Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η κλιμάκωση της κόντρας με την ΕΕ αυξάνει το ρίσκο για την ιταλική οικονομία

tags :
Moody's: Η κλιμάκωση της κόντρας με την ΕΕ αυξάνει το ρίσκο για την ιταλική οικονομία
H κλιμάκωση της κόντρας ενδεχομένως να διατηρήσει υψηλά το χρηματοδοτικό κόστος
Η κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, αυξάνει το ρίσκο για την ιταλική οικονομία, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Ο αμερικανικός οίκος τονίζει σε σημερινή του ανάλυση (23/11), ότι η κλιμάκωση της κόντρας ενδεχομένως να διατηρήσει υψηλά το χρηματοδοτικό κόστος.
Στις 19 Οκτωβρίου η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο Baa3 από Baa2, με τις προοπτικές (outlook) να είναι σταθερές.
Η Moody's αναμένει υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα από ό, τι η ιταλική κυβέρνηση, σε περίπου 2,5% του ΑΕΠ σε κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια.
Αυτό αντικατοπτρίζει (α) τη δηλωμένη πρόθεση των κομμάτων να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα προσεχή έτη, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως δαπανηρών φορολογικών περικοπών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά (βάσει της λεγόμενης πρότασης «ενιαίου φόρου») και β) τις πιο συντηρητικές, σε σύγκριση με την ιταλική κυβέρνηση, εκτιμήσεις της Moody's για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα έτη.
Ο οργανισμός αξιολόγησης αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις ανάπτυξής του τόσο το 2019 όσο και το 2020, δεδομένου ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει πράγματι να προσφέρει κάποια ώθηση στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, ενώ το δημόσιο επενδυτικό πρόγραμμα θα πρέπει να στηρίξει τις επενδύσεις.
Ωστόσο, η Moody's θεωρεί ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι αισιόδοξες και τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα περιορίσουν τη θετική επίδραση από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών προοπτικών.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό με το σημερινό του 130% του ΑΕΠ, έναν από τους υψηλότερους δείκτες μεταξύ των χωρών που καλύπτει ο οίκος Moody's.
Το υψηλό επίπεδο χρέους της Ιταλίας περιορίζει σοβαρά την ικανότητα των αρχών να χρησιμοποιούν τη δημοσιονομική πολιτική για να μετριάσουν οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική ύφεση, η οποία αναπόφευκτα θα συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης