Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι ΗΠΑ επιτίθενται στις ευρωπαϊκές αυτοβιομηχανίες και η ΕΕ στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

tags :
Fitch: Οι ΗΠΑ επιτίθενται στις ευρωπαϊκές αυτοβιομηχανίες και η ΕΕ στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς
Η Ευρώπη επιθυμεί να συνεχίσει να θεωρείται η παγκόσμια ηγετική δύναμη στη ρύθμιση του τομέα της τεχνολογίας
Υπό στενή παρακολούθηση θα βρίσκεται ο τεχνολογικός κλάδος στην Ευρώπη, υπό την ηγεσία της Ursula von der Leyen, η οποία αναζητά τρόπο να ισχυροποιήσει τη θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απειλή επιβολής δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.
Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ - έχει επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες όπως η Google και η Apple για τη μη τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού της και διερευνά αυτήν την περίοδο την Amazon.
Έχει επίσης προτείνει διαφορετικούς νόμους που επιδιώκουν να περιορίσουν το ηλεκτρονικό περιεχόμενο.
Και η νέα ηγεσία της Κομισιόν αναμένεται να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.
Ο Dexter Thillien, ανώτερος αναλυτής της Fitch Solutions, δήλωσε ότι η Ευρώπη επιθυμεί να συνεχίσει να θεωρείται η παγκόσμια ηγετική δύναμη στη ρύθμιση του τομέα της τεχνολογίας.
Όπως εξήγησε η Ευρώπη είδε ένα κενό στη ρύθμιση του παγκόσμιου τεχνολογικού κλάδου και αισθάνθηκε την ανάγκη να δράσει.
Άλλωστε, η Ευρώπη απέτυχε να δημιουργήσει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά έπρεπε να ασχοληθεί με την παρουσία των μεγιστάνων της Silicon Valley στην περιοχή της.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γίνει πιο ισχυρή, καθιστώντας τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να πληρώνουν μερίδιο των φόρων τους.
Αν μη τι άλλο, η νέα Επιτροπή φαίνεται ακόμη πιο αποφασισμένη να το κάνει», δήλωσε ο Florian Hense, οικονομολόγος στο Berenberg.
Η Ursula von der Leyen, εκλεγμένη πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «εάν οι εταιρείες τεχνολογίας αποκομίζουν τα κέρδη αυτά επωφελούμενοι από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τους ειδικευμένους εργαζόμενους, τις υποδομές μας και την κοινωνική ασφάλειά μας, αυτό δεν είναι αποδεκτό αν δεν πληρώνουν φόρους.
Η Von der Leyen δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το συμβούλιο της στη νέα Επιτροπή.
Ωστόσο, η Margrethe Vestager - η οποία είχε το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού τα τελευταία πέντε χρόνια - αναμένεται να συνεχίσει να εργάζεται στην εκτελεστική εξουσία.
Μπορεί να μην κρατήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο, αλλά είναι έτοιμη να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας.

Μια νέα εστίαση;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μια αντιμονοπωλιακή αναθεώρηση των κορυφαίων της αγοράς στις τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως το Google, το Facebook και το Amazon.
Σύμφωνα με τον Thillien της Fitch αυτή η κίνηση δεν ήταν «έκπληξη» καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακτήσουν την «τεχνολογική ηγεσία».
«Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα εάν οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή γραμμή».
Άλλωστε, η Ευρώπη εξετάζει ήδη τρόπους αξιολόγησης της χρήσης των δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογίας.
Παρά τη σκληρή γραμμή από την ΕΕ, υπάρχουν μερικοί εμπειρογνώμονες που πιστεύουν ότι η πολιτική πίεση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα έχουν πιο στάση τους τους προσεχείς μήνες.
Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα αποφασίσουν εάν θα επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων στην Ευρώπη.
Αυτό θα αποτελούσε σημαντική οικονομική απειλή για την ήπειρο, δεδομένων των μεγάλων εξαγωγών αυτοκινήτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Οι τρέχουσες εμπορικές αψιμαχίες με τις ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει την ΕΕ να επιλέξει τον τρόπο που θα κινηθεί έναντι των τεχνολογικών κολοσσών ", δήλωσε ο Hense της Berenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης