Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρωσική λίμνη η Μαύρη Θάλασσα - Σενάρια επιστημονικής φαντασίας επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή - Ο ρόλος της Τουρκίας

tags :
Ρωσική λίμνη η Μαύρη Θάλασσα - Σενάρια επιστημονικής φαντασίας επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή - Ο ρόλος της Τουρκίας
Ρωσική λίμνη η Μαύρη Θάλασσα – Σενάρια επιστημονικής φαντασίας επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή - Ο ρόλος της Τουρκίας
Η Κριμαία είναι ουσιώδης για τη Ρωσία στρατηγικά και οικονομικά, αλλά η σπέκουλα ότι η Τουρκία συμβάλλει στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα, είναι υπερβολική λόγω των ενεργειακών συμφωνιών της Άγκυρας με τη Μόσχα...
Ένας αγώνας εξουσίας για τη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ως ο βασικός στόχος του Νέου Μεγάλου Παιχνιδιού του 21ου αιώνα - παράλληλα με τις αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέχρι τώρα έχει καθιερωθεί ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εντείνουν τις στρατιωτικές πιέσεις από την Πολωνία στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία σε όλη την πορεία προς την Ουκρανία και ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία φαίνεται, τουλάχιστον προς το.
Μετά από μια πρόσφατη σειρά συνομιλιών με κορυφαίους αναλυτές από την Κωνσταντινούπολη προς τη Μόσχα, είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι κύριες τάσεις που θα ακολουθήσουν.
Ανεξάρτητοι Τούρκοι αναλυτές όπως ο καθηγητής Hasan Unal ανησυχούν για την απομόνωση της Τουρκίας στην ενεργειακή σφαίρα της Ανατολικής Μεσογείου από τη συμμαχία  Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η στρατιωτική συγκέντρωση της Ουάσινγκτον τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Βουλγαρία αναγνωρίζεται ως απειλή για την Τουρκία.
Υπό αυτή την προοπτική, θα πρέπει να εξεταστεί η επιμονή της Άγκυρας για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» ασφάλειας στη βόρεια Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, και χωρίς τους Κούρδους του YPG. Είναι θέμα αστυνόμευσης τουλάχιστον ενός ευαίσθητου συνόρου.
Εντούτοις, στο σκακιέρα από τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο, την Τουρκία και την Κριμαία, το φάσμα της «ξένης παρέμβασης» που πυροδοτεί εντάσεις από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.



«Ρωσική λίμνη»;

Ο Εύξεινος Πόντος είναι κάτι περισσότερο από στρατηγικός, είναι σημαντικός γεωπολιτικά.
Έχει υπάρξει μια σταθερή κίνηση στη σύγχρονη ρωσική ιστορία για να δραστηριοποιηθεί σε θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές μέσω των στρατηγικών στενών - των Δαρδανελίων, του Βοσπόρου και του Κερτς στην Κριμαία - σε θερμότερα νερά πιο νότια.
Η Κριμαία είναι τώρα ένα σοβαρά χτισμένο φρούριο - που ενσωματώνει πυραύλους S-400 και Iskander-M – ικανή να εξασφαλίσει ολική ρωσική υπεροχή σε όλη την ανατολική Μαύρη Θάλασσα.
Η Κριμαία είναι ουσιαστική για τη Ρωσία όχι μόνο από γεωστρατηγική αλλά και οικονομική άποψη, καθώς δημιουργεί τη Μαύρη Θάλασσα ως μια «εικονική ρωσική λίμνη».
Στο πλαίσιο αυτό, η κατασκευή του αγωγού Turk Stream θα πρέπει να διαβαστεί ως η απάντηση της Άγκυρας στην αχαλίνωτη ρωσοφοβία των Βρυξελλών.
Η Άγκυρα, παράλληλα, απέδειξε με συνέπεια ότι δεν θα σταματήσει την απόκτηση ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 λόγω της αμερικανικής πίεσης.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις προσδοκίες του νεο-οθωμανισμού. πρόκειται για τις προτεραιότητες της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας.
Η Άγκυρα φαίνεται πλέον περισσότερο από έτοιμη να ζήσει με ισχυρή ρωσική παρουσία σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα.
Δεν ήταν τυχαίο τα γεγονότα και τα βήματα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ήταν ένα βασικό θέμα κατά τη διάρκεια της διετούς Ατλαντικής Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού.
Εξάλλου, η Ρωσία, μετά την επανένταξη της Κριμαίας, αρνήθηκε την πρόσβαση στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα.
Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, είναι μια μεγάλη μεικτή ομάδα γεωπολιτικών ημερησίων διατάξεων. Έτσι, στο τέλος, δεν υπάρχει συνεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση για την  Μαύρη Θάλασσας εκτός από μια αόριστη ρητορική «υποστήριξη για την Ουκρανία» και επίσης ασαφείς προτροπές για την ανάληψη των ευθυνών της από την Τουρκία.
Αλλά επειδή οι προτεραιότητες της Άγκυρας είναι στην πραγματικότητα η Ανατολική Μεσόγειος και τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, δεν υπάρχει ρεαλιστικός ορίζοντας για το ΝΑΤΟ να καταλήξει σε μόνιμες περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα που μεταμφιέζονται ως καθεστώς «ελευθερίας πλοήγησης>
Αυτό που παραμένει σε μεγάλο βαθμό είναι η εγγύηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που ελέγχονται από την Τουρκία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Montreux του 1936.
Το βασικό όχημα, για άλλη μια φορά, είναι ότι η Μαύρη Θάλασσα συνδέει την Ευρώπη με τον Καύκασο και επιτρέπει στη Ρωσία να εμπορεύεται την πρόσβαση στα νότια θερμά νερά.
Πάντα πρέπει να επιστρέψουμε στην Αικατερίνη, η οποία ενσωμάτωσε την Κριμαία στην αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα μετά από μισή χιλιετία της Τατάρ και στη συνέχεια την
Το 2020 ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα αναβαθμιστεί με μια σειρά αντιπυραυλικών πυραύλων. που προστατεύονται από συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος Triumf S-400. και υποστηρίζεται από μια νέα «μόνιμη ανάπτυξη» των Sukhoi SU-27 και SU-30.
Σενάρια ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα πολεμήσει εάν χρειαστεί το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας θα συνεχίσουν να διακινούνται από διάφορα think tanks, αγνοώντας το αναπόφευκτο της ενεργειακής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Τουρκίας.
Χωρίς την Τουρκία, το ΝΑΤΟ δεν έχουν σοβαρή παρουσία στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Ενδιαφέρουσες εξελίξεις, όπως η διαδρομή Viking Silk Road στο Intermarium, δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι η Πολωνία, οι Βαλτικές χώρες και η Ρουμανία θα συνεχίσουν να φωνάζουν για "περισσότερο ΝΑΤΟ" στις περιοχές τους για να πολεμήσουν «ρωσική επιθετικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης