Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λαϊκή Τράπεζα Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και χειραγωγούν νομίσματα

tags :
Λαϊκή Τράπεζα Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και χειραγωγούν νομίσματα
Αντί οι ΗΠΑ να συνεργαστούν για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενέτειναν τον εμπορικό πόλεμο πιέζοντας το γιουάν, δημιουργώντας ανασφάλεια στις αγορές, δηλώνει ο αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Liu Guojiang
Οι ΗΠΑ είναι «χειραγωγός νομισμάτων» ισχυρίζεται ο αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Liu Guojiang, σε άρθρο του στους Finacial Times. 
Λίγο αργότερα η ανακοίνωση της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Κίνας Liu He με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin, φάνηκε ναβελτιώνει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, να δίνει μια ανάσα στην επικοινωνία των δύο κρατών και να αποκλιμακώνει την ένταση του εμπορικού πολέμου μεταξύ τους.
Στις 6 Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ως «χειραγωγό νομισμάτων» οδηγώντας τις διεθνείς αγορές να βουτήξουν σ’ ένα κλίμα ανασφάλειας με πολλαπλές αβεβαιότητες.  
Επρόκειτο για μια ανησυχητική εξέλιξη, αφού παραβίασε τους διεθνείς κανόνες και το εσωτερικό δίκαιο των ΗΠΑ.
Από την αρχή της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος της οικονομίας της, η Κίνα ακολουθούσε για το γιουάν σταθερά και ανεπιφύλακτα ότι ίσχυε στο καθεστώτος συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ως αποτέλεσμα, η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην τιμολόγηση του κινεζικού νομίσματος έναντι άλλων νομισμάτων.
Η μεταρρύθμιση του καθεστώτος συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτέλεσε σημαντικό μέρος του προγράμματος μεταρρυθμίσεων με βάση την αγορά, οι οποίες είχαν ως στόχο να επιτρέψουν στην αγορά να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων στην κινεζική οικονομία.
Εμείς στην Κίνα αναγνωρίζουμε ότι παρόλο που οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της χειραγώγησης των νομισμάτων αποτελούν αντικείμενο πολλών συζητήσεων, μια τέτοια συμπεριφορά παραβιάζει μακροπρόθεσμα τους φυσικούς νόμους που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς.
Γνωρίζουμε επίσης ότι θα επιφέρει και την τιμωρία από την αγορά.
Η Κίνα παρέμεινε συνεπής στο πνεύμα των δηλώσεων διαδοχικών συνόδων κορυφής της G20 για να αποφύγει τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και να μη στοχεύσει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς.
Κατά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Κίνα διατήρησε τη δέσμευσή της να διατηρήσει τη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος.
Αυτό συνέβαλε στη σταθερότητα των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών και στην παγκόσμια ανάκαμψη.
Το 2016, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κίνας στους G20 και με πρωτοβουλία της Κίνας, οι υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών συμφώνησαν να «παρακολουθούν και συμβουλεύονται στενά τις αγορές συναλλάγματος» και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να «αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» και να «μην στοχεύουν όχι [να] στοχεύσουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μας για ανταγωνιστικούς σκοπούς».
Αυτό ήταν ένα υποδειγματικό παράδειγμα των G20 που συνεργάστηκαν για την προώθηση της πολιτικής με συντονισμένο τρόπο.
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων από το 2018 δημιούργησε μείζονες προκλήσεις για την κινεζική οικονομία.
Παρόλ’αυτά η Κίνα απέφυγε τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν χρησιμοποίησε το γιουάν ως τρόπο αντιμετώπισης της εμπορικής διαφοράς και άλλων εξωτερικών κλυδωνισμών.
Έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για τη διατήρηση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Για να αντιμετωπίσει την πτωτική πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αύξησε τις επικοινωνίες της με τα ΜΜΕ και τους συμμετέχοντες στην αγορά σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ισοτιμία του γιουάν σταθερή.
Το 2018, το γιουάν υποτίμησε μόνο το 4,8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και το 1,7% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.
Από τις αρχές του 2019, το γιουάν αποδυναμώθηκε μόλις κατά 2,01% και 1,38% έναντι του δολαρίου και ενός καλαθιού νομισμάτων, αντίστοιχα. Σε μια εποχή οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης, απαιτείται συντονισμένη συλλογική προσπάθεια για τη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς.
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων αναπόφευκτα έθεσε υπό πίεση το γιουάν.
Σε αρκετές περιπτώσεις, και πιο συγκεκριμένα, κάθε φορά που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν πρόσθετους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα, αυξάνονταν τα περιθώρια διακύμανσης.
Την 1η Αυγούστου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπρόσθετους δασμούς 10% για κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Ήταν αυτή η απροσδόκητη εξωτερική «χειραγώγηση» που εξέθεσε ξαφνικά το γιουάν σε έντονα πτωτικές τάσεις.
Η επακόλουθη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ήταν μια ανταπόκριση της αγοράς σε αυτό το άγχος.
Η χρήση από την αμερικανική διοίκηση της ετικέτας «χειραγωγός νομισμάτων» έρχεται σε αντίθεση με τα βασικά οικονομικά και παραβιάζει μια διεθνή συναίνεση.
Μπορεί επίσης να έχει περαιτέρω επίπτωση στο γιουάν.
Το ΔΝΤ παρέχει αξιόπιστες αξιολογήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Από το 2015, μετά από σχεδόν όλες τις ετήσιες διαβουλεύσεις του με την Κίνα με βάση το Άρθρο IV, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν ευθυγραμμίζεται με τα οικονομικά μεγέθη.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 0,4% το 2018 - και στο διεθνώς αναγνωρισμένο αποδεκτό εύρος.
Ακόμη και όταν μετράται σε σχέση με τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ίδιες τις ΗΠΑ, η συμπεριφορά της Κίνας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως χειραγώγηση του νομίσματος.
Από το 1994, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν έχει χρεώσει ποτέ την Κίνα με χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην εξαμηνιαία έκθεση της για τη νομισματική πολιτική.
Η διεθνής κοινότητα έχει επί του παρόντος σφοδρή ανάγκη για ένα σταθερό οικονομικό και οικονομικό περιβάλλον.
Αντί να καταφεύγουν σε προστατευτικά μέτρα, όπως η υποτίμηση του νομίσματος και η αύξηση των δασμών, οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των παγκόσμιων αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης