Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καθολική πτώση λόγω εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καθολική πτώση λόγω εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
ΑΓΟΡΑ: Ισχυρές απώλειες λόγω των διεθνών αγορών, οι οποίες υποχωρούσαν σήμερα από τις δηλώσεις του κ.Τραμπ στο τουίτερ αναφορικά με τους δασμούς στην Κίνα. Ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται και πιέζει τα χρηματιστήρια.

Αφορμή και για μία διόρθωση στο ΧΑ με τα αίτια να προϋπάρχουν και να μην είναι άλλα από την αλματώδη άνοδο του γενικού δείκτη και πολλών μετοχών, χωρίς ουσιαστικές ανάσες.

Το θετικό μήνυμα έρχεται από τα αποτελέσματα του 2018 βάσει των οποίων ξεχωρίζουν τουλάχιστον 30 εισηγμένες, οι οποίες διαπραγματεύονται με χαμηλό P/E και σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της αγοράς.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Παίζει με p/e 19 φορές τα κέρδη του 2018 το οποίο μόνο χαμηλό δεν το λες. Όμως με δεδομένο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών φέτος θα είναι καλύτερο για το 2019 ακόμα και αν δεν αυξηθούν τα κέρδη.

Πάντως πολλές μετοχές είναι ελκυστικές και το μέρισμα που θα δώσουν για τη χρήση 2018 θα είναι καλύτερο αφού έχει μειωθεί και ο φόρος στο 10% από 15%. Πολλές έχουν πετύχει κέρδη μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον χωρίς να έχουν ανάγκη τις τράπεζες ή χωρίς οι τράπεζες να βοηθούν.

Διαβάστε περισσότερο στο αναλυτικό σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη της Beta ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια με μεράκι και συνέπεια αναλύει τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Σε ελεύθερη πτώση πολλές λες και τις επηρεάζουν οι δασμοί των ΗΠΑ ή έχουν ξένους θεσμικούς στο μετοχολόγιό τους και επειδή ανησυχούν μειώνουν θέσεις συνολικά. Βέβαια, η πτώση κάποιων μετοχών αποτελεί επενδυτική ευκαιρία ή δώρο για κάποιους αν προτιμάτε.

ΟΛΠ: Μεγάλη υποχώρηση, είχε βέβαια καταγράψει εντυπωσιακό ράλι, οπότε δικαιούται να κάνει και λίγο πίσω. Στα 20,70 ευρώ με απώλειες 6,76% και αποτίμηση 517 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Λίγο οι δηλώσεις Χατζηδάκη (αντιπρόεδρος ΝΔ), λίγο η πτώση του πετρελαίου έφερε αντίδραση σήμερα και ο τίτλος ενισχύθηκε κατά 2% περίπου. Εξακολουθεί να μας ανησυχεί η πορεία των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Υποχώρησαν όλες αλλά χωρίς πανικό. Τις μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς η οποία όμως έχει γράψει και το μεγαλύτερο ράλι. Οι μικρότερες για τη Eurobank.

CENTRIC: Υποχώρησε 7,89% λες και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα της πάρει τα χρήματα που έχει στο ταμείο της ή δεν θα πληρωθεί την επόμενη δόση από τη συμφωνία πώλησης που είχε κάνει.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Η πτώση και εδώ ίσως αποδειχθεί ευκαιρία. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων γίνεται στην Ελλάδα και η εισηγμένη έβγαλε καλά αποτελέσματα.

PROFILE: Υποχώρηση στα 2,60 ευρώ και στο -9,41% με όγκο 67 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση στα 30,7 εκατ. ευρώ. Έχει συνάψει μία φοβερή ευκαιρία αλλά δεν ξέρουμε τι έσοδα θα έχει από αυτή ή τι πόρτες μπορεί να της ανοίξει για μελλοντικές συμφωνίες.

Έχει κάνει μεγάλο ράλι και μπορεί και υψηλότερα. Τουλάχιστον αυτό δείχνει το ταμπλό. Η άποψή μας είναι πως με βάση τα δημοσιευμένα μεγέθη δεν αδικείται, αλλά παίζει και με κάποιο discount έναντι των ομοειδών.

FRIGOGLASS: Που κατάντησε και αυτή! Στα 0,0940 ευρώ και στο -6% με όγκο 78 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 33,4 εκατ. ευρώ. Βέβαια δεν αδικείται ούτε σε αυτήν την αποτίμηση.

ΟΛΘ: Με πολύ χαμηλό όγκο υποχώρησε 4,11% και έκλεισε στα 28 ευρώ. Στην τιμή κλεισίματος οι πωλητές διέθεταν προς πώληση 3,3 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης