Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό για τις Τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό για τις Τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη
Στόχος της έκτακτης συνεδρίασης ήταν να καθοριστούν οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας 
Έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή (16/6) στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αν. Mεσόγειο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Στόχος της έκτακτης συνάντησης είναι να καθοριστούν οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας .
Οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα προκαλούν ανησυχία τόσος την Αθήνα όσο και στην Λευκωσία.
Αντικείμενο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή (16/6/2019).
Αντικείμενο της επικοινωνίας των δύο ανδρών ήταν ο συντονισμός των επόμενων κινήσεων Αθήνας – Λευκωσίας στον απόηχο της τουρκικής επιθετικότητας.
Η επικοινωνία προηγήθηκε της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα.
«Με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου.
Οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» επιβεβαίωνε τις ανησυχίες, κάνοντας λόγο για μεταφορά από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο «Πορθητής» τσιμέντου και λάσπης, που συνιστά ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση.
Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της. Την ίδια ώρα το State Department χαρακτηρίζει προκλητικό βήμα, που θα αυξήσει την ένταση, τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Τουρκικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων. Η κίνηση αυτή όπως και η κάθοδος, εντός Ιουλίου, του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός και εάν η Άγκυρα εξαναγκαστεί να υποχωρήσει.

Ανησυχία και στη Λευκωσία

Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.
Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού.
Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, προσθέτει.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες.
Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση.
Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

www.bankingmnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS