Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση Trump στο Βερολίνο - Τί σηματοδοτεί το φλερτ με το AfD

tags :
Strategic Culture Foundation: Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση Trump στο Βερολίνο - Τί σηματοδοτεί το φλερτ με το AfD
Strategic Culture Foundation: Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση Trump στο Βερολίνο - Τί σηματοδοτεί το φλερτ με το AfD
Αυτή τη φορά ο ειλικρινής πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βερολίνο ξεπέρασε τα όρια με αποτέλεσμα η γερμανική κυβέρνηση να καταγγείλει ως «προκλητικές» τις επιστολές που έστειλε σε εταιρείες που εμπλέκονται στο σχέδιο Nord Stream 2, προειδοποιώντας τους για πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι εταιρείες του έργου «αγνοούν» τις επιστολές που έστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ Richard Grenell.
Ο Nord Stream 2 είναι υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 1.222 χιλιομέτρων που διασχίζει τη θάλασσα της Βαλτικής και ο οποίος θα αυξήσει σημαντικά την παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Trump έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίρρησή της στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα δώσει στη Μόσχα αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος Trump προειδοποίησε για τις κυρώσεις στις συμμετέχουσες εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται γερμανικές και αυστριακές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation  θεωρείται ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπονομεύσουν το γερμανο-ρωσικό εμπόριο ενέργειας, με σκοπό την πώληση ακριβότερου αμερικανικών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη.
Οι επιστολές του Grenell στις γερμανικές επιχειρήσεις θεωρούνται ως μια άνευ προηγουμένου απειλή για τη συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα στο έθνος.
Η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε ότι ήταν μια απειλή, λέγοντας ότι οι επιστολές απλώς δηλώνουν την πολιτική της Ουάσινγκτον να επιβάλλει κυρώσεις.
Δεν είναι παρά το τελευταίο επεισόδιο που αφορά τον απεσταλμένο που κατηγορήθηκε στο παρελθόν ότι παραβίασε το διπλωματικό πρωτόκολλο παρεμβαίνοντας στις εγχώριες υποθέσεις της Γερμανίας.
 Τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν προηγουμένως επιτεθεί στον Grenell ότι σκέφτεται «αλλαγή καθεστώτος» στη Γερμανία λόγω της ανοικτής υποστήριξης του κόμματος κατά της μετανάστευσης, Alternative for Germany (Alternative for Germany).
Όταν ο Grenell ανέλαβε τη διπλωματική του θέση στο Βερολίνο τον Μάιο του 2018, προκάλεσε αμέσως μια πολιτική καταιγίδα όταν είπε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Ιράν «θα πρέπει να διακόψουν τις επιχειρήσεις» ή να αντιμετωπίσουν αμερικανικές κυρώσεις.
«Ποτέ μην πείτε στη χώρα υποδοχής τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αποφύγετε προβλήματα», είπε ο Wolfgang Ischinger, πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον.
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά από αυτό το αμφισβητήσιμο ντεμπούτο, ο Grenell έδωσε μια συνέντευξη στο pro-Trump Breibart News, με το να θέλει να «ενδυναμώσει άλλους συντηρητικούς σε όλη την Ευρώπη».
Αυτό λήφθηκε ως υποστήριξη στην Alternative for Germany, κόμμα το οποίο έχει αναδειχθεί ως σοβαρός αμφισβητίας του πολιτικού κατεστημένου στο Βερολίνο.
Ο Martin Schulz, πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ήταν μεταξύ πολλών πολιτικών προσωπικοτήτων οι οποίοι στη συνέχεια ζήτησαν την απόλυση του Grenell.
«Αυτό που κάνει αυτός ο άνθρωπος είναι ανυπόμονος στη διεθνή διπλωματία ... συμπεριφέρεται σαν αποικιακός αξιωματούχος της ακροδεξιάς », δήλωσε ο Schulz.
Πρόσθεσε ένα δίκαιο σημείο επισημαίνοντας: πως «αν ένας Γερμανός πρεσβευτής έλεγε στην Ουάσινγκτον ότι ήταν εκεί για να ενισχύσει τους Δημοκρατικούς, θα είχε φύγει αμέσως».
Οι υψηλού προφίλ παρεμβάσεις των μέσων ενημέρωσης του Grenell σχετικά με τη γερμανική πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνεται να συνιστούν παράλογη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1964, σύμφωνα με την οποία οι διπλωμάτες πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι σε θέματα πολιτικής σχετικά με τα κράτη υποδοχής.
 Επίσημα, ο ρόλος του πρεσβευτή είναι να ασκεί διακριτική στάση εξ ονόματος της κυβέρνησής του και να υιοθετεί πάντα ένα χαμηλό προφίλ.
Φυσικά, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που οι αμερικανικές πρεσβείες και απεσταλμένοι παραβίασαν τη Σύμβαση της Βιέννης στις χώρες υποδοχής.
Η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί συνήθως αυτά τα φυλάκια για την υποκίνηση αλλαγής καθεστώτος.
Ο Richard Grenell, ωστόσο, αμαυρώνει ανοιχτά αυτούς τους κανόνες και ενεργεί ως «όπλο» του Trump, αντανακλώντας την περιφρόνηση του προέδρου για τη γερμανική κυβέρνηση καγκελαρίου Α.Merkel.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Der Spiegel, είναι ότι ο Grenell έχει απομονωθεί πολιτικά στο Βερολίνο.
Η Merkel τον «κρατά μακριά» και οι περισσότεροι πολιτικοί, εκτός από τo Alternative for Germany αποφεύγουν τις επαφές με τον αμερικανό πρέσβη.
Μετά το τελευταίο επεισόδιο με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών σε γερμανικές εταιρείες, μπορεί να είναι το τελικό οχυρό για την ανεκτικότητα του Βερολίνου.
Όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία μοιάζει με μια κατεχόμενη χώρα για την αμερικανική στρατιωτική δύναμη και υποτάσσεται στους πολιτικούς στόχους της Ουάσινγκτον.
Ο πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ ήταν πάντοτε να εμποδίσουν τη Γερμανία να αναπτύξει μια φυσική συνεργασία, προηγουμένως με την πρώην Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
H απόλυτη αδιαφορία για τη γερμανική κυριαρχία ίσως αποδείχθηκε καλύτερα όχι από την κυβέρνηση του Trump, αλλά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του B. Obama όταν ανακαλύφθηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τα προσωπικά τηλεφωνήματα της Καγκελαρίου Merkel.
Αν αυτό δεν είναι υπεροψία αποικιοκρατίας, τότε τι είναι;
Αυτό που έκανε ο Trump και ο πρέσβης του στο Βερολίνο είναι να εκτοξεύσει την αλαζονεία σε ένα αφόρητα εμφανές επίπεδο.
Ο Trump επιτίθεται στη Γερμανία για φερόμενες «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», δυσφημίζοντας την A. Merkel για την πολιτική της για τους πρόσφυγες, φλερτάροντας το Βερολίνο για να διπλασιάσει τις δαπάνες του για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και απειλώντας τις γερμανικές επιχειρήσεις επειδή δεν συμμορφώθηκαν με την εχθρική εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον προς το Ιράν και τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης