Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Τα NPEs ασκούν μεγάλες πιέσεις στη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών

tags :
Moody's: Τα NPEs ασκούν μεγάλες πιέσεις στη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών
Eurobank και Εθνική βρίσκονται σε καλύτερη θέση για τη μείωση των NPEs έως το 2021, η Alpha Bank έχει την καλύτερη κεφαλαιακή βάση
Τα μεγάλα αποθέματα επισφαλειών συνεχίζουν να επηρεάζουν τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την Moody's, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την φερεγγυότητά τους.
Ειδικότερα, στην σημερινή, 28 Ιανουαρίου 2019, 17σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Eurobank and NBG best placed to materially reduce their NPEs by 2021; Alpha Bank has the strongest tangible capital base" (Eurobank και Εθνική βρίσκονται σε καλύτερη θέση για τη μείωση των NPEs έως το 2021, η Alpha Bank έχει την καλύτερη κεφαλαιακή βάση), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Moody's υπενθυμίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του κλάδου ανέρχονται στο 47% των ακαθάριστων δανείων του τραπεζικού τομέα από τον Σεπτέμβριο του 2018, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης της χώρας τα τελευταία χρόνια.


Σύμφωνα με τη Moody's, η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις NPEs, με ρευστοποιήσεις και διαγραφές, θα μειώσει σταδιακά τα προβληματικά δάνεια τους επόμενους 18 μήνες.
Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τους στόχους μείωσης των δανείων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ζητήσει να μειωθούν οι δείκτες NPEs των τραπεζών κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του 2021, στόχος που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Βέβαια, και οι τέσσερις τράπεζες έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους μέχρι στιγμής, μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων, διαγραφών και πωλήσεων.

Όπως διαπιστώνει η Moody's, η Alpha Bank παρουσιάζει την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια.
Τα επίπεδα κεφαλαίου της θα είναι ελαφρώς μειωμένα το 2019-20 εξαιτίας των αυστηρότερων απαιτήσεων παροχής προβλέψεων δανείων σύμφωνα με τα νέα λογιστικά πρότυπα (ΔΠΧΑ 9).
Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, η Moody's επισημαίνει ότι μπορεί ο μέσος όρος Common Equity Tier 1 (CET1) να είναι περίπου 15,6% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού τον Σεπτέμβριο του 2018, ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου είναι ασθενής.

Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων
(DTC) στο κεφάλαιό τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα μεγάλα αποθέματα NPEs θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν κινδύνους για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Παράλληλα, η κερδοφορία παραμένει ασθενής και ευάλωτη σε περαιτέρω μεγάλες απώλειες δανείων.
Έτσι, η Moody's αναμένει και οι τέσσερις τράπεζες να είναι οριακά κερδοφόρες την περίοδο 2019-20, με την πίεση στα margins να παραμένει λόγω των μειωμένων όγκων δανείων και των υψηλότερων αναγκών κάλυψης των μετά την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων του ΔΠΧΑ 9.
Τα έσοδα προ προβλέψεων των τραπεζών θα υποστηριχθούν εν μέρει από την πτώση της χρηματοδότησης και του λειτουργικού κόστους, αν και οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι στην κερδοφορία και το κεφάλαιο από τις αυξημένες προβλέψεις δανείων.


Tα υψηλότερα επίπεδα NPEs της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με τις άλλες δύο ελληνικές συστημικές τράποεζες οφείλονται κυρίως στην απόκτηση ενός αριθμού μικρότερων προβληματικών τραπεζών την περίοδο το 2012-2015.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει την ισχυρότερο την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της έγκαιρης ανάληψης πρωτοβουλίας για την δημιουργία μιας μονάδας Recovery Banking με περίπου 2.200 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης για την αντιμετώπιση του θέματος (Σχέδιο 7).
Η τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε έχοντας τα υψηλότερα επίπεδα NPEs σε απόλυτους όρους,  28,3 δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τον όμιλο τον Σεπτέμβριο του 2014, φθάνοντας τα 17,7 δισ. ευρώ NPEs το Σεπτέμβριο του 2018.
Η Moody’s εκτιμά ότι η εξέλιξη μείωσης  των NPLs είναι ένας καλός δείκτης για τη μελλοντική εξέλιξη των NPEs για κάθε τράπεζα. Με βάση τα πρότυπα NPEs της EBA, αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αρχίζουν να εκτελούνται
πρέπει να εξακολουθήσουν να ταξινομούνται ως ΝΡΕs τουλάχιστον για 12 μήνες, προτού να μπορέσουν να αναταξινομηθούν ως
δάνεια που αποφέρουν εισόδημα.
Η τάση βελτίωσης των NPEs που παρουσίασαν οι ελληνικές τράπεζες κατά την περίοδο ο 2017-18 (Παρ. 6),  σημαδοτεί την περαιτέρω μείωση τους στους επόμενους 12-18 μήνες.
Επίσης η Moody’s αναμένει επίσης ότι η εστίαση στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων από τις τράπεζες θα δώσει κάποια απτά αποτελέσματα το 2019-20, αν και η Moody’s σημειώνει ότι κατά μέσον όρο το 75% των ακινήτων που πωλούνται μέσω δημοπρασιών αγοράζονται από τις τράπεζες και μόνο το υπόλοιπο (25%) αγοράζονται από τρίτους.
Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσιάζουν το υψηλότερο επίπεδο προβληματικών δανείων σε όλες τις τράπεζες, αν και αποτελούν  μόνο το 11% του συνόλου των δανείων του τραπεζικού συστήματος έως τον Σεπτέμβριο του 2018.
Τα καταναλωτικά NPEs κυμαίνονται από περίπου 58% σε Alpha Bank και Πειραιώς (Παράρτημα 17) σε 44% και 47% στην Eurobank και την Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα.
Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα έχουν επίσης υψηλότερη κάλυψη προβλέψεων σε ποσοστό 89% και 94% αντίστοιχα.
Αυτά τα υψηλότερα επίπεδα προβλέψεων επιτρέπουν στις τράπεζες μεγαλύτερη ευελιξία να πωλούν, να αναδιαρθρώνουν ή να προχωρούν σε αποσβέσεις καταναλωτικών NPEs.
Τα στεγαστικά δάνεια είναι η τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία όσον αφορά τα NPEs, στο 44,7% κατά μέσο όρο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα έως τον Σεπτέμβριο του 2018.
Αυτό συγκρίνεται με το 46,9% για τα εταιρικά δάνεια και 53% για καταναλωτικά δάνεια.
Ωστόσο, οι υποθήκες είναι από τις πιο δύσκολες, με το 44% των εν λόγω δανείων να έχουν καταγγελθεί ως καταγγελλόμενο (Παράρτημα 18).
Αυτό είναι επειδή περίπου το 31% των δανειοληπτών ενυπόθηκων δανείων υπέβαλαν αίτηση για νομική προστασία βάσει του νόμου Κατσέλη (L3869 / 2010), ο οποίος προστατεύει την πρωτεύουσα κατοικία στην Ελλάδα και οι υποθέσεις τους
χρειάζονται πολλά χρόνια για να προσέλθουν στο δικαστήριο.
Σημειώνουμε ότι ο νόμος Κατσέλη ισχύει έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2019, αλλά είναι πιθανό να αντικατασταθεί από ένα άλλο αυστηρότερο πλαίσιο.
Μια βασική πρόκληση για τις τράπεζες είναι ότι η εισροή νέων NPEs εξακολουθεί να υπερβαίνει την εκροή
από τις αναδιαρθρώσεις δανείων και τις αναθεωρημένες συμφωνίες με τους δανειολήπτες.
Ωστόσο, η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας θα πρέπει να αρχίσουν να αντιστρέφουν αυτήν την τάση.
Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, αναμένουμε ότι οι νέοι κανόνες για τα IFRS 9 που εισήχθησαν τον Ιανουάριο του 2018 και η ΕΚΤ προβλέπουν καθοδήγηση σχετικά με τα νέα NPEs για να διατηρήσουν πίεση στις ανάγκες τροφοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Τα IFRS 9 απαιτεί προβλέψεις για ζημιές καθυστερούμενης διάρκειας για δάνεια με χαμηλή απόδοση και μη απόδοση, ενώ η νέα καθοδήγηση της ΕΚΤ απαιτεί από τις τράπεζες να παρέχουν πλήρως μη εξασφαλισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός δύο ετών και να εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός επτά ετών.
Οι προβλέψεις θα καταναλώσουν μεγάλο μέρος των λειτουργικών εσόδων των τραπεζών5, περιορίζοντας την κερδοφορία τους και τροφοδοτώντας το ρυθμιστικό τους κεφάλαιο, παρά την πενταετή περίοδο σταδιακής εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9
Τα έσοδα από τέλη και προμήθειες έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά θα αυξηθούν σταδιακά.
Η Εθνική Τράπεζα ανέφερε την υψηλότερη συνεισφορά στο βασικό εισόδημα προ προβλέψεων και στην Alpha Bank
το χαμηλότερο (Παράρτημα 31), παρόλο που όλες οι τράπεζες ανέφεραν την αποδυνάμωση του PPI κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου του 2018.
Η Moody’s αναμένει ότι αυτή η πηγή εσόδων θα αυξηθεί σταδιακά καθώς οι τράπεζες γίνονται
πιο ενεργά στην επέκταση των νέων δανείων και καθώς οι πελάτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πιστωτικές / χρεωστικές κάρτες για τις πληρωμές τους.
Η Alpha Bank αναφέρει τη χαμηλότερη αναλογία κόστους προς έσοδα μεταξύ των συνεργατών της. Και οι τέσσερις τράπεζες
έχουν μειώσει εκτεταμένα τα κόστη τα τελευταία χρόνια (Παράρτημα 32), συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών μειώσεων σε
εργαζομένων και υποκαταστημάτων.
Αναμένουμε ότι αυτή η βελτιωμένη τάση θα συνεχιστεί στο 2019-20, με περαιτέρω περικοπές του προσωπικού (η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει έναν ακόμη γύρο εθελουσίας εξόδου το 2019).
και σε γενικές διοικητικές δαπάνες, καθώς οι τράπεζες πωλούν βαθμιαία μη βασικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι μεγάλες πιστωτικές ζημίες και οι εφάπαξ ζημίες από την πώληση θυγατρικών τραπεζών συνεχίζουν
περιορίζουν την καθαρή κερδοφορία (Παραδείγματα 33-34).
Η Moody’s αναμένει την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία των τραπεζών να παραμείνει αδύναμη στο εύρος του 0-0,4% των καθαρών εσόδων/συνολικών περιουσιακών στοιχείων και ευάλωτη σε κινδύνους από την αυξημένη πρόβλεψη για απώλειες δανείων κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.















Οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης