Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία θέλει να εμπλουτίσει το ουράνιο για πυρηνική ενέργεια

tags :
Η Σαουδική Αραβία θέλει να εμπλουτίσει το ουράνιο για πυρηνική ενέργεια
Ο εμπλουτισμός του ουρανίου μπορεί να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μίγμα της Σαουδικής Αραβίας, ανοίγει όμως τις δυνατότητες στρατιωτικής χρήσης του και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Η Σαουδική Αραβία θέλει να εμπλουτίσει το ουράνιο στο μέλλον, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το μέταλλο για να τροφοδοτήσει το προγραμματισμένο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και να διαφοροποιήσει το ενεργειακό του μείγμα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά ο εμπλουτισμός ουρανίου ανοίγει επίσης τη δυνατότητα των στρατιωτικών χρήσεων του υλικού.
Ειδικότερα, όπως διευκρίνησε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman τη Δευτέρα, σε μια διάσκεψη για την ενέργεια στο Αμπού Ντάμπι, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θέλει να προχωρήσει με τον πλήρη κύκλο του πυρηνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και του εμπλουτισμού ουρανίου για καύσιμα.
Κι αυτό είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των δυτικών και περιφερειακών ανησυχιών για το ατομικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Προχωρούμε με προσοχή ... δοκιμάζουμε πειραματικά δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες», δήλωσε ο Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, αναφερόμενος σε ένα σχέδιο για την υποβολή προσφορών για τους δύο πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Αραβικού Κράτους.
Πρόκειται για ένα ευαίσθητο βήμα που θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στο σχέδιο.
Ο διαγωνισμός αναμένεται το 2020, ενώ οι αμερικανικές, ρωσικές, νοτιοκορεάτες, κινεζικές και γαλλικές εταιρείες προβλέπεται να συμμετέχουν σε προκαταρκτικές συνομιλίες για το έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου είναι κόκκινο πανί για την Ουάσινγκτον, ειδικά αφότου ο Πρίγκιπας Mohammed Bin Salman δήλωσε το 2018 ότι το βασίλειο των Σουνιτών Μουσουλμάνων θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που το περιφερειακό αντίπαλο Σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν αναπτύξει επίσης.
Η Σαουδική Αραβία έχει υποστηρίξει την εκστρατεία της «ύψιστης πίεσης» του Προέδρου Donald Trump ενάντια στο Ιράν, αφότου ο Trump απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από το πυρηνικό σύμφωνο του 2015 που δεχόταν τον περιορισμό και τη συγκράτηση του αμφισβητούμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα για την επιβολή κυρώσεων.
Προκειμένου οι αμερικανικές εταιρείες να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό της Σαουδικής Αραβίας για το έργο, το Ριάντ θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον νόμο για την ατομική ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο, ότι δεν θα υπογράψουν συμφωνία που θα στερούσε από το βασίλειο τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου ή επανεπεξεργασίας αναλωμένου καυσίμου στο μέλλον, διαδικασίες που αποτελούν αμφότερες και δυο δυνητικά μονοπάτια προς τη δημιουργία μιας βόμβας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης