Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υπό πίεση το ενεργητικό και η κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών - Έτος προκλήσεων το 2019

tags :
S&P: Υπό πίεση το ενεργητικό και η κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών - Έτος προκλήσεων το 2019
O S&P πιστεύει ότι η αστάθεια της τουρκικής λίρας μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό
Μετά από ένα έτος έντονων προκλήσεων, το τουρκικό τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό μέγαλη πίεση, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.
Τον Αύγουστο του 2018 ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την πιστοληπτική διαβάθμιση της Τουρκίας σε «Β +» από το «ΒΒ-», λόγω της απότομης πτώσης της τουρκικής λίρας, η οποία βλάπτει τα δημοσιονομικά υπόλοιπα και την ποιότητα των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Ταυτόχρονα, αναθεώρησε την αξιολόγηση BICRA στη χώρα στην ομάδα 9, από την 7, λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου για την οικονομία, καθώς και την αποδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου και της σταθερότητας της χώρας.
Ως αποτέλεσμα αυτού υποβαθμίστηκαν και οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις σε έξι τουρκικές τράπεζες.
Οι πολιτικές ανησυχίες και η γεωπολιτική αναταραχή τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοκιμάσει την τουρκική οικονομία, οδηγώντας σε σημαντική πτώση της λίρας.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε πάνω από 25% τον Οκτώβριο του 2018, με τον S&P να αναμένει ότι ο αριθμός θα μειωθεί σταδιακά στο 9% μέχρι το 2020.
Η κεντρική τράπεζα αγωνίστηκε για τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στο 24% κατά τη διάρκεια του 2018.
Ωστόσο, ο οίκος πιστεύει ότι η αστάθεια της τουρκικής λίρας μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για την εγχώρια και γεωπολιτική σταθερότητα τους ερχόμενους μήνες.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω των ανησυχιών σχετικά με την πρόσφατη υποβάθμιση των θεσμικών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης και της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.
Η συγκέντρωση της εξουσίας από τον Πρόεδρο Erdogan γύρω από την κεντρική τράπεζα θέτει υπό αμφισβήτηση τη γενική ανεξαρτησία του τραπεζικού τομέα και του κράτους δικαίου.
Η αντίδραση της κυβέρνησης στην πρόσφατη αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν περιορισμένη, ενδεχομένως υπονομευμένη από τις προσεχείς εκλογές τον Μάρτιο του 2019, οι οποίες υπονόμευσαν την αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.
Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ο S&P αναμένει μείωση του όγκου των εργασιών του τραπεζικού συστήματος στην Τουρκία και υψηλότερο κόστος δανεισμού και χρηματοδότησης, αλλά και συρρίκνωση της οικονομίας κατά -0,5% το 2019.
Οι τράπεζες έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές μέχρι στιγμής, αλλά αυτή η ανθεκτικότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Προβλέπει επίσης αύξηση του δανεισμού κατά 0% το 2019 και αναμένει ότι το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και πίστωσης - λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, που αντισταθμίζεται εν μέρει από ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό - θα επηρεάσει την κερδοφορία των τραπεζών τους επόμενους 18-24 μήνες.
Η υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού θα βλάψει επίσης την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς θα πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις.
Εκτός από τον αντίκτυπο της οικονομικής συρρίκνωσης και της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα στην ποιότητα του ενεργητικού, η πτώση του νομίσματος περιορίζει την αποπληρωμή του δανειολήπτη και την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των επιχειρηματικών δανείων σε ξένο νόμισμα (περίπου 40% τον Ιούνιο του 2018).
Ως εκ τούτου, αναμένει να δει τα αναφερόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διπλασιαστούν το 2019 και το 2020 στο 6% περίπου των συνολικών δανείων.
Συνολικά, εκτιμά ότι τα προβληματικά δάνεια θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 20% των συνολικών δανείων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο S&P θεωρεί ότι οι τομείς της ενέργειας, των εμπορικών ακινήτων και των κατασκευών θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν πιστωτικούς κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα.
Η κεφαλαιοποίηση των τουρκικών τραπεζών εξασθενεί επίσης λόγω της υποτίμησης της λίρας (δεδομένου ότι το κεφάλαιο είναι σε μεγάλο βαθμό εκπεφρασμένο σε λίρα, ενώ τα σταθμισμένα με βάση το ενεργητικό περιουσιακά στοιχεία έχουν μεγάλο τμήμα συναλλάγματος) και τις απώλειες στην αγορά των κρατικών τίτλων.
Οι τράπεζες προσπαθούν να εκδώσουν υβριδικούς τίτλους, αλλά υπάρχει περιορισμένη όρεξη επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης