Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Morgan Stanley: Βλέπει «φως στο τούνελ» η ελληνική οικονομία - Δεν έχει αρχίσει η ανάκαμψη αλλά υπάρχει ελπίδα - Αποκλιμάκωση της ανησυχίας περί Grexit - Τα 4 σοκ που ξεπερνά η Ελλάδα

Morgan Stanley: Βλέπει «φως στο τούνελ» η ελληνική οικονομία - Δεν έχει αρχίσει η ανάκαμψη αλλά υπάρχει ελπίδα - Αποκλιμάκωση της ανησυχίας περί Grexit - Τα 4 σοκ που ξεπερνά η Ελλάδα
Η ελληνική οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, την ώρα που έχει υποχωρήσει η ανησυχία για έξοδο της χώρας από το ευρώ, γεγονός που επηρεάζει ιδιαίτερα την οικονομική δραστηριότητα, εκτιμούν αναλυτές της Morgan Stanley.
Βλέπει «φως στο τούνελ» η ελληνική οικονομία, διερωτάται σε σημείωμά της η Morgan Stanley, με τίτλο «Greece: From Shake-Up to Shape-Up?».
Ενδεχομένως ναι, σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου. Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο στάδιο της πραγματικής ανάκαμψης ακόμη, ωστόσο η αβεβαιότητα και το tail risk έχουν υποχωρήσει, ενώ οι αναλυτές υποτιμούν το πόσο αυτή η αβεβαιότητα που αφορούσε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, επηρέαζε την οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η ανάπτυξη θα προέλθει από τον σταδιακό περιορισμό τεσσάρων σοκ:
1.    Πιστωτική κρίση
2.    Δημοσιονομική λιτότητα
3.    Δομικές μεταρρυθμίσεις
4.    Ανησυχίες για έξοδο χώρας από το ευρώ
Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, η ανάκαμψη δεν έχει αρχίσει, ωστόσο τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας έχουν βελτιωθεί. Το κενό της ανταγωνιστικότητας αρχίζει να κλείνει, καθώς το κόστος εργασίας αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω. Την ίδια ώρα, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει σχεδόν επιτευχθεί.

Πίνακας 1: Η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα την περίοδο 2001-2012


Βέβαια, το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμη πολύ άσχημη κατάσταση, ωστόσο όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι υπάρχει ελπίδα για βελτίωση, σύντομα.

Πίνακας 2: Οι εργοστασιακές παραγγελίες την περίοδο 2007-2012




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης