Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι ξένοι αγοράζουν ελληνικά ομόλογα; - Γιατί θέλουν να τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές στην ΕΚΤ

tags :
Γιατί οι ξένοι αγοράζουν ελληνικά ομόλογα; - Γιατί θέλουν να τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές στην ΕΚΤ
Το fair value στο 10ετές ομόλογο βρίσκεται στα 6% με 6,5% δηλαδή σε τιμές 83 με 80 μονάδες βάσης από 7,13% απόδοση και τιμή 76 μονάδες βάσης.

Η ελληνική αγορά ομολόγων έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση μετά τα ιστορικά υψηλά του 2015 και 2016
Θυμίζουμε ότι το ετήσιο ομόλογο λήξης 2017 έφθασε στο 59% είχε υποχωρήσει έως το 5,42%, για να διαμορφωθεί εσχάτως στο 7,8% σε απόδοση αγοράς.
Σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σημειώνεται βελτίωση μεγάλη βελτίωση που ωστόσο δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης μετά την συμφωνία για την αξιολόγηση λόγω προφανώς χρέους.
Τα ερωτήματα είναι
1)γιατί αγοράζουν ελληνικά ομόλογα;
2)Πόσο υψηλότερα μπορούν να κινηθούν οι τιμές των ομολόγων;

Και στα 23 ελληνικά ομόλογα παρατηρείται αισθητή βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες.
Η καμπύλη απόδοσης ωστόσο είναι αλλοιωμένη καθώς ενώ τα βραχυχρόνια ομόλογα έπρεπε να έχουν χαμηλότερη απόδοση και όσο ποιο μακράς διάρκειας είναι τα ομόλογα να καταγράφονται υψηλότερες αποδόσεις αυτό ακόμη δεν συμβαίνει.
Η ανησυχία για την τύχη της Ελλάδος είναι η αιτία των στρεβλώσεων, όπως και το χρέος.
Το ετήσιο ομόλογο – πρώην 3ετές – έχει απόδοση 7,8%.
Το 5ετές 9,6%, το 10ετές 7,13% και το 30ετές 8%.

Γιατί αγοράζουν οι ξένοι ελληνικά ομόλογα;

Ο βασικός λόγος που οι ξένοι αγοράζουν ελληνικά ομόλογα είναι πολύ ξεκάθαρος.
Ποντάρουν ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 30% πιθανότητα έως τον Σεπτέμβριο και 70% αρχές του 2017 και αγοράζουν ελληνικά ομόλογα για να τα πωλήσουν ακριβότερα στην ΕΚΤ.
Το ετήσιο ομόλογο – πρώην 3ετές – δεν θα αγοραστεί από την ΕΚΤ αλλά βελτιώνεται λόγω της συνολικής βελτίωσης της αγοράς.
Π.χ. το 5ετές – τώρα 3ετές – θα αγοραστεί, όπως και το 10ετές κ.α. Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα – δεν υπάρχουν ελεύθερα στην αγορά πολλοί τίτλοι με την προοπτική της ποσοτικής χαλάρωσης.
Επειδή όμως η ποσοτική χαλάρωση θα καθυστερήσει είναι πολύ πιθανό αυτή η τάση βελτίωσης να διακοπεί ή ακόμη να δούμε και πωλήσεις προς κατοχύρωση κερδών.

Που θα μπορούσαν να φθάσουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων;

Είχαμε επισημάνει ότι σε ένα θετικό σενάριο για την Ελλάδα και σε βάθος ορισμένου χρόνου το 10ετές θα μπορούσε να εμφανίζει απόδοση 5% που σημαίνει τιμή 90 μονάδες βάσης και το ετήσιο ομόλογο – πρώην 3ετές - περίπου 3,9% με 3,5% που σημαίνει 99 με 100 μονάδες βάσης.
Ωστόσο το σενάριο αυτό προϋποθέτει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προς τα τέλη και έξοδο στις αγορές.
Επειδή η ένταξη θα καθυστερήσει θα χρειαστεί να περιμένουμε προς τα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017 είναι πιθανό η αγορά να ολοκληρώσει την ανοδική κίνηση της προσεχώς διαμορφώνοντας νέες δίκαιες τιμές.  
Π.χ. το fair value στο 10ετές ομόλογο βρίσκεται στα 6% με 6,5% δηλαδή σε τιμές 83 με 80 μονάδες βάσης από 7,13% απόδοση και τιμή 76 μονάδες βάσης.
Τα περιθώρια ανόδου είναι έως +8%.
Άρα αυτά είναι τα περιθώρια ανόδου των ελληνικών ομολόγων λόγω αξιολόγησης, waiver και δόσης 10,3 δισεκ. γιατί καθυστερεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης