Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το ορόσημο της 21ης Αυγούστου 2018 κρατά ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο στην Ελλάδα

Το ορόσημο της 21ης Αυγούστου 2018 κρατά ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο στην Ελλάδα
Μαξίμου και Πειραιώς κονταροχτυπιούνται για το τέλος του τρίτου προγράμματος
Οι σκληρές κόντρες για το ορόσημο της 21ης Αυγούστου ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση κρατούν ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο με πυρά εκατέρωθεν σε καθημερινή βάση και μόλις 31 ημέρες πριν την ημερολογιακή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Αυτή τη φορά το έναυσμα έδωσε μια συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» και συγκεκριμένα η αναφορά του περί τέλους του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου.
Η εν λόγω φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αρκετή για να ανάψει τα αίματα και να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης με ανταλλαγές αιχμηρών ανακοινώσεων. Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αντιφατική ρητορική και επιστρατεύοντας την ειρωνεία σχολίαζε πως για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται διεθνώς λέγοντας «από τη μία στην γερμανική εφημερίδα πως στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα και συγχρόνως ισχυρίζεται εντός συνόρων πως έρχεται ένα νέο «άτυπο» μνημόνιο.
Προτείνουμε στον κ. Μητσοτάκη μέχρι τον Οκτώβριο να αρχίσει τις δραμαμίνες», κατέληξε η ανακοίνωση.
Με ανάλογο καυστικό ύφος και σκληρή γλώσσα απάντησε όπως ήταν αναμενόμενο και η Πειραιώς, σχολιάζοντας ότι «το 4ο άτυπο μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι κ. Τσίπρας και Καμμένος το γνωρίζουν πια καλά οι πολίτες.Ας συνειδητοποιήσει ο θίασος των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πως ότι και να λένε κανείς πια δεν τους ακούσει διότι κανείς δεν τους πιστεύει». Το τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι μετά τον Αύγουστο αρχίζει ένα νέο άτυπο τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.
«Άλλο το άτυπο 4ο πρόγραμμα και άλλο το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης» διευκρινίζουν με νόημα. Μάλιστα στελέχη της Πειραιώς ανταποδίδοντας τα περί δραμαμινών του Μαξίμου έλεγαν χαρακτηριστικά:
«Δραμαμίνες   χρειάζονται όσοι   κάνουν κωλοτούμπες. Και επειδή είναι προφανές ότι παριστάνουν   ότι δεν καταλαβαίνουν, τον Αυγουστο τελειώνει το τελευταίο αχρείαστο πρόγραμμα που υπεγράφη με αποκλειστική ευθύνη των κ. Τσίπρα και Καμμένου διότι η χώρα έπρεπε να πληρώσει πολύ ακριβά τις ομολογημένες αυταπάτες τους.
Και τελειώνει το πρόγραμμα   διότι τον Αυγουστο τελειώνει και η κοινοτική χρηματοδότηση».
Στο διάβα του δρόμου που οδηγεί στην 21η Αυγούστου αναμένεται να ανέβει στα ύψη πολλές φορές ακόμη το πολιτικό θερμόμετρο καθώς κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω.
Καθώς ήδη έχουμε μπει, όπως όλα δείχνουν, σε προεκλογική περίοδο, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη φιέστα που σχεδιάζει προκειμένου να υποδεχτεί την πολυπόθητη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια όπως διατείνεται.
Υψηλή θέση στην ατζέντα των σχεδιασμών της κυβέρνησης κατέχει το Καστελόριζο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει για συμβολικούς κυρίως λόγους καθώς το 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την είσοδο της Ελλάδας στα Μνημόνια από αυτή την εσχατιά της ελληνικής επικράτειας.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί το ακριτικό νησί τον Απρίλιο κι έφυγε προαναγγέλλοντας την επιστροφή του όταν η Ελλάδα απαλλαγεί από το δημοσιονομικό πρόγραμμα.
«Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας.
Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία.
Σας ευγνωμονούμε», είχε πει ο πρωθυπουργός.
Στην Αθήνα, η κυβέρνηση προγραμματίζει για τις 21 Αυγούστου μια φιέστα στην Πνύκα όπου αναμένεται να παραστούν κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και ενδεχομένως και πρωθυπουργοί.
Εκεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και θα επιχειρήσει να καταλαγιάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το γεγονός ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα και βελτίωση της καθημερινότητας.


Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης