Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η… στιγμιαία φρενίτιδα με τις meme-stocks με το άδοξο τέλος και η κυριαρχία της ψυχολογίας του όχλου

Η… στιγμιαία φρενίτιδα με τις meme-stocks με το άδοξο τέλος και η κυριαρχία της ψυχολογίας του όχλου
Με το ράλι να χάνει γρήγορα τη λάμψη του, οι μετοχές της AMC υποχώρησαν περισσότερο από 60% από τα 11,88 δολ. εντός της ημέρας υψηλό από το προηγούμενο έτος, ενώ η μετοχή της GameStop έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη της
Η GameStop Corp. και η AMC Entertainment Holdings Inc. - που πρωταγωνίστησαν στη φρενίτιδα του 2021 - είδαν τις μετοχές τους να εκτινάσσονται στην αρχή της εβδομάδας μόνο και μονο για να καταρρεύσουν εκ νέου, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των.. τρελών κερδών να διαγράφονται λίγες μέρες αργότερα.
Η κερδοσκοπική διάθεση είχε στο στόχαστρό και άλλες μετοχές, κυρίως ξεχασμένες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των hedge funds που αρέσκονται στο short selling οι οποίες είδαν την έκρηξη τους ως επί το πλείστον να έχει άδοξο τέλος ενώ το ευρύτερο χρηματιστήριο των ΗΠΑ κινήθηκε σε νέα υψηλά.
Μια ανάρτηση X από τον Keith Gill - έναν από τους εγκέφαλους πίσω από την άνοδο της εποχής Covid στο GameStop, πιο γνωστός ως Roaring Kitty - έκανε τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ξεσαλώσουν το πρωί της Δευτέρας (13/5) καθώς επενδυτές, τόσο ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες, απομάκρυναν το βλέμμα τους από τις μετοχές με συμβατική διακύμανση και άλλες που έμοιαζαν επιρρεπείς σε μια σύντομη συμπίεση.
Ωστόσο, σε αντίθεση τη φρενίτιδα του 2021 που διήρκεσε εβδομάδες και οδήγησε σε ακροάσεις και δικαστικές διαδικασίες στο Κογκρέσο, η αναβίωση των μετοχών meme ήταν μια αστραπιαία κίνηση.
Με το ράλι να χάνει γρήγορα το momentum του, οι μετοχές της AMC υποχωρήσαν περισσότερο από 60% από τα 11,88 δολ. εντός της ημέρας από το υψηλό το προηγούμενο έτος, ενώ η μετοχή της GameStop έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη της
Οι διαφορές μεταξύ των δύο στιγμών φρενίτιδας – εάν συμπεριλάβουμε και την τελευταία κίνηση - να έγιναν γρήγορα εμφανείς.
Το 2021, η μετοχή της GameStop εκτοξεύτηκε περισσότερο από 1.000% μέσα σε λίγες μέρες, κάνοντας το peak αυτής της εβδομάδας να φαίνεται… ήρεμο, καθώς οι meme-stocks κατέγραψαν απλώς… διψήφια κέρδη για την εβδομάδα.
Ωστόσο, ένα ράλι άνω του 100% σε τέσσερις εβδομάδες δεν είναι και κάτι ασήμαντο για τον πωλητή βιντεοπαιχνιδιών.
Η μετοχή πραγματοποίησε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες κερδών, προσθέτοντας περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση, αν και εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 80% κάτω από το υψηλό του 2021.
Και οι δύο εταιρείες κινήθηκαν για να κεφαλαιοποιήσουν τα ράλι για να ενισχύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα.
Η GameStop επέλεξε να πουλήσει έως και 45 εκατομμύρια μετοχές σε ένα λεγόμενο πρόγραμμα at-the-market, επιτρέποντας στην τράπεζά της να εκδώσει νέες μετοχές προς πώληση, με τα έσοδα να προστίθενται στον ισολογισμό της.
Η AMC μπόρεσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια μέσω πωλήσεων μετοχών και ανταλλαγής χρέους με μετοχές, αν και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρέος άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Τα κέρδη αυτής της εβδομάδας μοιάζουν…. με πτώση, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι κατά 90% ακάτω από τια υψηλά τους τελευταίους 12 μήνες.
Μια πτυχή της στιγμής των μετοχών meme του 2024 είναι το πόσο φευγαλέα ήταν και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους μικροεπενδυτές.
Ναι, η μετοχή της GameStop είδε να δεκαπλασιάζεται ο πρόσφατος μέσος όρος του όγκου διαπραγμάτευσης των μετοχών στην αρχή της εβδομάδας, ενώ η AMC είχε πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια μετοχές που άλλαξαν χέρια κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών, αλλά η αξία τω συναλλαγών δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το 2021.

Ακόμη και με το άλμα του όγκου στις συναλλαγές, η δραστηριότητα των μικροεπενδυτών σε πλατφόρμες όπως αυτή της Fidelity ήταν ένα κλάσμα των επιπέδων που παρατηρήθηκαν πριν από τρία χρόνια, με επενδυτές να δίνουν εντολές πώλησης ήταν ίσες κατά προσέγγιση με αυτές που είχαν δοθεί για αγορά.
Οι option markets ήταν επίσης μιας επενδυτική πρόκληση, με τις βραχυπρόθεσμες τιμές GameStop και AMC να γράφουν πολύ πάνω από 500% ετήσια μεταβλητότητα, πριν πέσουν στο μισό περίπου στο τέλος της εβδομάδας.
Ακόμη και όταν οι μετοχές υποχώρησαν κάτω από τα 40 δολ., ορισμένοι traders  αγόραζαν μετοχές της GameStop που θα πλήρωναν μόνο εάν η μετοχή ανέβαινε ξανά πάνω από τα 128 δολ. μέχρι την Παρασκευή (17/5).
Το υπερβολικά υψηλό κόστος τράβηξε την προσοχή του διάσημου επενδυτή στην αγορά των ομολόγων Bill Gross, ο οποίος είπε ότι στοιχημάτισε ότι οι άγριες διακυμάνσεις θα γίνουν πιο ησυχές.

Το ράλι στην AMC και στο GameStop κατέστρεφε τα κέρδη των short sellers, τους traders που κερδίζουν από την πτώση μιας μετοχής, που σημαίνει ότι δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες καθώς οι μετοχές ανέβηκαν.
Φυσικά, αυτές οι απώλειες αντιστράφηκαν εν μέρει όταν οι μετοχές ξαναπροσγειώθηκαν.
Ο πανικός για τις κορυφαίες μετοχές memes συμπαρέσυρε μετοχές άλλων εταιρειών που είναι επίσης δημοφιλείς και συχνά διαπραγματεύονται περισσότερο με βάση το συναίσθημα και τη ψυχολογία του όχλου παρά τα θεμελιώδη μεγέθη.
Αυτός η ομάδα — που περιλαμβάνει τις Tupperware Brands Corp., Virgin Galactic Holdings Inc. και Lucid Group Inc. — έχει υφηλό ποσοστό διακύμανσης, που σημαίνει ότι traders έχουν δανειστεί τις περισσότερες διαθέσιμες μετοχές για να στοιχηματίσουν εναντίον τους.
Με τις αγορές να είναι ήρεμες για άλλη μια φορά, ορισμένες από τις εταιρείες που ανέβηκαν λόγω της «αναζωπύρωσης» των μετοχών meme εξακολουθούν να καταγράφουν ζημίες σε ετήσια βάση.
Για παράδειγμα η Faraday Future Intelligent Electric Inc: Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο περίπου 2.000% αυτή την εβδομάδα, αλλά εξακολουθούν να υποχωρούν περίπου 98% σε 12μηνο ορίζοντα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-18_201411.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης