Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα ΝΑΤΟ σε Κίνα: Δεν είμαστε εχθροί, αλλά θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια μας

Μήνυμα ΝΑΤΟ σε Κίνα: Δεν είμαστε εχθροί, αλλά θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια μας
Ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά μας»
Σχετικά Άρθρα

Σαφές μήνυμα προς την Κίνα, όσον αφορά τη στρατιωτική ανάπτυξη της χώρας, αναμένεται να περιλαμβάνει το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται σήμερα (14/6/2021) στις Βρυξέλλες.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε σήμερα ότι η δυτική συμμαχία πρέπει να απαντήσει στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας και ότι η τελική ανακοίνωση της συνόδου του ΝΑΤΟ θα παγιώνει μια νέα στρατηγική έναντι του Πεκίνου.
«Η Κίνα μας πλησιάζει. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει ιδιαίτερα στις δικές μας κρίσιμης σημασίας υποδομές», δήλωσε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ πριν αρχίσουν να φθάνουν οι ηγέτες για τη Σύνοδο.
«Γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίας μας… Χρειάζεται να απαντήσουμε από κοινού ως συμμαχία», δήλωσε ο Stoltenberg.
«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας.
Δεν θα υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα, αλλά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από την Κίνα για την ασφάλειά μας», είπε ο ίδιος.
Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν χαρακτηρίσει την Κίνα ως εχθρό, αλλά είναι εμφανής η ανησυχία, αποκαλώντας τη χώρα «συστημική» πρόκληση για την ασφάλεια καθώς συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία, πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις και ενισχύει το ναυτικό της.
Οι χώρες του G7, που συναντήθηκαν στη Βρετανία το Σαββατοκύριακο, επέπληξαν την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή της Σινγιάνγκ, κάλεσαν το Χονγκ Κονγκ να διατηρήσει υψηλό βαθμό αυτονομίας και ζήτησαν μια πλήρη και διεξοδική διερεύνηση της προέλευσης του κορωνοϊού.

Στο ραντάρ του ΝΑΤΟ και η Ρωσία

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Stoltenberg δήλωσε πως οι ηγέτες θα συζητήσουν μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε.
Άλλωστε, οι προσπάθειες της Ρωσίας για διχασμό της Δύσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ανέφεραν διπλωμάτες, εν όψει συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden, με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, στη Γενεύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης