Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Morgan Stanley: Μέχρι το χρέος να χωρίσει την Ευρώπη... Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, έρχεται το πιστωτικό κραχ και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Morgan Stanley: Μέχρι το χρέος να χωρίσει την Ευρώπη... Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, έρχεται το πιστωτικό κραχ και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Συγκρατημένα αισιόδοξη για το μέλλον της Ελλάδας, μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίζεται η Morgan Stanley, εκτιμώντας πως αν και για την ώρα ο κίνδυνος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας έχει αποφευχθεί, το ελληνικό ζήτημα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολύ καιρό ακόμη.
Στη νέα έκθεσή της με τίτλο 'Til Debt Did Europe Part (Μέχρι το χρέος να χωρίσει την Ευρώπη.... κατά το αμερικανικό "μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος"), η Morgan Stanley επισημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, καθώς ακόμη η βιωσιμότητα του χρέους της παραμένει αμφίβολη, η ανάκαμψη αποτελεί μόνο προσδοκία και οι πολιτικές - κοινωνικές εντάσεις ολοένα και αυξάνονται.  
Οι αναλυτές του οίκου ασκούν ταυτόχρονα κριτική στη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς, όπως σημειώνουν, αποφάσισαν να μπουν στο "παιχνίδι" της αναδιάρθρωσης χρέους, δίχως πρώτα να έχουν υψώσει ένα τείχος προστασίας για τις φερέγγυες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Παίρνοντας θέση στο μείζον ζήτημα - αν πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει ή όχι από το ευρώ - οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν πως οι επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου θα ήταν πολύ περισσότερο καταστροφικές από ότι οι περισσότεροι θεωρούν.
Κατά τη Morgan Stanley, έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα έθετε εν αμφιβόλω τη φύση του ευρώ, το νόμισμα θα κατέρρεε, παρασύροντας στα τάρταρα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Εάν μια χώρα χαθεί, τότε θα χαθεί η νομισματική ένωση στο σύνολό της", σχολιάζει ο οίκος, επισημαίνοντας πως εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η εξέλιξη αυτή μόνο τοπική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Θα αποτελούσε μετά βεβαιότητος ένα γεγονός που θα σηματοδοτούσε την αλλαγή στη φύση της ροής χρήματος εντός της Ευρωζώνης, θα υπονόμευε την ικανότητα της ΕΚΤ να δρα ως δανειστής ύστατης ανάγκης και γενικά θα σήμαινε το τέλος του ευρώ.
Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να το πράξουν, συνεχίζει ο οίκος και συμπληρώνει: Ο κίνδυνος μετάδοσης δεν πρέπει να υποτιμάται. Μάλιστα έχει ήδη τεθεί σε ισχύ... Η πρωτοβουλία για το ελληνικό PSI+ θα πλήξει όχι μόνο χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, αλλά ακόμη και κράτη όπως η Γαλλία και η Αυστρία, τα οποία για την ώρα μοιάζουν φερέγγυα.
Τι ακολουθεί μετά; Καμία γραμμή άμυνας, σχολιάζει η Morgan Stanley...
Το πιστωτικό κραχ θα κάνει την εμφάνισή του, καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης