Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν για μεγάλη διόρθωση, αλλά οι αγορές δεν «ακούν»

tags :
Οι αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν για μεγάλη διόρθωση, αλλά οι αγορές δεν «ακούν»
Το πιο ανησυχητικό σημάδι είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής καμπύλης αποδόσεων είναι «ανεστραμμένη»
Μήπως οι αγορές κατά κάποιο τρόπο εκπέμπουν κάποιο ανησυχητικό σημάδι;
Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό όταν αυτές ανεβαίνουν, αλλά ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές φοβούνται ότι υπάρχουν κάποια παράξενα σημάδια που έρχονται από κάτω από το χαλί του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και που πρέπει να ανησυχούν όλους μας.
Αυτό αναφέρουν οι Financial Times, υπενθυμίζοντας ότι ο δείκτης Vix, ο δημοφιλής δείκτης φόβου της Wall Street, που μετρά τη μεταβλητότητα που συνεπάγεται η τιμή των δικαιωμάτων προαίρεσης, έχει ωθηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.
Αλλά σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2018, οι διακυμάνσεις φαίνονται αξιοσημείωτα χαμηλές.

Δεν είναι όμως μόνο η ασαφής αίσθηση της ανησυχίας που αυξάνεται.
Ο σχετικός Δείκτη Οικονομικής Έκπληξης (Economic Surprise Index) της Citigroup - ο οποίος αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα έρχονται, σε σχέση με τις προσδοκίες - είναι κλειδωμένος το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αρνητικά εδάφη.

Με άλλα λόγια, τα οικονομικά δεδομένα ήταν απογοητευτικά.
Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής καμπύλης αποδόσεων είναι «ανεστραμμένη»: δηλαδή οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις του Δημοσίου είναι χαμηλότερες από τις βραχυπρόθεσμες.

Αυτό έχει ιστορικά προκαλέσει οικονομική ύφεση και το μοντέλο που προέρχεται από την καμπύλη της Fed της Νέας Υόρκης δείχνει ότι υπάρχει σχεδόν 30% πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες.
Αυτό οδήγησε μερικούς αναλυτές να παροτρύνουν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις.
"Με την παγκόσμια ανάπτυξη να μειώνεται από το 2018, τα λιγότερα περιθώρια για τη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση και η παρατεταμένη μεταβλητότητα των μετοχικών τίτλων, δείχνουν ότι μια βουτιά της αγοράς φαίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, υποστηρίζει ο Christian Mueller-Glissmann, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs.

Και όμως ο παγκόσμιος δείκτης κινδύνου της αγοράς - ένα είδος "super-Vix" που αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη μεταβλητότητα των μετοχών, νομισμάτων, ομολόγων και βασικών προϊόντων - είναι σχετικά ήρεμος.
Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει απόκλιση στις απόψεις εντός της αγοράς ομολόγων.
Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων "φωνάζουν" ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε κακή κατάσταση και θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί σε ακόμα πιο βαθύ πρόβλημα, τα ομόλογα που διακατέχονται από έντονη ευαισθησία σε οποιεσδήποτε ενδείξεις οικονομικών προβλημάτων έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα, τα μη επενδυτικής αξιολόγησης ομόλογα έχουν δώσει αποδόσεις φέτος που ξεπερνούν το 8%.
Ο Matt King, στρατηγικός αναλυτής της Citigroup, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια πιο «απειλητική» εξήγηση.
Οι αγορές υποτιμούν τους υποκείμενους κινδύνους, λέει, και είναι επομένως ευάλωτες σε μια ξαφνική και βίαιη διόρθωση.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επώδυνο, πολύ περισσότερο από ότι η αναταραχή της αγοράς του Δεκεμβρίου, που επιδεινώθηκε από την κακή ρευστότητα, κατέδειξε.
Η ρευστότητα μπορεί να οριστεί ως η δυνατότητα συναλλαγής χωρίς να μετατοπίζονται υπερβολικά οι τιμές.
Με αυτή την έννοια, πολλές αγορές φαίνεται να έχουν "στεγνώσει" τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μετρηθεί αυτό, αλλά ένας καλός δείκτης είναι ο αριθμός των συμβάσεων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 που αναφέρονται σε ένα σημείο αναφοράς του τρέχοντος επιπέδου.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές που ερωτήθηκαν από την JPMorgan τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι η "κατάρρευση της ρευστότητας της αγοράς" ήταν ο μεγαλύτερος φόβος τους, προτού να υπάρξουν πολιτικοί κίνδυνοι όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

Αυτό με τη σειρά του φαίνεται να καθιστά την ίδια την αστάθεια περισσότερο επικίνδυνη.
Εάν κάποιος ορίζει ένα σοκ ως μια ημερήσια πτώση που είναι πέντε τυπικές αποκλίσεις μεγαλύτερες από την μέση ημερήσια κίνηση τον περασμένο μήνα, τότε έχουν περάσει πέντε τέτοιες βίαιες περιπέτειες από το 2016.
Πρέπει να επιστρέψουμε στη δεκαετία του 1940 για να βρούμε τρία χρόνια με τόσες απότομες αποκλίσεις, καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης