της είναι τεράστια, όχι μόνο τώρα αλλά για δεκαετίες.
«Για μένα, η Τουρκία παραμένει εταίρος και κρίσιμος εταίρος» τόνισε η Amanda Paul από το European Policy Center.

Εάν επιλυθεί το Κυπριακό, δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Όσον αφορά το ζήτημα της Μεσογείου, η Paul είπε ότι συνδέεται τελικά με το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι, εάν επιλυθεί το Κυπριακό δεν υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί.
Υπάρχει μια τάση να κατηγορούμε την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε -όπως και οι άνθρωποι στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού- πως το 2004 το σχέδιο Annan και πιο πρόσφατα το Crans-Montana (οι συνομιλίες για το Κυπριακό το 2017), δεν ευθύνεται η Τουρκία για την κατάρρευση των συνομιλιών» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Όπως τόνισε, η κατάσταση απαιτεί διαφορετική προσέγγιση, για παράδειγμα, να ασκηθεί περισσότερη πίεση στους Ελληνοκύπριους.
«Νομίζω ότι αυτές οι προτάσεις (στο συνέδριο του ΝΑΤΟ 2030) οδηγούν το ΝΑΤΟ σε μια διαφορετική κατεύθυνση, δουλεύοντας σε ζητήματα που δεν υπήρχαν πριν, είτε πρόκειται για την κυβερνοασφάλεια, την πράσινη ασφάλεια, την ασφάλεια της υγείας» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης