Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook των ρωσικών εταιρειών το 2019 παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις κυρώσεις

tags :
Moody's: Σταθερό το outlook των ρωσικών εταιρειών το 2019 παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις κυρώσεις
Moody's: Η επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης και οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα διατηρήσουν σταθερό το outlook των ρωσικών εταιρειών το 2019
Η πιστοληπτική  αξιολόγηση ποιότητα των ρωσικών μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών θα παραμείνει σταθερή το 2019, υποστηριζόμενη από τη μέτρια οικονομική ανάπτυξη και την υγιή ρευστότητα, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και μειώνουν την «όρεξη των επενδυτών», σύμφωνα με την έκθεση της Moody's «Non-financial companies - Russia: Subdued economic growth and sanctions keep key corporate sector outlooks stable».
Συμφωνά με τη Moody's η αστάθεια για το ρούβλι, οι αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού και οι πιθανές νέες αμερικανικές κυρώσεις αντισταθμίζουν το θετικό αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του χαμηλού πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να εξασθενεί η εγχώρια ζήτηση.
Οι ρώσοι εξαγωγείς θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από τις ευνοϊκές παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και την αδύναμη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου, αλλά τα πιστωτικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές αγορές θα διαμορφωθούν από τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης και την εύθραυστη εγχώρια ζήτηση.
Οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν επίσης από την ποιότητα της πίστωσης, όπως το φορολογικό καθεστώς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το εθνικό κανονιστικό περιβάλλον και τις πολιτικές παρεμβάσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της οικοδόμησης, της χαλυβουργίας και των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ, εξετάζοντας αυστηρότερα μέτρα επικεντρωμένα στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας, στα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις, έναν βασικό κίνδυνο.
Άλλες πιθανές κυρώσεις κατά των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων ή / και ιδιωτικών επιχειρήσεων με συγκεντρωμένη ιδιοκτησία θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα.
Μαζί με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές κυρώσεις, οι ρωσικές εταιρίες που εκδίδουν ομόλογα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας, να δουν την αύξηση του εξωτερικού κόστους χρηματοδότησής τους και να συρρικνωθεί η ομάδα δυνητικών επενδυτών.
Στο μέτωπο ρευστότητας, οι περισσότερες ρωσικές εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους μέχρι το 2019 χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν νέα εξωτερική χρηματοδότηση.
Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης για το 2019 παραμένουν επίσης υποτονικοί επειδή η κατανομή των προθεσμιών λήξης είναι αρκετά ομοιόμορφη, ενώ οι αποπληρωμές είναι σχετικά μέτριες κατά την επόμενη πενταετία.
Η Moody's αναμένει από τις εταιρείες να ξεκινήσουν να βασίζονται περισσότερο στην εγχώρια χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από την άφθονη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα καθώς η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι πιθανόν να είναι περιορισμένη λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που περιβάλλει μελλοντικές πιθανές κυρώσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης