Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Τουρκία στήνει το σχέδιο της – Θα αναδείξει την Γαλάζια Πατρίδα ως νούμερο 1 στόχο στρατηγικής το 2021 – H κυριαρχία και λιγότερο… η ενέργεια την καθοδηγούν

H Τουρκία στήνει το σχέδιο της – Θα αναδείξει την Γαλάζια Πατρίδα ως νούμερο 1 στόχο στρατηγικής το 2021 – H κυριαρχία και λιγότερο… η ενέργεια την καθοδηγούν
Η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει σε αυτή την νέα στρατηγική της Τουρκίας και με τα κατάλληλα επιχειρήματα να αμφισβητήσει τις ακραίες μαξιμαλιστικές υπερβάσεις της Τουρκίας.
Πολυποίκιλοι παράγοντες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στην Τουρκία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και βεβαίως ο Erdogan ο οποίος δημοσκοπικά ενισχύεται εκ νέου… σχεδιάζουν το 2021 να αναδείξουν την Γαλάζια Πατρίδα που αποτελεί κατάφορη παραβίαση της ελληνικής και κυπριακής θαλάσσια δικαιοδοσίας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει σε αυτή την νέα στρατηγική της Τουρκίας και με τα κατάλληλα επιχειρήματα να αμφισβητήσει τις ακραίες μαξιμαλιστικές υπερβάσεις της Τουρκίας.
Προφανώς ο δρόμος προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα είναι ομολογία ήττας για την ελληνική εξωτερική πολιτική και διπλωματία.

Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας, κάτι αντίστοιχο με την διεκδίκηση από την Ελλάδα της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης αν και οι συγκρίσεις δεν ενδείκνυνται ωστόσο στην κρίση τρίτων π.χ. ευρωπαίων είναι κάτι αντίστοιχο.
Η Γαλάζια Πατρίδα ή Mavi Vatan στα Τούρκικα η Blue Homeland στα αγγλικά είναι η ιδέα της Τουρκίας να κυριαρχήσει στην Θάλασσα, θεωρώντας ότι δικαιούται να κατέχει πολύ μεγαλύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία από αυτή που κατέχει με βάση όλες τις διεθνείς Συνθήκες.
Η Τουρκία με βάση την έκταση της είναι 5,8 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα αλλά διαθέτει μόλις το 50% της ελληνικής ακτογραμμής.
Η Τουρκία διαθέτει 7.200 χιλιόμετρα ακτογραμμής έναντι 14.800 χιλιομέτρων της Ελλάδος προφανώς λόγω των νησιών.
Η Τουρκία δηλώνει ότι έχει την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή.
Το 2021 η Τουρκία θα αναδείξει την πραγματική της στρατηγική που με πρόφαση ότι αδικείται στην ενέργεια καθώς έχει περιορισμένη θαλάσσια δικαιοδοσία… ουσιαστικά στοχεύει σε κυριαρχία άμεση ή έμμεση.
Το 2021 θα αναδειχθεί η πραγματική στρατηγική της Τουρκίας και απέναντι σε αυτή την νέα ατζέντα η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Ο αμερικανικός παράγοντας, το ΝΑΤΟ και λιγότερο η Ευρώπη θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας μπορεί να βρει έδαφος ή θα αποτύχει.
Ήδη ο Biden ο νέος αμερικανός Πρόεδρος, προτείνει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.
Υποσχέθηκε να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων στις 24 Απριλίου 2021, υποστηρίζει το PKK και τους Κούρδους, ενώ ζήτησε από την αντιπολίτευση να… αμφισβητήσει τον Erdogan.
Οι κινήσεις Biden εάν εκδηλωθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν στην ειρήνη στην περιοχή, επίσης ας ληφθεί υπόψη ότι οι δημοκρατικοί των ΗΠΑ έχουν αναδείξει τον αντιαμερικανισμό σε πολλές χώρες.
Λογικά θα κυριαρχήσει το δόγμα Kissinger του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που αναφέρει ότι η Αμερική πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.
Image
Image
Πως θα αναδείξει η Τουρκία την στρατηγική της… χωρίς πόλεμο;

Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Cihat Yaycı αποτελεί σημαίνον πρόσωπο στην διαμόρφωση της διπλωματίας και της στρατηγικής της Τουρκίας.
Ήταν αυτός που πρότεινε να δημιουργηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Τουρκίας και Λιβύης και επίσης προτείνει να δημιουργηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Μέχρι τώρα η Τουρκία μεθοδικά επιχειρεί – από την πίσω πόρτα – να αναστήσει την μεγάλη της ιδέα την Γαλάζια Πατρίδα.
Εν μέρει το έχει επιτύχει μέσω δύο – ξεκάθαρα αμφισβητούμενων κινήσεων – που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία και βεβαίως η ΑΟΖ η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Την ίδια στιγμή η σύμπλευση με το Αζερμπαϊτζάν στην υπόθεση του Nagorno Karabakh, η ανακάλυψη φυσικού αερίου 410 δισεκ. κυβικών μέτρων στην Μαύρη Θάλασσα στην Tuna 1 του Δούναβη, οι συνεχείς προκλήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, οι απειλές για ανεξάρτητη Βόρεια Κύπρο και οι επαφές με χώρες με τις οποίες βρισκόταν σε… ένταση βλέπε Ισραήλ αποτελούν μέρος αυτού του σχεδίου… να αναδειχθεί το 2021 η Γαλάζια Πατρίδα ως το νούμερο ένα θέμα της τουρκικής διπλωματίας.

Η Τουρκία θέλει να γίνει ναυτική δύναμη

Η Τουρκία θέλει να μετεξελιχθεί σε θαλάσσια ναυτική δύναμη όχι μόνο σε εμπορικό στόλο όπως η Ελλάδα που επί 10ετίες είναι κορυφαία ναυτική δύναμη αλλά στον πολεμικό στόλο.
Η κινεζική ναυτική δύναμη έχει φτάσει 300 πλοία σε ό, τι αφορά τα στρατιωτικά πλοία.
Έγινε το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, ξεπερνώντας το αμερικανικό ναυτικό με 287 πλοία.
Τα πλοία του κινεζικού ναυτικού περιλαμβάνουν 23 επιθετικά πλοία, 59 φρεγάτες, 37 κορβέτες και 76 υποβρύχια.
Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, η Ρωσία έχει 83 πλοία, η Βρετανία 75 και η Αυστραλία έχουν 45 πλοία.
Ο αριθμός των πλοίων του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού είναι μεγαλύτερος από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ισπανία και τη Γερμανία, όπως αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik.  
Ως προς τα υποβρύχια η Κίνα διαθέτει 83, η Κίνα 74, οι ΗΠΑ 66, η Ρωσία 62, το Ιράν 38, η Τουρκία 11.
Πολλά πλοία έχει και η Βόρεια Κορέα αλλά τα περισσότερα είναι περιπολικά του λιμενικού και όχι πραγματικός στόλος.
https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/12/PHOTO-2020-12-12-23-57-27.jpg
Γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας

 Η γεωπολιτική ορίζεται ως η γεωγραφική θέση μιας χώρας που αναπόφευκτα καθορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Η στρατηγική μιας χώρας να χρησιμοποιεί τη ναυτική της δύναμη αποκαλύπτει επίσης την εξωτερική πολιτική αυτής της χώρας.
 Ένα από τα πιο κρίσιμα περάσματα στον κόσμο.
 Τα Στενά της Κωνσταντινούπολης και του Τσανάκκαλε, το Στενό του Γιβραλτάρ, το κανάλι του Σουέζ και το Στενό του Babülmendep που συνδέουν τη Μεσόγειο θάλασσα με τις ανοιχτές θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία, είναι εξαιρετικά σημαντικές όσον αφορά την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.
Η Τουρκία, με την πρόσφατη επιχείρησή στην Κύπρο και τους βράχους των Ιμίων, αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik εκδίδει Navtex, για έρευνες σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο.
Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αναμφισβήτητα ενοχλούνται.
Για το λόγο αυτό, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσελκύσει βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες ενέργειας στην περιοχή.
Ωστόσο, η Τουρκία με την Blue Homeland.
Μέσω της θάλασσας διεξάγεται το 80% του παγκόσμιου εμπορίου σε όγκο (τόνοι), 70% της αξίας (δολάρια).
Το 60% της μεταφοράς πετρελαίου και το 25% της μεταφοράς φυσικού αερίου πραγματοποιούνται δια θαλάσσης.
Η δύναμη της θαλάσσιας διαδρομής είναι προφανής.
Η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα να αναδείξει την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος – το ονομάζουν Θάλασσα των Νήσων – και την Ανατολική Μεσόγειο ως ζωτικά συμφέροντα.

Επιδιώκει την Σύνοδο της Ανατολικής Μεσογείου

Η Τουρκία έχει κάνει σημαία την Συμμετοχή της στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκαταστηθούν οι σχέσεις και οι διαφορές με τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, να νομιμοποιηθεί ως μια χώρα με ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εάν αυτό επιτευχθεί – που αποτελεί πιθανό σενάριο – σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άτυπα επί 100 ημέρες σχεδόν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros ερευνούσαν ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία σε συνδυασμό με την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης… συνθέτουν… εν μέρει την Γαλάζια Πατρίδα ή Blue Homeland.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ

Μόλις πρόσφατα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ διορίζοντας πρέσβη μετά από δύο χρόνια εντάσεων.
Η Τουρκία υποστηρίζει τους Παλαιστινίους και βεβαίως την Χαμάς και Χεζμπολάχ δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις που το Ισραήλ τις θεωρεί τρομοκρατικές, όπως τρομοκρατικές θεωρεί η Τουρκία τις κουρδικές οργανώσεις PKK – YPG κ.α.
Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Cihat Yaycı σε άρθρο του στην Ισραηλινή εφημερίδα Hayom στις 6 Δεκεμβρίου ανέδειξε ένα θέμα που χρήζει μεγάλης προσοχής από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Είπε μέσω του άρθρου του ότι το Ισραήλ εάν ανακηρύξει ΑΟΖ με την Τουρκία θα κερδίσει σε θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπογράφησαν το 2010.
Μάλιστα ανέδειξε το πρόβλημα με το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου που ανακαλύφθηκε το 2011 από την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Noble Energy.
Το κοίτασμα της Αφροδίτης περιέχει 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην ισραηλινή πλευρά και περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην ελληνική πλευρά.
Η εκτιμώμενη αξία των 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην περιοχή που βρίσκεται στην πλευρά της Κύπρου είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Λόγω της διαφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, οι εργασίες γεώτρησης στην περιοχή σταμάτησαν.
Σύμφωνα με τον Cihat Yaycı, το Ισραήλ έχασε 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Συμφωνία της ΑΟΖ με την Κύπρο.
Μάλιστα προτείνει ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ καθώς όπως αναφέρει αναμένεται να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
 Η Τουρκία θα κερδίσει 10.462 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής, ενώ το Ισραήλ θα κερδίσει 16.344 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής.
Επιπλέον, ο Yaycı, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ, θα αποκτήσει  ολόκληρο το οικόπεδο 12 της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα της Αφροδίτης.
jjj 1
J scaled

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης