Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σύνοδος Κορυφής (10-11/12): Μάχη στην ΕΕ για τα μέτρα κατά της Τουρκίας - Οι κυρώσεις που εξετάζονται - Ποια κράτη είναι υπέρ, ποια κατά

Σύνοδος Κορυφής (10-11/12): Μάχη στην ΕΕ για τα μέτρα κατά της Τουρκίας - Οι κυρώσεις που εξετάζονται - Ποια κράτη είναι υπέρ, ποια κατά
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Τουρκία εξέλαβε τη στάση της ΕΕ ως αδυναμία
Μέτρα σε βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προανήγγειλε το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο διεξήχθη εκτεταμένη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα.
Η στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ηeiko Maas προϊδέαζε για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ωστόσο σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έντονες διαβουλεύσεις για την έκτασή τους.
Πάντως, γενικότερα, αλλαγή του κλίματος σε βάρος της Τουρκίας εντός του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει μετά την σημερινή συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Α. Schallenberg, ο οποίος, σε δηλώσεις του απόψε 7/12, ζητά τον τερματισμό από μέρους της Άγκυρας των συνεχιζόμενων προκλήσεών της, τονίζοντας ότι "η υπομονή (σ.σ. απέναντι στην Τουρκία) φτάνει στο τέλος της, το νήμα της υπομονής είναι σαν να έχει ήδη σπάσει».
Mε βάση τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, τα δύο «στρατόπεδα» διαμορφώνονται ως εξής:
Σε σκληρή γραμμή στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, βρίσκονται Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ολλανδία, Βαλτικές χώρες, Βέλγιο, Ιρλανδία και Δανία.
Κατά των σκληρών κυρώσεων τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία και Πολωνία.

Ποιες κυρώσεις είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιη η επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων για τις σεισμικές έρευνες του Ορούτς Ρέις, οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ελληνική πλευρά πιέζει για επέκταση των κυρώσεων σε τουρκικές εταιρίες, ωστόσο σθεναρή είναι η αντίσταση του Βερολίνου σε μια τέτοια εξέλιξη.
Επίσης η Αθήνα επιδιώκει μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου να δοθεί προς τον Josep Borrel εντολή για να παρουσιάσει εκ νέου τη δέσμη ευρύτερων τομεακών κυρώσεων που συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι.
Σε αυτό το «πακέτο» εντάσσονται από το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μέχρι τη διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησής της και τη διακοπή της χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιριών από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ειδικά για το θέμα του εμπάργκο όπλων, ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής.

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ο κήπος της Τουρκίας

Μία αλλαγή του κλίματος σε βάρος της Τουρκίας εντός του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει μετά την σημερινή συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Α. Salenbergh, ο οποίος, σε δηλώσεις του απόψε 7/12, ζητά τον τερματισμό από μέρους της Αγκυρας των συνεχιζόμενων προκλήσεών της, τονίζοντας ότι "η υπομονή (σ.σ. απέναντι στην Τουρκία) φτάνει στο τέλος της, το νήμα της υπομονής είναι σαν να έχει ήδη σπάσει".
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, εκφράζει την πεποίθησή του πως θα μπορούσαν να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις ως προς την Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, και επισημαίνει ότι μία σειρά κρατών εκφράστηκαν στην ίδια κατεύθυνση, όπως επίσης και ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας ανέφερε ότι δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες διαλόγου με την Αγκυρα.
Σύμφωνα με τον Schallenberg, όλες οι προσπάθειες να διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, τορπιλίστηκαν.
"Τα θαλάσσια σύνορα θα μπορούσαν τελικά να καθοριστούν μόνον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου", αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αντιμετωπίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως τον ιδιωτικό κήπο της" τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας ταυτόχρονα να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.
Ο ίδιος πιστεύει ότι "υπάρχει σίγουρα μία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θεμελιώδη συζήτηση για το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον".
Νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει "πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία", ελπίζοντας, όπως τόνισε, ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθούν "σαφείς αποφάσεις" για την Τουρκία.
"Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι μία στρατηγική πρόκληση. Η πολιτική ΄άνοιγμα της πόρτας, κλείσιμο της πόρτας΄, την οποία ακολουθεί η Αγκυρα, δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή από εμάς" είχε επισημάνει στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Δένδιας: Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης

Για ακόμα μία φορά, η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση για το σύνολο της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο κ. Δένδιας είπε ότι «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία».
«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα.
Διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της.
Και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ.
Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης.
Από εκεί και πέρα λοιπόν κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία.
Κι αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Κάλεσμα Cavusoglu για την Ανατολική Μεσόγειο: Κράτη και εταιρείες να μοιράσουν τον πλούτο δίκαια

Την έκκληση της Τουρκίας για κοινή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων, κρατών και επιχειρήσεων, στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Çavuşoğlu, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος συγκρούσεων στην περιοχή.
Όπως ανέφερε, η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει τι είδους σχέσεις θέλει με την Τουρκία.
Είτε θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων ως έντιμος διαμεσολαβητής και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε μια win-win κατανόηση στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης, της τελωνειακής ένωσης, της απαλλαγής από την υποχρέωση visa ή αυτή η ένταση θα συνεχίσει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Çavuşoğlu, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση.
«Είμαστε γείτονες με την ΕΕ καθώς και όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με υγιή τρόπο», επεσήμανε ο κορυφαίος τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι ελπίζει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ενεργήσουν παρόμοια σε αυτό το θέμα.
Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Γαλλίας, αμφισβήτησε την ενεργειακή εξερεύνηση της Τουρκίας, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το τουρκικό θαλάσσιο έδαφος με βάση μικρά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.
Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έστειλε πλοία να διερευνήσουν τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή, καθώς και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Τουρκία και Ελλάδα προσπάθησαν να διεξάγουν συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, αλλά σύμφωνα με τους Τούρκους, η Ελλάδα κράτησε όλα τα κανάλια διαλόγου κλειστά.
Προκειμένου να επιλυθούν οι συγκρούσεις γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Çavuşoğlu επανέλαβε την έκκληση της Τουρκίας για κοινή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων.
«Προτείναμε όχι μόνο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να συμμετάσχουν στο συνέδριο, αλλά και χώρες που έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι η Τουρκία εργάζεται επί του παρόντος για κάτι τέτοιο.

Πέτσας: Η Τουρκία εξέλαβε τη στάση της ΕΕ σαν αδυναμία

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.
«Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις.
Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε.
Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων» υποστήριξε ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές: Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
«Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα.
Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί στο τραπέζι την πρόταση για εμπάργκο όπλων.
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε σε κάθε επικοινωνία με τους ομολόγους του, την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.
«Και βέβαια παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων» τόνισε ο κ. Πέτσας.

O Erdogan επιμένει στην επιθετική ρητορική

Την ίδια στιγμή, ο Erdogan εκμεταλλευόμενος τη διστακτικότητα της ΕΕ για την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων, επιμένει στην επιθετική ρητορική, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς, ενώ για ακόμα μία φορά κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για μεροληψία υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και πολλές χώρες παρακολουθούν όσα γίνονται.
Δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις… από την εξέδρα.
Παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε σχέδια και χάρτες που στοχεύουν στον περιορισμό της Αττάλειας.
Δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα συμφέροντα και τους νόμους κανενός.
Όμως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, πειρατικές συμπεριφορές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης.
Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες» τόνισε o Erdogan.
«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας στα θέματα με την Ελλάδα και την Κύπρο μετά το 2003.
Διατηρούμε επίσης την ίδια συμβιβαστική στάση και σήμερα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιείται ως "κεφαλή" στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα.
Η Ένωση, στο όνομα της αλληλεγγύης, δεν πρέπει να είναι άδικη για την Τουρκία» τόνισε.

Ίσες αποστάσεις από ΝΑΤΟ: Οι πράξεις της Τουρκίας ανησυχούν τα μέλη, αλλά συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό εταίρο

Στην πολιτική των ίσων αποστάσεων επιμένει το ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, έχει βάλει στο στόχαστρο της και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν για τις πράξεις της Τουρκίας, αλλά η χώρα συνεχίζει και αποτελεί σημαντικό εταίρο της συμμαχίας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, απευθυνόμενος σε διαδικτυακή εκδήλωση του POLITICO.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε: «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι υπάρχουν ανησυχίες για διαφορετικά θέματα από κάποιες χώρες και εγώ έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τους S400, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Και τις εξέφρασα και στην Άγκυρα, όταν την επισκέφθηκα».
«Όμως η Τουρκία είναι σημαντική.
Συνορεύει με τη Συρία και έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, των τζιχαντιστών.
Επίσης, φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως», διευκρίνισε ο Stoltenberg.
«Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανησυχιών, αλλά και του να παραμείνουμε μαζί.
Αυτό προσπαθώ να κάνω, να δώσω μια θετική προσέγγιση, όπως έκανα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που κατάφερε να ακυρώσει ναυτικές ασκήσεις και να περιορίσει τον κίνδυνο περιστατικών και ατυχημάτων.
Η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ δε λύνει το πρόβλημα, αλλά βοηθά στο άνοιγμα του δρόμου για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις», κατέληξε o Γενικός Γραμματέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης