Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση - Ψηφίζουμε μέτρα για να πάρουμε χρέος

Τσίπρας: Δεν ευθύνεται  η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση  - Ψηφίζουμε μέτρα για να πάρουμε χρέος
Αν δεν είχαμε το πλεόνασμα θα είμαστε μπαλάκι του πιγκ πογκ ανάμεσα στον Shaeuble και τη Lagarde
Δεν  ευθύνεται η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τόνισε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. 
ΔΝΤ και Βερολίνο ήθελαν στη μέση την Ελλάδα με τις λάθος προβλέψεις τους σημείωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Μάλιστα εκτίμησε, πως το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Wolfgang Schaeuble αναγνωρίζουν τα λάθη τους.
Σημείωσε δε ότι, στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη.
Πάντως επεφύλασσε κολακευτικές αναφορές για τους δύο σημαντικότερους εκπροσώπους της γερμανικής πολιτικής σκηνής, χαρακτηρίζοντας «ανοιχτόμυαλη» την καγκελάριο Merkel και «σεβαστό πολιτικό» τον Schaeuble.
Αν δεν είχαμε το πλεόνασμα θα είμαστε μπαλάκι του πιγκ πογκ ανάμεσα στον  Shaeuble και τη Lagarde τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση, πως στις 22 Μαΐου 2017 θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.
Ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να βγούμε στις αγορές, πρόσθεσε.
Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κάτι χάσαμε αλλά κερδίσαμε τα αντίμετρα τα οποία δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε, καθώς έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Στα αντίμετρα περιλαμβάνεται και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν και θα ισχύσουν ταυτόχρονα επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσβλέποντας στην απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους. 
Τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από την κρίση, είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές σημείωσε ότι εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε
Διαψεύδοντας τα περί ενεργοποίησης του «κόφτη», υπογράμμισε, πως «κόφτης»  έχει μπει σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή,προσθέτοντας πως ο  κόσμος ξέρει ότι «εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια».
Στο εξωτερικό, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, έβλεπαν τα «πάρτι» στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, υπονοώντας την κατασπατάληση πόρων.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογία, είπε πως δεν είναι υψηλότερη από εκείνη που παρέλαβε η κυβέρνησή του ενώ για τις κατασχέσεις λογαριασμών ανέφερε, πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι πλέον ανεξάρτητη αρχή.
Πρέπει να κυνηγήσουμε όσους φοροδιαφεύγουν, οι αδύναμοι πρέπει να προστατευθούν επισήμανε.
Σχετικά με τις μειώσεις στις συντάξεις, είπε, πως το 40% δεν το επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επανέλαβε την ιδεολογική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την υποχρέωση της κυβέρνησης  να υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα.
Αν ήταν δική μας επιλογή δεν θα πωλούσαμε σε περίοδο κρίσης παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη, σημείωσε.
Επαναδιαπραγματευτήκαμε με επιτυχία τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, πρόσθεσε.
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κατηγόρησε τη ΝΔ, πως είχε συμφωνήσει στην εκποίηση των «φιλέτων» της Επιχείρησης.
Εμείς διασφαλίσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, σημείωσε.
Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για να μπορέσει η ΔΕΗ να ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπλήρωσε. 
Έχουμε μια χώρα η οποία σήμερα γίνεται το επίκεντρο των εξελίξεων, μια χώρα που πατάει στα πόδια της, δεν δόθηκε άδικα η μάχη στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Η χώρα αναβαθμίζεται και γεωπολιτικά και οικονομικά υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Εγώ πήγα σε εκλογές, όταν πήρα τη συμφωνία (σ.σ. το τρίτο μνημόνιο το 2015), όχι πριν, όπως έκαναν Παπανδρέου και Σαμαράς, επισήμανε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη η οποία δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό αν δεν είχε κοινωνική κατανόηση, παρατήρησε ο πρωθυπουργός.
Εγώ έλεγα αν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα δεν θα υπήρχα ως πολιτικό πρόσωπο, εγώ έλεγα ότι δεν θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ θα προσπαθήσω, έλεγα,να κλείσω μια καλύτερη συμφωνία σημείωσε αναφερόμενος στις δραματικές διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης