Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το πάνω χέρι στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους ισχυρίζονται ότι κατέκτησαν οι Ευρωπαίοι - Για τον κίνδυνο εφησυχασμού προειδοποιεί η Morgan Stanley - Οι εξελίξεις σε Κύπρο και Ιταλία το «κλειδί»

  Το πάνω χέρι στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους ισχυρίζονται ότι κατέκτησαν οι Ευρωπαίοι - Για τον κίνδυνο εφησυχασμού προειδοποιεί η Morgan Stanley - Οι εξελίξεις σε Κύπρο και Ιταλία το «κλειδί»
Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ισχυρίζονται ότι έχουν πλέον το πάνω χέρι στην καταπολέμηση της κρίσης, ωστόσο οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποιούν για τον κίνδυνο εφησυχασμού. «Κλειδί» για τη συνέχεια οι εξελίξεις σε Κύπρο και Ιταλία.
Το πάνω χέρι στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, απέκτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται, την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες για ανάκαμψη των αγορών και καταπολέμηση της καλπάζουσας ανεργίας.
Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης ζητούν περισσότερα χρόνο για να «κλειδώσουν» το πακέτο διάσωσης της Κύπρου και ενώ το Φεβρουάριο θα διεξαχθούν οι κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Wolfgang Schaeuble, δήλωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι τα χειρότερα της κρίσης του ευρώ, πέρασαν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Οι χρηματαγορές αρχίζουν να δείχνουν και πάλι νορμάλ», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Draghi, ο οποίος προέβλεψε έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση φέτος.
Η δέσμευση του επικεφαλής της ΕΚΤ για τη διάσωση του ευρώ, έδωσε χώρο και χρόνο στους Ευρωπαίους ηγέτες να ασχοληθούν με το μείζον ζήτημα της ανεργίας, η οποία κατέγραψε νέο ρεκόρ στην Ευρώπη το Νοέμβριο, στο 11,8%. Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, δήλωσε πρόσφατα ότι τα χειρότερα πέρασαν, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλές δυσκολίες.
Ο Joachim Fels, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στο Λονδίνο, προειδοποιεί ωστόσο ότι η βελτίωση προκαλεί τον εφησυχασμό των Ευρωπαίων ηγετών, επιβραδύνοντας έτσι τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της κρίσης.
Τα πιθανά προσκόμματα που θα παρουσιαστούν τις ερχόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβάνουν το πακέτο διάσωσης της Κύπρου και η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην Ιταλία.
Άλλωστε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα από τη Λεμεσό, ότι οι διαπραγματεύσεις για την κυπριακή διάσωση, απέχουν κατά πολύ από το στάδιο των αποφάσεων.
Όσον αφορά την Ιταλία, η οποία διανύει την τέταρτη περίοδο ύφεσης από το 2001, οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 24-25 Φεβρουαρίου, μετά την παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Mario Monti. Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Pier Luigi Bersani, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο αν δεν καταφέρει να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα στραφεί για συνεργασία στον Monti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης