Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι περιμένουν οι αναλυτές από την ΕΚΤ την Πέμπτη 6 Ιουνίου; - Tρεις οι επιλογές του Μario Draghi - Tι προβλέπουν οι RBC, ING, Daiwa Capital, Morgan Stanley και Credit Suisse

Τι περιμένουν οι αναλυτές από την ΕΚΤ την Πέμπτη 6 Ιουνίου;  - Tρεις οι επιλογές του Μario Draghi - Tι προβλέπουν οι RBC, ING, Daiwa Capital, Morgan Stanley και Credit Suisse
Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι ο Mario Draghi έχει τρεις επιλογές αλλαγής πολιτικής.
Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα στο ιστορικό χαμηλό 0,5%, καταγράφοντας την πρώτη περικοπή μετά από 10 μήνες. Η Morgan Stanley αναμένει άλλη μία μείωση επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η διαμόρφωση του πληθωρισμού κατά τον τελευταίο μήνα είναι αρκετά για να κρατήσει σταθερή την πολιτική της η κεντρική τράπεζα.
Αντ 'αυτού η δυνατότητα για τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων είναι που προκαλεί περισσότερες ανησυχίες. Το ευρώ υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου κατά τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα μετά τις δηλώσεις Draghi ότι η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
"Η συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά μιας μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων στην ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι αποτελέσει μια πολύ λεπτή ισορροπία," ανέφερε η Morgan Stanley.
H Morgan Stanley προέβλεψε ότι πολιτικές σκοπιμότητες και πρακτικοί περιορισμοί μπορεί να αποτρέψουν την ταχεία εφαρμογή ενός αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων, επισημαίνοντας ότι μια μείωση επιτοκίου είναι πιο πιθανή το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
"Προηγούμενες εμπειρίες από άλλες χώρες δείχνουν ότι τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αλλά όχι για τη στήριξη του δανεισμού. Ο κίνδυνος είναι ότι οι τράπεζες πραγματικά θα αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού για την αντιστάθμιση του κόστους περιθωρίου από αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Ακόμη και αν είναι τεχνικά εφικτό, τα αρνητικές επιτόκια καταθέσεων επί του παρόντος εξακολουθούν να μοιάζουν πάρα πολύ με ένα τυχερό παιχνίδι για την ΕΚΤ", ανέφερε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING.
Ένα τρίτο εργαλείο που θα μπορούσε η ΕΚΤ να φέρει στο τραπέζι είναι ένα σύστημα δανειοδότησης για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ελλείψει οποιασδήποτε δυνατότητας για ποσοτική χαλάρωση (QE) στα πρότυπα της αμερικανικής Fed, ένα καθεστώς παρόμοιο με τη χρηματοδότηση που παρέχει η Bank of England θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
"Ο Draghi είναι πιθανό να υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με τα σχέδια διευκόλυνσης των ΜΜΕ στους όρους χρηματοδότησης", ανέφερε η RBC Capital, η οποία όμως πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται καμία επίσημη ανακοίνωση.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, στο επίκεντρο θα είναι επίσης και τα περαιτέρω μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανέφερε η Credit Suisse, η οποία όμως πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η πρόοδος θα είναι αργή και μπορεί να απογοητεύσει τις αγορές.
Τέλος, μια άλλη ανακοίνωση που αναμένεται την Πέμπτη είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -0,5% για το 2013, και περίπου κατά 1% το 2014. Οι οικονομολόγοι των RBC, Daiwa Capital, Morgan Stanley και Credit Suisse πιστεύουν ότι μια μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω μπορεί να συμβεί, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης