Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Οι φοιτητές από την ΕΕ θα καταβάλλουν υψηλότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια

tags :
Brexit: Οι φοιτητές από την ΕΕ θα καταβάλλουν υψηλότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια
Ο υπουργός Παιδείας Damian Hinds προτείνει να τερματιστεί το προνομιακό καθεστώς που απολαμβάνουν οι σπουδαστές από την ΕΕ
Οι υπήκοοι κρατών – μελών της ΕΕ,  που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παροτρύνονται να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε μια κυβερνητική πρόταση που θα εξαναγκάσει τους μελλοντικούς φοιτητές από την Ευρώπη να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά για να σπουδάσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια.
Ο υπουργός Παιδείας Damian Hinds προτείνει να τερματιστεί το προνομιακό καθεστώς που απολαμβάνουν οι σπουδαστές από την ΕΕ για το ακαδημαϊκό έτος  2021-22, οπότε και η Βρετανία έχει προγραμματιστεί να εγκαταλείψει την Ένωση, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η πρόταση, η οποία ήλθε μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου στην επικαιρότητα, δεν διαψεύστηκε από το υπουργείο Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας και έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις, πως απομακρύνονται λαμπρά μυαλά από το εξωτερικό.
«Μια άλλη τρομακτική ιδέα από αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο Gavin Esler, πρώην δημοσιογράφος του BBC και υποψήφιος για το κόμμα «Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου» στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου.
«Όλοι οι σπουδαστές της ΕΕ ή οι υπήκοοι της χώρας αυτής που μπορούν να εγγραφούν για να ψηφίσουν παρακαλούνται να το πράξουν. Θέλουμε μια αυστηρή Βρετανία αλλά και να προσελκύσουμε τους καλύτερους και τους λαμπρότερους», έγραψε στο Twitter.
Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να εγγραφούν έως τις 7 Μαΐου για να ψηφίσουν στις εκλογές στις 23 Μαΐου.
Υπήρχαν περίπου 3,7 εκατομμύρια υπήκοοι άλλης χώρας της ΕΕ που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018.
Σύμφωνα με τις προτάσεις - οι οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο - οι μελλοντικοί φοιτητές της ΕΕ στα πανεπιστήμια της Αγγλίας δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους εγχώριους σπουδαστές.
Βάσει του σχεδίου θα καταβάλλουν δίδακτρα σημαντικά αυξημένα σε σχέση με όσα πληρώνουν τώρα.
Η πρωθυπουργός Theresa May συχνά συγκρούστηκε με υπουργούς της για την επιμονή της να συμπεριληφθούν οι ξένοι φοιτητές στα στοιχεία για τους μετανάστες.
Ο Hinds έχει εγγυηθεί προηγουμένως την καταβολή τέλους για τους νέους σπουδαστές της ΕΕ που ξεκινούν μαθήματα το 2019-20, αλλά δεν έχει εξαγγείλει τίποτα για την πολιτική μετά την ημερομηνία αυτή.
Οι Ιρλανδοί φοιτητές θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν ένα ειδικό καθεστώς ενώ η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει εγγυηθεί την καταβολή τέλους για τους φοιτητές της ΕΕ που ξεκινούν μαθήματα φέτος και το 2020-21.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης