Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Ενίσχυση άνω του 2% για Brent

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Ενίσχυση άνω του 2% για Brent
Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο της τάξεως του +2,1% στα 48,08 δολ. ανά βαρέλι
(upd) Άνοδο σημείωσε σήμερα Παρασκευή (4/1) το πετρέλαιο, μετά την πτώση που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, δεχόμενο ώθηση από την είδηση ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει νέο γύρο συνομιλιών με την αμερικανική κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να βρεθεί λύση αναφορικά με το ζήτημα των εμπορικών διαφορών τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2019 για το Brent ενισχύθηκε 2,22% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 57,19 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε κέρδη της τάξεως του +2,1% στα 48,08 δολ. ανά βαρέλι.

Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Πορμηθειών (ISM) έδειξαν την ευρύτερη επιβράδυνση της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ενώ έρχονται να προστεθούν στην ήδη περιορισμένη μεταποιητική δραστηριότητα που έχει σημειωθεί σε Ασία και Ευρώπη.
«Με την απότομη πτώση του αμερικανικού και του κινεζικού PMI, ο παγκόσμιος μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, ένα χαμηλό 27 μηνών», αναφέρει σε σημείωμά της η Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία «αύξησαν τους κινδύνουν για την επιβράδυνση σε μία ήδη συγκρατημένη παγκόσμια προοπτική ανάπτυξης».

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να δεχθούν στήριξη από τις περικοπές που ανακοίνωσαν πρόσφατα ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία και οι οποίες ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 460 χιλ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, στα 32,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τη Σαουδική Αραβία να έχει ξκινήσει ήδη τη σταδιακή μείωση των εξαγωγών.
«Εάν ο ΟΠΕΚ είναι πιστός στις συμφωνημένες περικοπές του μαζί με τους συνεταίρους τους, θα χρειαστεί 3 με 4 μήνες ώστε να εξαφανιστούν τα υπέρογκα αποθέματα», σχολιάζει η συμβουλευτική εταιρεία FGE.

ΗΠΑ: Οριακή άνοδος στα αποθέματα και οριακή πτώση στις πλατφόρμες πετρελαίου

Οριακή μεταβολή εμφάνισαν τόσο τα αποθέματα μαύρου χρυσού των ΗΠΑ όσο και οι πλατφόρμες πετρελαίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Πιο συγκεκριμένα οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν κατά οκτώ, στις 877.
Ο αριθμός των πλατφορμών εξόρυξης φυσικού αερίου παρέμεινε αμετάβλητος, στις 198.
Ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών μειώθηκε έτσι κατά οκτώ, στις 1.075.
Παράλληλα, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν μόλις κατά 7.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 28 Δεκεμβρίου 2018, στα 441,4 εκατ., έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για μια μείωση κατά 3,1 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα είχαν μειωθεί κατά 46.000 την εβδομάδα έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Χθες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε ανακοινώσει μια μείωση των αποθεμάτων κατά 4,5 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,9 εκατ. βαρέλια, σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών για μια αύξηση κατά 2 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης, που περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 9,5 εκατ. βαρέλια -η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2016- σε σχέση με τις προβλέψεις για μια αύξηση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.
Οι καθαρές εισαγωγές των ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 468.000. βαρέλια την ημέρα, ενώ η παραγωγή αργού παρέμεινε αμετάβλητη στα 11,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης