Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απειλές από Τουρκία μετά τις επαφές Δένδια σε Αίγυπτο: Εάν δεν μας σεβαστούν, οι Έλληνες δεν θα είναι ασφαλείς

Απειλές από Τουρκία μετά τις επαφές Δένδια σε Αίγυπτο: Εάν δεν μας σεβαστούν, οι Έλληνες δεν θα είναι ασφαλείς
Η Τουρκία «προειδοποιεί» ότι η απάντηση στην Ελλάδα θα δοθεί και μέσω της διπλωματίας αλλά και στο μέτωπο
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία μετά την αλλαγή πλεύσης από την Αίγυπτο όσον αφορά την προκήρυξη διαγωνισμού για το οικόπεδο W18.
Η Τουρκία -και ειδικότερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Omer Celik- εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα δοθεί η «κατάλληλη απάντηση» και με τη διπλωματία αλλά και στο… μέτωπο.
Ο Celik έκανε ειδική αναφορά στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικού, Νίκου Δένδια, στο Κάιρο, καθώς μετά τις εν λόγω επαφές, η Αίγυπτος άλλαξε στάση όσον αφορά το οικόπεδο για το οποίο προκήρυξε διαγωνισμό.
Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτονταν στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ειδικότερα, εκκινούσε από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτεινόταν ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», που ουσιαστικά αγνοεί πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά ακολούθησε τη διπλωματική οδό σε μια προσπάθεια να μην γιγαντωθούν τα προβλήματα μέσα από ανούσιες ρητορικές εξάρσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ομόλογό του Sameh Shoukry, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο al Sisi.
Τελικά, μετά την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, το επίμαχο οικόπεδο τροποποιήθηκε και όπως φαίνεται στον χάρτη, σταματά, πλέον, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου.
xartis.jpg

Οι απειλές για απάντηση στο μέτωπο

Στις δηλώσεις του, ο Celik δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την αλλαγή στάσης από την Αίγυπτο μετά το ταξίδι του Νίκου Δένδια.
«Μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας.
Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας.
Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία Φόρουμ Φιλίας.
Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τη διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο».
Κι ο Celik συνέχισε λέγοντας: «H Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής.
Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία.
Μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες της μαζί με κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο την Τουρκία.
Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή , θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν.
Γι' αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ψάξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σεβόμενη την Τουρκία και την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης