Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Τούρκοι «καταγγέλλουν» παρενόχληση του Cesme από ελληνικά μαχητικά - Σε εξέλιξη η «Γαλάζια Πατρίδα» με 87 πλοία

Οι Τούρκοι «καταγγέλλουν» παρενόχληση του Cesme από ελληνικά μαχητικά - Σε εξέλιξη η «Γαλάζια Πατρίδα» με 87 πλοία
Οι κινήσεις της Άγκυρας βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση της ελληνικής πλευράς
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Τεταμένο παραμένει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει απευθύνει πρόσκληση στην Άγκυρα για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απάντηση.
Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το τουρκικό ωκεαναογραφικό Cesme που πραγματοποιεί έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι ανταπέδωσαν.
Νωρίς το απόγευμα πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας διέψευσαν τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του «Cesme» από ελληνικά F-16
Το περιστατικό αυτό συνέβη 24 ώρες αφού η Τουρκία ανακοίνωσε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μια επίδειξη ισχύος, στην άσκηση θα συμμετέχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό Cesme θα διεξάγει -έως τις 2 Μαρτίου- υδρογραφικές έρευνες σε περιοχή μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Λέσβου.

Αν και οι έρευνες διεξάγονται σε διεθνή ύδατα, η εξέλιξη αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς το Cesme κινείται σε απόσταση μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Anadolu: Παρενόχληση του Cesme από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Άμυνας, κάνει λόγο για παρενόχληση του τουρκικού ωκεανογραφικού Cesme στο Κεντρικό Αιγαίο.
Ειδικότερα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μεταδίδει ότι «ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενοχλούν το τουρκικό Cesme σε διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία έδωσε την «πρέπουσα απάντηση».

Anadolu.JPG
Το θέμα αναδημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο, ενώ αναφορές έγιναν σε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές τουρκικών δικτύων.

«Παρενόχληση τουρκικών πλοίων από την Ελλάδα. Ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος» γράφει η Sabah.
«Η Ελλάδα ξεπέρασε και πάλι τα όριά της! Παρενόχληση τουρκικών πλοίων από ελληνικά F-16» σχολιάζει το Ahaber.com.
«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο "TCG Çeşme", το οποίο διεξάγει επιστημονική και τεχνική έρευνα στο Αιγαίο» σχολιάζει ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ΤRT, φιλοξενώντας τον τέως αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί, μεγάλου θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας».
«Ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας.
Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών.
Η στάση, η απόφαση και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο, είναι συγκεκριμένες.
Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό» φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.

Πηγές ΓΕΕΘΑ: Διαψεύδουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του «Cesme» από ελληνικά F-16

Οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης περί δήθεν παρενόχλησης του πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τονίζουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Υπογραμμίζουν, δε, ότι στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη, σήμερα 23/2, άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) από τις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.
Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν στις 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα στις 14:40.
Τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.
Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγίου Ευστρατίου- Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης το «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, δυτικά της Λήμνου.
Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό την παρουσία μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών μέσων.
Η άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2019 απέπλευσαν 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, με τη «Γαλάζια Πατρίδα» να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.

Galazia.JPG
Σε επαγρύπνηση

Οι κινήσεις της Άγκυρας βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση της ελληνικής πλευράς.
Υπενθυμίζεται ότι για την παράτυπη έκδοση της τουρκικής NAVTEX, η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.
Από εκεί και πέρα, χαρακτηρίζει την κίνηση της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη», που δεν «βοηθά στο θετικό κλίμα», ενώ υπενθυμίζει ότι έχει υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης