Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η διάχυτη αισιοδοξία παγκοσμίως δεν προέρχεται μόνο από την κατάσταση της οικονομίας

tags :
Economist: Η διάχυτη αισιοδοξία παγκοσμίως δεν προέρχεται μόνο από την κατάσταση της οικονομίας
Σε πολλές χώρες ο κομματισμός φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία από την αύξηση του ΑΕΠ
Ο κόσμος βλέπει με αισιοδοξία την παγκόσμια οικονομία όπως αναφέρει σε σημερινό (6 Ιουνίου 2017) δημοσίευμα ο Economist.
Μια νέα έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew, ενός think-tank, διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας είναι πιο σίγουροι για τις οικονομίες των χωρών τους από ότι πριν από την οικονομική κρίση.
Η αυξανόμενη αισιοδοξία προέρχεται εν μέρει από την επιστροφή μιας διαρκούς ανάπτυξης.
Αλλά οι διαφορές στην αισιοδοξία μεταξύ των χωρών δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στην ανάπτυξη - ή στην πορεία της οικονομίας τους.
Για να πάρουμε ένα παράδειγμα, η γερμανική οικονομία προβλέπεται από το ΔΝΤ να αναπτυχθεί με ρυθμό παρόμοιο με εκείνον της Γαλλίας.
Ωστόσο, ενώ το 83% των Γερμανών πιστεύουν ότι η οικονομία τους πάει καλά, μόνο το 21% των Γάλλων αισθάνεται τον ίδιο.
Αυτό δείχνει ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κάποιος άλλος παράγοντας - ίσως το ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο στη Γερμανία από ότι στη Γαλλία.
Επιπλέον, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες χώρες υποδηλώνουν ότι η οικονομική αισιοδοξία μπορεί να μην έχει καθόλου σχέση με την οικονομία.
Η έκθεση Pew διαπιστώνει ότι οι ερωτηθέντες των οποίων το προτιμώμενο πολιτικό κόμμα είναι στην εξουσία τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι.
Για παράδειγμα, το ΑΕΠ της Βενεζουέλας αναμένεται να σημειώσει πτώση κατά 7,4% το 2017.
Οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι τόσο σοβαρές ώστε τα τρία τέταρτα των Βενεζουέλας έχουν χάσει το βάρος τους κατά το παρελθόν έτος.
Ωστόσο, το 49% των αριστερών Βενεζουέλας - οι οποίοι τείνουν να υποστηρίζουν τον Nicolás Maduro, τον πρόεδρο της χώρας - πιστεύουν ότι η οικονομία έχει καλή απόδοση, σε σύγκριση με μόλις 11% των συντηρητικών.
Οι εκλογές μπορούν να καταστήσουν σαφέστερο τον ρόλο του κομματισμού στο οικονομικό συναίσθημα.
Στην Αμερική, το 58% των ερωτηθέντων περιγράφει την κατάσταση της οικονομίας ως "καλή", από το 39% το 2016.
Ωστόσο, οι υποκείμενες οικονομικές συνθήκες σήμερα είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες με αυτές του περασμένου έτους και οι πεποιθήσεις των Δημοκρατικών για την κατάσταση της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο ηγέτης του Λευκού Οίκου και η σύνθεση του Κογκρέσου. Το μερίδιο των Ρεπουμπλικάνων που πιστεύουν ότι η οικονομία λειτουργεί καλά έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος, από 31% σε 61%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης