Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο μέλλον η αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου, δεν θέτει θέμα ο SSM - Κρίσιμες επαφές με διεθνείς επενδυτές 18-20/10

Στο μέλλον η αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου, δεν θέτει θέμα ο SSM - Κρίσιμες επαφές με διεθνείς επενδυτές 18-20/10
Σημαντικές επαφές θα έχουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ 18 με 20 Οκτωβρίου 2019
Κανένα θέμα αναβαλλόμενου φόρου σε τούτη τουλάχιστον τη φάση δεν έθεσε ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης, στις ελληνικές τράπεζες οι διοικήσεις των οποίων τις τελευταίες εβδομάδες επισκέπτονται εναλλάξ τη Φραγκφούρτη, γι’ αυτό και όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες αίσθηση έκανε το γεγονός πως η κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μόλις έθεσε σε ομιλία του το θέμα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που φθάνει τα 16 δισεκ. σε σύνολο 24 δισεκ. που είναι τα ενσώματα ίδια κεφάλαια.
Ναι, οι ελληνικές τράπεζες και όχι μόνον πρέπει να μειώσουν αισθητά τον αναβαλλόμενο φόρο αντικαθιστώντας τα αντίστοιχα κεφάλαια, δεν είναι όμως τώρα η ώρα για κάτι τέτοιο.
Οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους τα οποία κατατρώγουν την κερδοφορία τους και δεν μπορούν συγχρόνως να αντιμετωπίσουν το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου όταν παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων οφείλουν να παρουσιάσουν κερδοφόρα χρήση.
Η ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου προβλέπει πως οι τράπεζες δεν θα πληρώνουν σε αυτό το διάστημα φόρο για τα κέρδη που θα εμφανίζουν έως ότου συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό των που αντιστοιχεί σήμερα στην αναβαλλόμενη φορολογία. Λόγω του PSI το Ελληνικό Δημόσιο υποσχέθηκε στις τράπεζες πως δεν θα τους ζητήσει να πληρώσουν φόρο για τα κέρδη τους την επομένη 20ετία.
Αυτή την υπόσχεση οι τράπεζες την έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους και την εμφανίζουν ως κεφάλαιο.
Προκειμένου όμως να συμβαίνει αυτό οι τράπεζες θα πρέπει υποχρεωτικά να εμφανίζουν κέρδη σε επίπεδο μητρικής, ώστε να αποσβένουν τον αναβαλλόμενο.
Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρότασή της που δεν έγινε δεκτή σε πρώτη τουλάχιστον φάση από τους θεσμούς- χαρακτηρίστηκε ως state aid- εισηγήθηκε τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών .
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρόχειρη εξήγηση του γιατί κάποιοι και όχι οι θεσμοί θέτουν θέμα αναβαλλόμενου φόρου μόνον που όπως λένε ο γνωρίζοντες τις διαπραγματεύσεις κάτι τέτοιο είναι άκαιρο.
Επείγει δε η προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν αισθητά τα NPEs τους μέσω των δικών τους προγραμμάτων αλλά και μέσω του Ηρακλή που την προηγούμενη εβδομάδα μόλις έλαβε το πράσινο φως από την Κομμισιόν.
Τα πιστωτικά ιδρύματα πάντως στέκονται επιφυλακτικά απέναντι στο project του Ηρακλή καθώς θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να δούν το σχετικό νομοσχέδιο και μετά να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις.

Επαφές σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη

Με προίκα στις αποσκευές της τo εγκεκριμένο σχέδιο Ηρακλής και την ομοβροντία περί αυτού θετικών εκθέσεων, τα αρνητικά επιτόκια που επιτεύχθηκαν σε έκδοση του Δημοσίου αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που αφορά τόσο στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων αλλά και στις ίδιες τις χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζών η κυβέρνηση προσέρχεται στην Ουάσιγκτον στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 18 με 20 Δεκεμβρίου 2019.
Εκεί αλλά και στη Νέα Υόρκη θα έχει σημαντικές επαφές μεταξύ άλλων με πολλά και μεγάλα επενδυτικά σπίτια στα οποία θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και τις προοπτικές που αρχίζουν να διαμορφώνονται.
Ομως την ίδια στιγμή και οι τράπεζες προχωρούν σε συναντήσεις με κλιμάκια διεθνών οίκων.
Βarclays SoGen, UBS, BofA Merrill Lynch, Black Rock είναι μερικά από τα σπίτια που τράπεζες και κυβέρνηση έχουν κλείσει συναντήσεις προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις.

Στην Αθήνα τέλος ετοιμάζεται το νομοσχέδιο στο οποίο θα βασιστεί ο Ηρακλής που όμως περιλαμβάνει και ένα ακόμη πλήθος ρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Ας σημειωθεί πως σε επίπεδο θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης πηγές προσκείμενες προς τη διαδικασία της θεσμοθέτησης παρατηρούν πως η Filli Follie θα αποτελέσει μπούσουλα για την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου ώστε να μην υπάρξουν ξανά οι τρύπες που η σύγκεκριμένη επιχείρηση δημιούργησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης