Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά την κερδοσκοπική ωραιοποίηση, στάση αναμονής με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ -0,02% στις 809 μον. – Διατηρείται η αντίσταση των 820 μον.

tags :
Μετά την κερδοσκοπική ωραιοποίηση, στάση αναμονής με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ -0,02% στις 809 μον. – Διατηρείται η αντίσταση των 820 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έχοντας διασπάσει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων δυσκολεύεται να προσεγγίσει την ισχυρή αντίσταση των 820 μονάδων.
(upd16)Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 809 μονάδες, μετά την ωραιοποίηση των τελευταίων συνεδριάσεων λόγω τέλους έτους, με μεταβλητότητα στις τράπεζες και την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +2,12% ενώ τα μη τραπεζικά blue chips περιόρισαν στις δημοπρασίες τις αρχικές πιέσεις.
Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα ενώ σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η προτελευταία για την ολοκλήρωση της χρονιάς ενώ αύριο Πέμπτη 31/12 θα είναι ημιαργία.
Εν τω μεταξύ, ο τζίρος ενισχύθηκε μέσω των τριών πακέτων που αφορούν την μεταβίβαση της Paperpack από τους βασικούς μετόχους σε κινεζικό fund.
Η εταιρεία είχε κάνει ήδη γνωστή τη συμφωνία και αναμενόταν η πώληση ενώ οι τρεις συναλλαγές αφορούν το 60% του συνόλου των μετοχών συνολικής αξίας 15,7 εκατ. ευρώ και όγκου 2,36 εκατ. τεμαχίων, με τους βασικούς μετόχους να έχουν ανακοινώσει πως θα πουλήσουν το  90,02% περίπου.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στο μέτωπο των εμβολιασμών παρά το γεγονός ότι ο κορωνοιος εξακολουθεί να σαρώνει …..καθώς είναι η μοναδική απάντηση στην κρίση της πανδημίας και κατά επέκταση στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας και της επιστροφής στην κανονικότητα.
Ο Γενικός Δείκτης έχοντας διασπάσει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων δυσκολεύεται να προσεγγίσει την ισχυρή αντίσταση των 820 μονάδων.
O Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 518 μονάδες με στήριξη τις 500 μονάδες και  με ισχυρή αντίσταση την ζώνη των 535 – 540 μονάδων.
Στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Πειραιώς +2,12% και ακολούθησε με οριακά κέρδη η Εθνική +0,18%, ενώ πτωτικά έκλεισαν Alpha Bank -1,25% και Εurobank -1,05%.
Οι τράπεζες αποτελούν την πρώτη επιλογή των επενδυτών το τελευταίο διάστημα και αυτό αποδεικνύεται από τα σωρευτικά κέρδη +120%  από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020 αν και απέχουν ακόμη από τα υψηλά τους επίπεδα.
Η βελτίωση των NPEs εντός του 2021 στις ελληνικές τράπεζες θα προσμετρήσει θετικά από τους οίκους αξιολόγησης αλλά η αξιολόγηση των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί στην δεύτερη φάση αξιολόγησης εντός του 2021.
Η πιθανότητα να αναβαθμιστεί από την Fitch η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 22 Ιανουαρίου 2021 είναι μάλλον απίθανο σενάριο, ωστόσο δεν θα αποκλειόταν οι προοπτικές να αναβαθμιστούν από ουδέτερες σε θετικές.
Η επόμενη αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα είναι 16 Ιουλίου 2021 που ούτε τότε αναμένεται αναβάθμιση της
Στις 19 Μαρτίου 2021 ο Καναδικός οίκος αξιολογήσεων κρατικού χρέους DBRS θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος και θα την αναβαθμίσει σε ΒΒ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ low δηλαδή κατά μια κλίμακα .
Η αναβάθμιση δεν αλλάζει το προφίλ ρίσκου της ελληνικής οικονομίας καθώς ήδη η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒ (24/12/2020 )
και ως γνωστό η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία κάθε χώρας και αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα Πανδημίας, που ανέρχεται στα 1,85 τρισεκ. έχοντας αγοράσει 15 δισεκ. παρ΄ ότι το ελληνικό χρέος δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade αλλά όχι  το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης QE καθώς εκεί απαιτείται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογίες δύο κλίμακες υψηλότερες από τις τρέχουσες ΒΒ δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων  

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 0,62% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,52% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 104 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,39% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,22%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,88% και ο Γενικός δείκτης στο +0,43%.
Λίγο πριν τις 12;00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με Alpha Bank -1,77% αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,12% και ο Γενικός δείκτης στο -0,76%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,02% στις 809 μονάδες έχοντας υψηλό στις 812,70 μονάδες και χαμηλό 803,11 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα ενώ ενισχύθηκε από τα πακέτα της Paperpack .
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,75 εκατ. ευρώ αφορούν τα πακέτα της Paperpack, ο όγκος 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,75 εκατ. ευρώ και όγκου 2,36 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 2,4 χιλ. τεμάχια αξίας 25,6 χιλ. ευρώ.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα τα οποία αφορούν την  μεταβίβαση της Paperpack από τους βασικούς μετόχους στο κινεζικό fund, συνολικής αξίας 15,7 εκατ. ευρώ και όγκου 2,36 εκατ. τεμαχίων που αντιστοιχούν στο 60% περίπου του συνόλου των μετοχών.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 809 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 - 770 μονάδες  και οι 750 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 820 και ακολουθούν οι 850 μονάδες και οι 860 και 880 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 518 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 - 490 μονάδες και ακολουθούν οι 460 - 450 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 535 - 540 μονάδες και ακολουθούν οι  550- 560 μονάδες και οι 580 μονάδες.

 Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα

Το σχέδιο που θα παρουσιάσουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 27 ή 28 Ιανουαρίου 2021 εκπτονεί η Invesco που κατέχει το 23,33% του Ελλάκτωρα.
Στην εταιρία Invesco συμμετέχουν οι εφοπλιστές Καυμενάκης και Μπάκος.
Το σχέδιο περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό μοντέλο που θα υιοθετηθεί από τον Ελλάκτωρα αλλά και την νέα διοίκηση που θα προτείνουν και κατά βάση θα προέρχεται από στελέχη του Ελλάκτωρα ώστε να καταδείξουν ότι πιστεύουν στο στελεχιακό δυναμικό του ομίλου.
Με βάση πληροφορίες ενώ η πλευρά της Reggeborgh έχει παρουσιάσει την διοίκηση που προτείνει για τον Ελλάκτωρα, το ίδιο θα πράξει και η Invesco.
Από τα αδέρφια Καλλιτσάντση ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης ως αντιπρόεδρος του Ελλάκτωρα παραιτήθηκε, εξέλιξη φυσιολογική άπαξ και πούλησε τις μετοχές του σχεδίαζε να αποχωρήσει, δεν αποτελεί καμία έκπληξη η αποχώρηση του την οποία και ανακοίνωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2020.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Invesco θα προτείνει είτε για μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση ώστε να αντικατασταθεί σε επόμενη φάση από άλλο στέλεχος, είτε θα του προτείνει να παραμείνει αντιπρόεδρος ή Πρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρα.
Δεν υπάρχει κάποια απόφαση, θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή παρασκηνιακώς ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μέσω του δικηγορικού του γραφείου συνεχίζει να παρεμβαίνει στην υπόθεση του Ελλάκτωρα παρασκηνιακώς.
Το βασικό διακύβευμα είναι ότι από την μια πλευρά η Invesco προωθεί την λύση της ισχυροποίησης του ομίλου Ελλάκτωρα ενώ η Reggeborgh πρέπει να πείσει την αγορά ότι δεν σχεδιάζει να την διαμελήσει άπαξ και είναι βασικός μέτοχος το ολλανδικό οικογενειακό fund στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το βασικό ερώτημα είναι, εάν η Reggeborgh κερδίσει θα κατέρχεται σε διαγωνιστικές διαδικασίες με δύο εταιρίες και αυτό θα θεωρείται θεμιτός ανταγωνισμός;
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιτρέψει σε ένα ξένο fund να αποκτήσει τις δύο ισχυρότερες εταιρίες στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται σε 4 βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους;
Να ληφθεί υπόψη ότι η Reggeborgh εάν αποκτήσει και τον Ελλάκτωρα θα κατέχει σε ορισμένους κλάδους έως και το 60% της αγοράς.
Η Reggeborgh για να ξεπεράσει τον σκόπελο της Επιτροπής Ανταγωνισμού εντός και εκτός Ελλάδος θα... διαμελήσει τον Ελλάκτωρα, μπορεί να δηλώνει ότι επιδιώκει την αυτονομία αλλά θα πράξει το ακριβώς αντίθετο.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας εντός 2-3 μηνών θα αποφασίσει και για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, όπου υποβλήθηκε μια δεσμευτική προσφορά από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μπορεί να καθορίσει τον πλειοδότη αλλά μπορεί να διαμορφώσει την διαδικασία.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ίσως επιτρέψει και σε άλλα σχήματα να υποβάλλουν τελικώς προσφορά για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού.

Η Eurobank καθίσταται ο βασικός δανειστής του CVC

Ο δανεισμός των fund είναι μια άκρως φυσιολογική στρατηγική, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για το αμερικανικό fund CVC το οποίο θα επενδύσει σχεδόν 900 εκατ ευρώ στην Ελλάδα στην υγεία, τα τρόφιμα και τις ασφάλειες.
Να σημειωθεί ότι το CVC και ο εκπρόσωπος του στην Ελλάδα κ. Φωτακίδης έχουν αποτελέσει τον νούμερο ένα ξένο επενδυτή ο οποίος προβαίνει σε σημαντικές επενδύσεις.
Ήδη στον κλάδο της Υγείας και στα τρόφιμα έχει επενδύσει 500 εκατ και στον κλάδο των ασφαλειών, μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής θα επενδύσει 420 και 50-60 εκατ συνολικά 480 εκατ ευρώ.
Βέβαια ακόμη δεν υπάρχει deal μεταξύ CVC και Εθνικής Ασφαλιστικής γιατί υπάρχουν διαφορές για τις επιδόσεις στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, τι θα συμβεί εάν δεν επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι και άλλες παράμετροι που… καθυστερούν την συμφωνία.
Παρά τα εμπόδια που έχουν ανακύψει δεν φαίνεται πιθανό να ναυαγήσει το κυοφορούμενο deal μεταξύ του CVC και της Εθνικής τράπεζας για την Εθνική Ασφαλιστική.
Και ενώ το CVC κάνει deal με την MIG αγοράζοντας την Vivartia και ενώ βρίσκεται σε διαδικασία να κλείσει την συμφωνία με την Εθνική για την Ασφαλιστική, έχει έρθει το αμερικανικό fund σε συμφωνία με την Eurobank για να συνάψει δάνειο ύψους 200 εκατ ευρώ ή εύρους 150 με 200 εκατ ευρώ παρέχοντας πολλές εξασφαλίσεις.
Να σημειωθεί ότι το δάνειο που έχει μεν προεγκριθεί από την Eurobank αλλά ακόμη δεν έχει πάρει τις τελικές εγκρίσεις αποτελεί για την τράπεζα ένα καλό deal γιατί η πιστοληπτική ικανότητα του CVC είναι αδιαμφισβήτητη.
Το δάνειο θα πάρει την τελική έγκριση και θα εκταμιευθεί όταν… πιθανότατα θα κλείσει το deal του CVC με την Εθνική Τράπεζα για την Ασφαλιστική.

Η επικαιρότητα

Στη μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να προστεθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ύστερα από την έγκριση που έλαβε από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή.
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε για χρήση στη Μ. Βρετανία, έρχεται να προστεθεί στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech – με το οποίο εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη -, της Moderna – που ήδη χορηγείται στις ΗΠΑ – και του ρωσικού Sputnik V, το οποίο μετά τη Ρωσία, χορηγήθηκε και στην Αργεντινή.
Συνολικά δηλαδή υπάρχουν τέσσερα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που αναμένεται και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, η αποτελεσματικότητα του οποίου εκτιμάται στο 79%.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία που καλλιεργεί η έναρξη των εμβολιασμών αλλά και η έγκριση περισσότερων εμβολίων, η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Στις ΗΠΑ όπου καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία και όπου ανακοινώθηκε επισήμως ότι εντοπίστηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτικό, ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden εκτίμησε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικάνοι πολίτες, αναδεικνύοντας την περιπλοκότητα και τις δυσκολίες του εμβολιαστικού προγράμματος.
Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 82.073.267 και οι νεκροί σε 1.792.581.
Στην Ελλάδα, με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού μετά τη νέα αύξηση κρουσμάτων (1.047) που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό αφενός για το υπόλοιπο της εορταστικής περιόδου ενόψει Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων αφετέρου για το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων αιφνιδίασε αρνητικά τους ειδικούς, καθώς εδώ και 9 ημέρες αναφερόταν τριψήφιος αριθμός μολύνσεων, αν και επιβεβαίωσε αυτό που υποστηρίζουν με σθένος, ότι δηλαδή τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι είναι τόσο εύθραυστη η κατάσταση που εύκολα μπορεί να ανατραπεί η θετική εικόνα, εάν δεν τηρηθούν απαρέγκλιτα τα περιοριστικά μέτρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και επιστήμονες καθιστούν σαφές πως ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς θα γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια περιοριστικά μέτρα όπως τα Χριστούγεννα καθώς κύριο μέλημα είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η νέα χρονιά να βρει την χώρα με όσο το δυνατό λιγότερα κρούσματα προκειμένου να αρχίσει να μελετάται από καλύτερο σημείο αναφοράς το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα των σχολείων, με τις αποφάσεις αν και αναμένονταν χθες, να παρατείνονται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αναμένεται να αρχίσουν κανονικά στις 8/1 για να ακολουθήσουν αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια, μια και υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα 4/1 καθώς πολλοί ειδικοί επιστήμονες ζήτησαν να παρακολουθήσουν καλύτερα την πορεία της επιδημίας τις επόμενες ημέρες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 136.976, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.730 θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 30/12 οι αγορές της Ασίας, σε νέα ιστορικά υψηλά λίγο πριν την εκπνοή του 2020, με εξαίρεση το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,45%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,05%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,25% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,88%

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Προς νέα ρεκόρ οι δείκτες της Wall Street

Οριακές μεταβολές καταγράφονται σήμερα 30/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην προτελευταία συνεδρίαση του 2020 ενώ προς νέα ρεκόρ οδεύουν οι δείκτες της Wall Street στην προτελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, με τους όγκους συναλλαγών να είναι περιορισμένοι εν όψει Πρωτοχρονιάς..
Οι προσδοκίες για ανάκαμψη το 2021 στηρίζονται κυρίως στα εμβόλια, ωστόσο ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,07%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,20%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινούνται στο +0,40%, o S&P στο +0,35%, o Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC με κέρδη +0,76% (25,93 δολ.)

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Πειραιώς να ξεχωρίζει ανοδικά .
Η Εθνική έκλεισε στα 2,2540 ευρώ, με άνοδο +0,18% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,95 ευρώ, με πτώση -1,25%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2765 ευρώ, με άνοδο +2,12% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 557 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5848 ευρώ, με πτώση -1,05% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,74 ευρώ, με πτώση -2,63% και με κεφαλαιοποίηση 330 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2315 ευρώ, με πτώση -1,49% και όγκο 281 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 107 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές  

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Lamda, Ελλάκτωρας
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΕΛΠΕ, Viohalco, Coca Cola....
H Coca Cola έκλεισε στα 26,61 ευρώ, με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση στα 9,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,34 ευρώ, με πτώση -0,52% και αποτίμηση 6,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,40 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 1,72 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,66 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 617 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,95 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 3,74 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,92 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,52 ευρώ, με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 1,69 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,90 ευρώ, με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,70 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,98 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 743 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9850 ευρώ, με άνοδο +2,97% και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0279 ευρώ, με πτώση -3,79% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,62%  

Σταθεροποίηση  καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ. ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,62% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,52%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,62% με το αμερικανικό 10ετές 0,94% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 59 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 108,57 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,63% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης από 120 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,04% ή 104 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,52%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα  30 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,52%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/12/2020 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,30% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,03% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,05% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,52% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,14%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης