Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ΕΕ

Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ΕΕ
Η Ελλάδα παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό, ισχυρίζεται ο Mevlut Cavusoglu
Σχετικά Άρθρα

Στο προσφυγικό εστιάζει την κριτική της προς την Ελλάδα η Τουρκία, κατηγορώντας την Αθήνα για βάναυσες απωθήσεις (push back) μεταναστών, ενώ σημειώνει πως παραβιάζεται και η Συμφωνία του 2016 με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας  καλεί εκ νέου ελληνικές αρχές να σταματήσουν να ωθούν τους αιτούντες άσυλο μακριά από τα σύνορά τους.
Προτρέποντας την Αθήνα και «όλους όσοι εμπλέκονται» να σταματήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας για το μεταναστευτικό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για δύο περιστατικά στις 23/2 και 24/2.

Τουρκία: Παράνομες πρακτικές από την Ελλάδα

Σύμφωνα με την τουρκική διπλωματία, οι ελληνικές δυνάμεις, επιτέθηκαν σε ομάδες αιτούντων άσυλο, πήραν τα τιμαλφή τους και τους άφησαν σε ένα νησί στη μέση του ποταμού Μαρίτσα μεταξύ των δύο χωρών.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι τουρκικές αρχές διέσωσαν συνολικά 51 αιτούντες άσυλο και μετανάστες - συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών – αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που ισχυρίζεται ότι, ορισμένοι εκ των μεταναστών είναι ξένοι υπήκοοι που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω Σερβίας και Βουλγαρίας και απωθήθηκαν προς την Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης ισχυρίζεται ότι σε ένα άλλο περιστατικό, οι ελληνικές δυνάμεις απομάκρυναν 13 Αφγανούς πρόσφυγες από ένα στρατόπεδο στη Λέσβο στις 18 Φεβρουαρίου και τους ώθησαν πίσω στην Τουρκία αφού τους χτύπησαν και πήραν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Τουρκικές συστάσεις στην ΕΕ

Πάνω από 80.000 αιτούντες άσυλο έχουν απωθηθεί στην Τουρκία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναφέρει η Άγκυρα, κατηγορώντας την Ελλάδα για μια «συστηματική πολιτική» παραβίασης συμμετοχής της FRONTEX στη φύλαξη των συνόρων.
Η Άγκυρα ζητεί από την ΕΕ την πιστή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ «βάσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Η Τουρκία υπήρξε βασικό σημείο διέλευσης για τους αιτούντες άσυλο που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη για να ξεκινήσουν μία νέα ζωή, ειδικά εκείνοι που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.
Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων των 3,6 εκατομμυρίων Σύρων, γράφει η Daily Sabah.
Το δημοσίευμα αναφέρει, πως η «επικίνδυνη πρακτική των ελληνικών αρχών» με τα push baack θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης