Γαλλία: Ο Macron ζητά «ηρεμία» από τα Κίτρινα Γιλέκα, πριν τις νέες κινητοποιήσεις

Γαλλία: Ο Macron ζητά «ηρεμία» από τα Κίτρινα Γιλέκα, πριν τις νέες κινητοποιήσεις
Ο Macron ζητά "ηρεμία" από τα Κίτρινα Γιλέκα
Η Γαλλία "χρειάζεται ηρεμία" ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, διαμήνυσε σήμερα (14/12) ο Πρόεδρος Emmanuel Macron, μία ημέρα πριν τη νέα κινητοποίηση των "Κίτρινων Γιλέκων".
"Έδωσα μια απάντηση" στα αιτήματα που προέβαλαν οι διαδηλωτές, είπε από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής.
"Ο διάλογος δεν γίνεται με κατάληψη δημόσιων χώρων και με βιαιοπραγίες", πρόσθεσε.
Τα "Κίτρινα Γιλέκα" οργανώνουν για αύριο την "Πέμπτη Πράξη" των κινητοποιήσεών τους, μετά από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές όμως τάσσονται υπέρ της διακοπής των κινητοποιήσεων, με αφορμή και την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, την περασμένη Τρίτη.
Ο Emmanuel Macron επανέλαβε σήμερα ότι στο διάγγελμά του, την περασμένη Δευτέρα, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στα "νόμιμα και ειλικρινή αιτήματα" των πολιτών. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η αύξηση, κατά 100 ευρώ, του κατώτατου μισθού.
Ο Πρόεδρος κάλεσε, επίσης, τους Γάλλους να μιλήσουν συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και στις επόμενες εκλογές.
Όμως "σε καμία περίπτωση, αυτό που έγινε δεν πρέπει να οδηγήσει στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν από 18 μήνες", πρόσθεσε.
Για τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε, είπε ότι δεν εκφράστηκαν "ανησυχίες" από τους Ευρωπαίους εταίρους του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Angela Merkel δήλωσε "πεπεισμένη" ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε εκφράσει ανησυχία το πρωί για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των μέτρων.
"Δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε τις μελλοντικές γενιές για τα σημερινά αιτήματα του ενός ή του άλλου.
Όλοι μας έχουμε πολιτικές ευθύνες, τόσο για το σήμερα όσο και για το μέλλον", τόνισε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS