Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Πιθανή η μείωση των επιτοκίων σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit - Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί

Bank of England: Πιθανή η μείωση των επιτοκίων σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit - Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί
Ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας, Gertjan Vlieghe, τόνισε ότι σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία τα επιτόκια είναι πιθανό να πλησιάσουν στο 0%
Στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγίας ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία αναφέρθηκε σήμερα (12/7) ο αξιωματούχος της τράπεζας, Gertjan Vlieghe, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα αυξηθούν ξανά.
Ειδικότερα, ο κ. Vlieghe ανέφερε ότι η Bank of England θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή των επιτοκίων εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωσης χωρίς συμφωνία, προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο αυτής της εξέλιξης.
«Πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό να μείωνα τα επιτόκια προς το κατώτατο όριο κοντά στο 0% στο σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία», υπογράμμισε ο Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πιο πιθανό να υπάρξει μία μείωση των επιτοκίων σε σχέση με μία αύξηση εάν πραγματοποιηθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία».
«Είναι εξαιρετικά αβέβαιο πότε θα επιθυμούσα να αντιστρέψω αυτές τις μειώσεις επιτοκίων», τόνισε ο κ. Vlieghe, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας ή την αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων που ενδέχεται να προκληθούν από την πτώση στην αξία της στερλίνας.
«Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο κ. Vlieghe, αναφερόμενος στη βρετανικής οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη της Βρετανίας για το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι ελαφρώς αρνητική».
Αντίθετα, στην περίπτωση που υπάρξει ένα ομαλό Brexit, η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στο 1% μετά από ένα έτος, στο 1,25% μετά από δύο χρόνια, και στο 1,75% κατά την ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου.
«Ένα ομαλό Brexit θα σήμαινε ισχυρότερες επενδύσεις, μισθούς και υποδείμενο πληθωρισμό για την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας», ανέφερε ο αξιωματούχος της BoE, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα βοηθούσε να δικαιολογηθεί μία περιορισμένη και σταδιακή αύξηση των επιτοκίων».
Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι παραπάνω αυξήσει θα εξαρτηθούν μεταξύ άλλων και από την ανάκαμψη που θα σημειώσει η παγκόσμια οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, ο κ. Vlieghe αναφέρθηκε και σε ένα τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το Brexit θα σημειώσει περαιτέρω καθυστέρηση μετά τις 31 Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας ότι οι προοπτικές για τα επιτόκια «είναι πιθανό να βρεθούν κάπου ανάμεσα στις δύο οδούς που έχω ήδη αναφέρει».
«Είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε ξανά μία μεταβλητότητα στα οικονομικά στοιχεία γύρω στα τέλη του Οκτωβρίου και τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία», καταλήγει ο αξιωματούχος της Bank of England.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης